El Govern destinarà 7,2 milions al desplegament de les competències en oceanografia de la Generalitat de Catalunya

Imagen del artículo El Govern destinarà 7,2 milions al desplegament de les competències en oceanografia de la Generalitat de Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El seguiment de corrents i onatge marítim permetrà millorar la gestió pesquera i la seguretat marítima o preveure el moviment de contaminants i biodiversitat al llarg de la costa

El Govern ha aprovat destinar 7,2 milions d'euros a posar en marxa serveis oceanogràfics claus per al desplegament de les seves competències en aquesta matèria. Aquests equipaments serviran per impulsar la política marítima integrada.

Amb l'aprovació d'aquest import i una inversió superior als 18 milions d'euros cofinançada pels Fons Europeus (FEMPA) durant els pròxims set anys, l'objectiu és prestar serveis d'oceanografia operacional, a banda dels serveis d'assessorament en matèria de pesca que ja s'ofereixen. En particular, mitjançant una xarxa de radars d'alta freqüència (la més extensa d'Europa), que proporcionaran mesuraments, anàlisis i prediccions de variables, com ara el nivell del mar, la temperatura, la salinitat, els corrents marins i l'onatge de tot el litoral català a les administracions, als sectors econòmics i a la societat en general.

La informació proporcionada per aquests serveis serà de cabdal importància per millorar la gestió dels recursos pesquers i el medi marí, la seguretat al mar, l'economia blava i la transició energètica. En l'àmbit marí, els sectors que es poden beneficiar més directament de les dades, modelitzacions i prediccions són el pesquer i l'aqüícola, les activitats marítimes recreatives i el transport, els serveis d'emergència, salvament i seguretat al mar i els centres de recerca.

Actualment, a Catalunya ja operen diferents instrumentals de seguiment i recollida de dades (boies i radars) controlats per la Generalitat. No obstant això, amb la deriva i el reforç d'aquests nous serveis en matèria oceanogràfica, d'acord amb les línies estratègiques d'actuació de l'Estratègia marítima de Catalunya, la Generalitat avança cap a un sistema propi de recopilació, modelització i predicció en l'àmbit marítim.

L'institut oceanogràfic propi de Catalunya

El 1982, l'Estat va transferir a Catalunya les competències en recerca oceanogràfica, que es van materialitzar 35 anys més tard, el 2017, amb la creació de l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), que serà l'encarregat de desenvolupar els serveis d'oceanografia operacional. L'ICATMAR és l'institut oceanogràfic propi de Catalunya i es constitueix en partenariat amb l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona - Consell Superior d'Investigacions Científiques (ICM-CSIC). Té com a finalitat proporcionar assessorament científic de qualitat al Govern per a la gestió, així com serveis per al conjunt de la ciutadania.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11617 {"title":"El Govern destinarà 7,2 milions al desplegament de les competències en oceanografia de la Generalitat de Catalunya","published_date":"2023-07-04","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/ec022074-54b9-4753-a0fc-3b0ca6189970.webp","id":"11617"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-07-04/11617-govern-destinara-7-2-milions-desplegament-competencies-oceanografia-generalitat-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.