Alliberades quatre dones forçades a casar-se amb membres d'una organització criminal que les obligava a cometre furts a Barcelona i Madrid

Imagen del artículo Alliberades quatre dones forçades a casar-se amb membres d'una organització criminal que les obligava a cometre furts a Barcelona i Madrid

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Els investigats pagaven entre 35.000 i 80.000 euros a les famílies de les dones, algunes de les quals eren menors d'edat, per forçar-les a casar-se amb membres de l'organització que les explotava després. Les dones eren desposseïdes de la seva voluntat i subjugades per uns explotadors que les exigien setmanalment recaptacions de fins a 5000 eurosLa investigació, conjunta amb Policia Nacional, ha comptat també amb la col·laboració de la Conselleria d'Interior d'AlemanyaS'han detingut 6 persones a Sabadell i Alcorcón (Madrid) i s'han dut a terme 3 escorcolls a domicili

Agents de la Policia de la Generalitat de Catalunya - Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) conjuntament amb agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració de la Conselleria d'Interior d'Alemanya han desarticulat un grup criminal format per sis persones a qui s'atribueix la captació de dones d'origen bosnià i croata per obligar-les a cometre furts a Barcelona i Madrid.

La investigació ha resultat molt complexa a causa de la perillositat i les mesures de seguretat adoptades pels investigats, així com la utilització de documents d'identitat falsos. Els investigadors han aconseguit desarticular aquest entramat criminal que actuava a l'Estat espanyol i que formava part d'un grup més ampli d'organitzacions composades per clans d'origen bosnià repartits per tot Europa dedicats a la comissió de diversos delictes. La cooperació internacional ha estat clau per establir els nexes de les seves activitats, gràcies a la qual s'han localitzar i alliberat diverses víctimes que volien fugir del domini dels seus captors.


Una cèl·lula de l'organització que operava a Catalunya

A principis de l'any 2022 i gràcies a la coordinació policial a nivell internacional els Mossos van detectar diverses víctimes de delictes de tràfic d'éssers humans que serien forçades a cometre delictes, principalment furts, per la mateixa organització criminal.

Els investigadors van constatar que la organització es dedicava, mitjançant engany o falses promeses, a la captació de dones de països de l'est d'Europa, algunes de les quals quan encara eren menors d'edat, aprofitant el baix nivell sociocultural i econòmic. Emprant violència, les forçaven a cometre activitats delictives, principalment furts a zones d'alta concentració de turistes i a les xarxes de transport públic de ciutats com Barcelona, Milà i altres capitals europees. Les dones eren desposseïdes de la seva voluntat i subjugades pels seus explotadors que les exigien setmanalment elevades quantitat de diners, en alguns casos fins a 5.000 euros.

L'organització criminal investigada forma part d'un entramat més ampli de clans assentats a diferents zones d'Europa i dedicats a la comissió d'un ventall més ampli de delictes. La col·laboració amb la conselleria d'interior d'Alemanya ha estat clau per poder facilitar la declaració d'alguna de les víctimes.

Menors d'edat venudes al clan

La investigació ha permès aflorar el funcionament intern del clan. La majoria dels seus membres tenien vincles familiars i es nodrien de les víctimes per poder dur a terme la seva activitat delictiva. Els investigadors han pogut acreditar com els mateixos pares venien les seves filles a canvi d'elevades quantitats econòmiques (entre 35.000 i 80.000 euros) per després forçar els seus matrimonis amb membres d'altres clans. A posteriori, aquestes menors eren explotades, en ocasions amb gran violència, pels seus propis marits, a qui havien de lliurar la totalitat dels beneficis econòmics que obtenien amb la seva activitat criminal amb la comissió de delictes.

El dia 29 de maig, un cop obtinguts indicis suficients de participació en els delictes investigats, es va dur a terme el dispositiu d'explotació del cas. Es van dur a terme dues entrades i perquisicions a domicilis de Sabadell, on es van detenir quatre persones de l'organització. El líder de l'organització va ser detingut a la localitat d'Alcorcón, juntament amb la seva parella.

Entre els objectes intervinguts a les entrades hi ha set rellotges valorats en més de 200.000 euros, quatre diamants i diverses joies, un vehicle, 6.015 euros i 771 dòlars en metàl·lic, així com nombrosos dispositius electrònics i informàtics a més d'abundant documentació rellevant per a la investigació.

La investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció núm. 21 de Barcelona i la Fiscalia d'Estrangeria de Barcelona, continua oberta i no es descarten posteriors detencions d'altres membres de la organització arreu d'Europa.

Oficina de Comunicació

Barcelona, 16 de juny de 2023


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11331 {"title":"Alliberades quatre dones forçades a casar-se amb membres d'una organització criminal que les obligava a cometre furts a Barcelona i Madrid","published_date":"2023-06-16","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/a0418b65-ba2d-4074-a855-6357a0843974.webp","id":"11331"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-16/11331-alliberades-quatre-dones-forcades-casar-se-membres-organitzacio-criminal-obligava-cometre-furts-barcelona-madrid https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.