El Govern ultima el segon paquet d'ajuts al sector primari per pal·liar la situació de sequera

Després del primer paquet presentat al maig, on s'atenia les demandes de farratges, ara es configuren els ajuts per la fruita dolça, la cirera i els conreus herbacisLa setmana passada, el conseller d'Acció Climàtica i el secretari d'Agenda Rural es van reunir amb el secretari general del Ministeri d'Agricultura per a concretar quina serà l'aportació de l'Estat per a fer front a les pèrdues del sector primari a CatalunyaA la reunió, el Departament ha exigit també acordar el finançament de la modernització del canal d'Urgell i la flexibilització de l'aplicació del Quadern Únic d'Explotació

Imagen del artículo El Govern ultima el segon paquet d'ajuts al sector primari per pal·liar la situació de sequera

El secretari d'Agenda Rural del Departament d'Acció Climàtica, Oriol Anson i Fradera, ha presentat durant la reunió setmanal de seguiment de la sequera que es manté amb les organitzacions agràries, una proposta del segon paquet d'ajuts per seguir abordant les necessitats que té el sector primari a mesura que el període de sequera avança i s'incrementen les necessitats dels diferents sectors productors.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha proposat una nova línia d'ajudes directes adreçades al sector de la fruita dolça de llavor i de pinyol. La proposta passa perquè es faci la collita en verd i es realitzi la compensació del volum de fruita que no hagi acabat el cicle de maduració.

En relació amb la cirera, el Departament facilitarà que els productors puguin portar al Banc dels Aliments les cireres madures que per la seva mida no siguin comercialitzables i en pagarà els costos.

Finalment, pel que fa als conreus herbacis, la proposta és compensar per les pèrdues no cobertes a les explotacions agràries afectades per la sequera del 2022 i d'aquest any.

En tots tres casos, s'està treballant en l'àmbit tècnic pel càlcul dels costos que representaran aquestes noves línies d'ajut. A partir de la setmana vinent, es tancarà l'acord amb les organitzacions agràries i s'acabarà d'articular per tal de poder tirar endavant la convocatòria i es puguin començar a sol·licitar els ajuts.

Reunió per exigir acordar el finançament de la modernització del canal d'Urgell

A banda d'aquest segon paquet d'ajuts, el Govern continua amb la mirada posada en concretar tan aviat com sigui possible quina serà la quantitat que l'Estat destinarà a Catalunya per a fer front a la sequera, a més d'intentar arrencar l'acord de modernització del canal d'Urgell. És per aquest motiu que el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort i Subiranas, i el secretari d'Agenda Rural, Oriol Anson i Fradera, es van reunir amb el secretari general del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Fernando Miranda, el passat 7 de juny.

Durant la reunió, el Ministeri es va comprometre a convocar durant els pròxims dies els ajuts destinats al sector agrícola en el marc del Reial decret llei 4/2023, d'11 de maig, de mesures en matèria agrària i d'aigües en resposta a la sequera, que preveu destinar-hi 276,71 milions d'euros. Uns ajuts que el Departament, com ja va fer amb els destinats al sector ramader, considera que seran insuficients i es compromet també a complementar amb l'objectiu de garantir la continuïtat de tot el sector. En aquest sentit, el secretari d'Agenda Rural ha demanat al ministeri que defineixi "urgentment de quina manera pensa distribuir aquest ajut amb l'objectiu de poder articular una resposta amb la màxima celeritat per al sector agrícola català".

Durant la reunió, també s'ha posat sobre la taula la demanda i la necessitat urgent de modernitzar el canal d'Urgell amb l'objectiu de millorar la gestió de l'aigua per assegurar el recurs amb vista als pròxims anys davant la incertesa que genera el canvi climàtic i garantir la supervivència dels regants de la zona. En aquest sentit, es va tornar a posar sobre la taula la proposta de signar un conveni per cofinançar l'obra.

Seguiment constant

El Departament d'Acció Climàtica continua treballant conjuntament amb les agrupacions agràries, mitjançant la xarxa territorial formada per les oficines comarcals i els serveis territorials del Departament, per fer un seguiment de les afectacions reals que està tenint la sequera sobre el sector agrari de Catalunya de manera periòdica.

Un treball conjunt que ha permès detectar quines seran les principals urgències a abordar en el sector, com va ser primer en el cas dels farratges i ara amb les ajudes al sector agrícola, amb l'objectiu de respondre amb la màxima eficiència i minimitzar les conseqüències econòmiques que està tenint la sequera sobre el sector primari del país.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11315 {"title":"El Govern ultima el segon paquet d'ajuts al sector primari per pal·liar la situació de sequera","published_date":"2023-06-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/1e762b76-fe03-454b-9fd4-5adf5012eca6.webp","id":"11315"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-15/11315-govern-ultima-paquet-ajuts-sector-primari-pal-liar-situacio-sequera https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.