La startup catalana Orpheus valida amb Labaqua un 'software' per millorar la qualitat de l'aire al transport públic i en oficines

Imagen del artículo La startup catalana Orpheus valida amb Labaqua un 'software' per millorar la qualitat de l'aire al transport públic i en oficines

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El sistema, basat en tecnologies com la intel·ligència artificial, la Internet de les coses i el 'cloud computing', s'ha instal·lat en autobusos i ha permès definir protocols de gestió de l'ambient en edificis de serveisPer dur a terme el projecte, Orpheus ha comptat amb el suport d'ACCIÓ amb l'obtenció de prop de 15.000 euros de la línia d'ajuts a projectes de disrupció empresarialL'empresa emergent, amb seu a Girona, va llançar el seu producte al mercat el 2019 i, des de llavors, ha participat en la gestió de la qualitat de l'aire de més de 700 espais

La startup catalana Orpheus ha col·laborat amb la companyia Labaqua per validar la implementació del seu software, que millora la qualitat de l'aire al transport públic i en edificis d'oficines. El projecte ha sorgit arran de l'experiència de les dues companyies per millorarla qualitat de l'aire i ha contribuït a gestionar els ambients en aquests espais. El seu objectiu és millorar la salut de les persones i afavorir l'eficiència energètica, a partir del desplegament d'aquesta tecnologia intel·ligent.

Per impulsar les proves pilot d'aquest projecte, Orpheus ha comptat amb el suport d'ACCIÓ -l'agència per la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball-, per mitjà d'un ajut de prop de 15.000 euros a través del programa d'ajuts a la disrupció empresarial, destinat a incentivar la col·laboració entre startups i corporacions.

Les empreses s'han centrat en dos objectius principals: per una banda, avaluar la viabilitat d'instal·lar dispositius d'Internet de les coses (IoT) en xarxes d'autobusos, i per l'altra, mesurar diferents factors de la qualitat de l'aire (com la concentració de CO2 i de diverses partícules i substàncies orgàniques) per generar protocols de gestió saludable en oficines. A partir de la recollida d'aquestes dades i dels diversos indicadors, la tecnologia d'Orpheus fa possible el que s'anomena "digitalització de l'espai", és a dir, mitjançant l'ús d'aquest software s'interpreta la informació recopilada, que es posa a disposició dels usuaris i els ofereix recomanacions per a la gestió dels espais.

El software intel·ligent d'Orpheus permet aconsellar sobre la gestió dels edificis per tal de fer-los més sostenibles i saludables. En concret, disposa de sensors i altres dispositius de la Internet de les coses (IoT), utilitza cloud computing (informàtica en núvol) i incorpora intel·ligència artificial (IA) per a la presa de decisions. D'aquesta manera, ajuda al funcionament dels sistemes de climatització, il·luminació, ventilació i d'ocupació de l'espai, i permet avaluar de manera quantitativa els paràmetres mesurats, alhora que proposa recomanacions per millorar l'aire dels espais interiors, per tal que el sistema aconsegueixi autoregular-se i garantir una bona qualitat de l'aire en tot moment. En conseqüència, aquest procés contribueix també a l'eficiència energètica i a reduir les emissions de CO2 en els espais en què s'instal·la el software.

Segons el cofundador i director de tecnologia d'Orpheus, Massino Angelini, "els resultats del projecte són satisfactoris, ja que hem pogut identificar patrons de ventilació deficient i es va establir un nou protocol de gestió". "També s'ha demostrat que els mitjans de transport poden ser una peça clau per a la construcció de ciutats intel·ligents i de la infraestructura IoT de la ciutat", remarca. En referència a la importància de la qualitat de l'aire, ha afirmat que "hi ha estudis que indiquen que un bon ambient interior pot impulsar entre un 4% i un 10% la productivitat". "I amb la nostra solució hem aconseguit assegurar que l'índex de la qualitat de l'aire interior es mantingui per sota de 100, és a dir, en uns nivells bons o òptims", destaca Angelini.

A partir d'aquesta col·laboració, Labaqua, que és experta en l'àmbit de la qualitat de l'aire del sector sanitari i farmacèutic, ha pogut adaptar-se per aplicar el software d'Orpheus en espais com grans edificis o mitjans de transport. L'empresa ja té el seu producte en comercialització des de la validació del projecte.

Orpheus és una startup amb seu a Girona fundada el 2019. Té presència a diversos mercats internacionals d'Europa, Llatinoamèrica i Àfrica. Des que el seu producte va llançar-se al mercat el setembre de 2019, s'ha fet servir per a la gestió de més de 700 espais no residencials (d'entre els quals hi ha centres comercials, edificis públics o oficines). Per la seva banda, Labaqua és una empresa fundada el 1991 i forma part de la xarxa de centres d'investigació del grup Agbar, dins del qual ofereix els serveis i solucions del diagnòstic en salut ambiental.



Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat
  2. Facebook @acciocat
  3. Linkedin ACCIÓ
  4. Youtube ACCIÓ

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11463 {"title":"La startup catalana Orpheus valida amb Labaqua un 'software' per millorar la qualitat de l'aire al transport públic i en oficines","published_date":"2023-06-25","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/cd83e11b-c6aa-4176-bed5-26a91266bb00.webp","id":"11463"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-25/11463-startup-catalana-orpheus-valida-labaqua-software-millorar-qualitat-aire-transport-public-oficines https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.