Els centres de justícia juvenil de la Generalitat ja tenen un protocol LGTBI+

Imagen del artículo Els centres de justícia juvenil de la Generalitat ja tenen un protocol LGTBI+

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

  1. La instrucció assegura que les persones LGTBI+ siguin tractades amb el nom i el gènere amb què s'identifiquen
  2. Els centres de justícia juvenil ja disposen d'un protocol per garantir els drets de les persones del col·lectiu LGTBI+. El protocol és aplicable als set centres educatius que acullen els menors que han comès un delicte i que tenen una mesura d'internament ordenada per un jutge de menors o bé que estan interns de manera cautelar en espera de judici. La instrucció, aprovada per la Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil (DGEPCJJ) i que ha entrat en funcionament el 6 de juny, respon a la voluntat de garantir els principis d'igualtat i no-discriminació per raó de l'orientació sexual, la identitat de gènere, l'expressió de gènere o les característiques sexuals.

    La consellera de Justícia Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha exposat al Consell Executiu aquest document que aprofundeix en el model de justícia juvenil català, que es caracteritza per la centralitat en la reinserció i la rehabilitació, i pel respecte escrupolós als drets humans i a la dignitat de tothom.

    Les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI+) són un col·lectiu especialment vulnerable, que ha patit sovint la discriminació de tracte i manifestacions de violència i d'assetjament a causa de la diversitat sexual i afectiva. En aquest sentit, la DGEPCJJ treballa en l'elaboració d'instruccions que garanteixin els principis de respecte als drets dels menors.

    Acompanyament, formació i sensibilització

    Amb l'aprovació del primer protocol LGTBI+ en centres de justícia juvenil, es garanteix que les persones trans i intersexuals internes siguin tractades i anomenades al centre d'acord amb el nom i el gènere amb què s'identifiquen, i que puguin expressar aquest gènere. A més, s'hi inclouen els formularis que cal fer servir per tramitar les peticions d'aquestes persones per ser tractades i anomenades d'acord amb el gènere sentit. Entre les mesures també es tenen en compte la prevenció, detecció i intervenció davant de qualsevol acte d'assetjament o de violència física o psíquica contra les persones LGBTI+ internes, i l'erradicació de qualsevol actitud o comportament d'homofòbia, bifòbia o transfòbia.

    El document dona garanties reals i efectives a les persones del col·lectiu de no ser discriminades en totes les activitats de la vida del centre, independentment que aquestes s'organitzin dins o fora. La instrucció també preveu determinades accions de formació i de sensibilització en matèria de diversitat sexual, identitat de gènere i expressió de gènere per als professionals que hi treballen, així com el coneixement de la normativa protectora dels drets de les persones LGBTI+ pel que fa a la igualtat i la no-discriminació.

    Els centres de justícia juvenil a Catalunya

    Catalunya disposa de set centres educatius de justícia juvenil, en què es duu a terme l'execució de programes d'internament que s'apliquen a joves o menors que han comès un delicte. En l'actualitat, el sistema atén un total de 2.138 menors, 213 dels quals estan en règim d'internament als centres. A la resta, se'ls apliquen diferents fórmules d'execució penal basades en el medi obert, la llibertat vigilada o la justícia restaurativa.

    Pel que fa a les mesures d'internament, l'activitat que es fa als centres té com a objectiu fonamental la integració i la reinserció social dels menors i joves. S'apliquen programes eminentment educatius, així com la custòdia de totes les persones internes amb mesures cautelars o definitives.

    El marc legal i constitucional protegeix els drets dels menors i en reconeix el respecte a la personalitat. El lliure desenvolupament de la identitat no és només un tema de garantia de drets humans, inherents a qualsevol persona interna, sinó que esdevé un factor clau en l'objectiu últim de la integració i reinserció social dels centres.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11386 {"title":"Els centres de justícia juvenil de la Generalitat ja tenen un protocol LGTBI+","published_date":"2023-06-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/de858646-f63e-4099-9989-d0366b18a0c6.webp","id":"11386"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-20/11386-centres-justicia-juvenil-generalitat-tenen-protocol-lgtbi https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.