IV Jornada de Tributs de Catalunya: "Avançant cap a un model de govern de les dades"

14/06/2023

Avui ha tingut lloc la IV Jornada de Tributs de Catalunya: "Avançant cap a un model de govern de les dades", organitzada per la Secretaria d'Hisenda del Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i l'Agència Tributària de Catalunya (ATC).

Marta Espasa, secretària d'Hisenda, ha obert l'acte destacant la importància de les dades com a matèria primera de les administracions tributàries per assolir els objectius de manera més eficient: facilitar el compliment de les obligacions fiscals als contribuents i reduir el frau.

La Jornada, adreçada bàsicament al món local —tot i que oberta a tothom a través de la retransmissió en temps real—, ha presentat una ponència principal, a càrrec de Núria Espuny i Salvadó, directora general d'Administració Digital de la Generalitat de Catalunya, sobre "El model corporatiu de govern de les dades de la Generalitat de Catalunya".

La ponent ha destacat que les dades, en el moment actual de transformació, són fonamentals com a palanca de canvi a les organitzacions. Com a àmbits essencials del model que han de permetre desenvolupar-lo i exportar-lo a la resta d'administracions, ha posat en relleu la gestió del canvi, la capacitació del personal, el lideratge en els nivells de decisió, la normativa, l'ètica i la seguretat, l'analítica, la modelització i l'arquitectura, la qualitat, i l'intercanvi i compartició; en definitiva, ha afirmat, "cal treballar per un model de govern de les dades de país, que impliqui totes les administracions catalanes". I, també: "les dades són de la ciutadania i l'Administració té l'obligació d'obrir-les i compartir-les".

A la taula rodona posterior, moderada per Elsa Urrutia, cap de l'Àrea d'Estudi i Anàlisi de l'ATC, diversos ponents han exposat les propostes per avançar cap a un model de govern de les dades. Hi han intervingut: Núria Espuny i Salvadó; Pep Budi Vilaltella, cap del Servei de Tecnologies de la Informació i Comunicació de l'Ajuntament de Tarragona; Carmen Garcia-Calvillo Moreno, directora de Governança de Dades i Coneixement Institucional de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat; i Xavier Puig i Farré, director d'Analítica i Dada, Transformació i Productes Transversals del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI).

Els ponents han exposat les actuacions que han dut a terme en l'àmbit del govern de les dades a les seves organitzacions i han coincidit en la importància dels aspectes següents: la capacitació del personal i l'elaboració de plans de formació integrals per gestionar el canvi dins l'organització i fomentar una visió de 360 graus pel que fa a l'actuació de l'Administració i la relació amb el ciutadà; l'establiment de principis ètics i de garanties de seguretat; la compartició i l'obertura de dades per impulsar la transparència, i la visibilització dels projectes per fer-los conèixer a la ciutadania.

Finalment, a la cloenda, el director de l'ATC, Eduard Vilà, ha posat en relleu la necessitat de ser proactius en la gestió de les dades amb l'objectiu de facilitar el compliment de les obligacions tributàries a la ciutadania, i ha destacat la capacitació digital del personal com una premissa essencial per gestionar el canvi i dur a terme la transformació digital a partir d'un eix estratègic fonamental com és la dada. En aquest sentit, ha remarcat que cal superar el patrimonialisme al voltant de la gestió de les dades i impulsar-ne la compartició, de manera col·laborativa, entre tots els ens de les diverses administracions.

La Jornada es troba disponible al canal de YouTube del Departament d'Economia i Hisenda.

Ficheros adjuntos

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11294 {"title":"IV Jornada de Tributs de Catalunya: \"Avançant cap a un model de govern de les dades\"","published_date":"2023-06-14","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"11294"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-14/11294-iv-jornada-tributs-catalunya-avancant-cap-model-govern-dades https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.