President Aragonès: "Al llarg d'aquests 40 anys, els Mossos d'Esquadra han contribuït de forma decisiva al progrés de la societat catalana"

El cap de l'Executiu ha encapçalat l'acte institucional als agents en actiu de la primera promoció dels Mossos d'Esquadra, amb motiu del 40è aniversari de la creació del Cos

Imagen del artículo President Aragonès: Al llarg d'aquests 40 anys, els Mossos d'Esquadra han contribuït de forma decisiva al progrés de la societat catalana

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat aquest matí l'acte de reconeixement als agents en actiu de la primera promoció dels Mossos d'Esquadra, amb motiu del 40è aniversari de la creació de la Policia de la Generalitat.

Un cos "modern, proper i eficaç" que Aragonès ha assenyalat que "avui està a l'alçada dels cossos policials del nostre entorn" i que "té com a principi bàsic el servei a la ciutadania". "Durant aquests 40 anys, els Mossos d'Esquadra han contribuït de forma decisiva al progrés de la societat catalana, aavançar com a país i a impulsar els drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya", ha remarcat, i ha afegit que "sense seguretat és impossible parlar de benestar, de progrés i de llibertat". El president també ha volgut posar en valor la contribució del Cos "al desenvolupament institucional de Catalunya".

Després d'escoltar les paraules delcomissari dels Mossos, Eduard Sallent, i de l'inspector Marc Fornas, en representació dels membres de la primera promoció, el Aragonès ha subratllat que els primers agents del cos "van posar les bases i els fonaments d'una policia que avui desperta tot l'orgull de la ciutadania". "Davant de tots els reptes que hem tingut com a país, el cos de Mossos sempre ha respost de forma exemplar i això no seria possible si els pioners no haguéssiu fet aquesta tasca de referents", ha declarat.

El president ha remarcat que l'evolució del cos ha apostat de forma inequívoca "per la proximitat" i que si avui els Mossos d'Esquadra estan tan ben valorats "és perquè la ciutadania del país s'hi sent àmpliament representada".

Des de la creació del Cos i l'assumpció de plenes competències, el 1983, el cap de l'Executiu ha volgut reivindicar que els diferents presidents de la Generalitat han treballat "per ampliar i enfortir aquestes competències", perquè "sempre hem cregut que el cos de Mossos ha de ser una policia integral, que abraci tots els àmbits de la seguretat i la protecció de la ciutadania".

A l'acte, que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat, també hi han estat presents el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el director general de la Policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap del Cos, Eduard Sallent, entre d'altres comandaments.


40è aniversari del Cos

Imagen del artículo President Aragonès: Al llarg d'aquests 40 anys, els Mossos d'Esquadra han contribuït de forma decisiva al progrés de la societat catalana

Els Mossos d'Esquadra celebren aquest any el 40è aniversari de la creació de la seva primera promoció. L'any 1983 es va aprovar la llei 19/1983, de 14 de Juliol, del Parlament de Catalunya per la qual es creava la Policia de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l'article 13 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, amb competències en la protecció de persones i els béns, manteniment de l'ordre públic, vigilància i protecció dels edificis i instal·lacions de la Generalitat. Es va iniciar així la construcció d'un model propi de seguretat basat en el servei a les persones amb la creació de la primera promoció del cos de Mossos d'Esquadra.

La recuperació de les institucions de la Generalitat de Catalunya a la segona República va motivar i afavorir el retorn del cos de Mossos d'Esquadra, l'any 1983. Amb la convocatòria de la primera promoció de 280 mossos se'ls va atorgar per primera vegada la targeta d'identitat professional (TIP), començant a partir del número 1001 per respectar els primers números als mossos de la República.

Els primers agents van ser formats a l'Escola Pearson, des d'on es va preparar la millor formació possible amb professorat vingut d'universitats que incorporaven els valors democràtics i de país, amb l'objectiu de capacitar els aspirants per exercir les funcions bàsiques d'un servei policial. Aquest nou model de formació contrastava amb el caràcter militar dels Mossos d'Esquadra de la Diputació, que fins al moment havien estat sota les ordres d'un capità de l'exercit.

L'onze de setembre d'aquell mateix any, un escamot d'espirants va tenir l'honor de formar per primera vegada davant del monument de Rafael de Casanovas en l'ofrena floral institucional. Aquest esdeveniment va simbolitzar el naixement d'una nova policia democràtica de Catalunya.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11341 {"title":"President Aragonès: \"Al llarg d'aquests 40 anys, els Mossos d'Esquadra han contribuït de forma decisiva al progrés de la societat catalana\"","published_date":"2023-06-16","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/fc83fdec-443d-4783-b09e-b2f82fc2dcda.webp","id":"11341"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-16/11341-president-aragones-llarg-40-anys-mossos-esquadra-han-contribuit-forma-decisiva-progres-societat-catalana https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.