Els municipis costaners sol·liciten 5.802 usos temporals a les platges catalanes aquest estiu

La gran part són usos no comercials, com ara punts d'informació o serveis sanitaris, mentre que el 35,19% corresponen a serveis comercials, del tipus guinguetes o lloguer de para-sols i embarcacionsLa ciutadania podrà consultar els serveis disponibles a cadascuna de les 618 platges i fronts fluvials a partir de Sant Joan al visor de costes

Imagen del artículo Els municipis costaners sol·liciten 5.802 usos temporals a les platges catalanes aquest estiu


El Departament de Territori ha rebut la sol·licitud de 67 ajuntaments del litoral català per instal·lar 5.802 usos temporals a les platges durant la temporada d'estiu d'enguany. Els serveis de temporada són ocupacions del domini públic maritimoterrestre per a activitats de lleure diverses, amb l'objectiu que la ciutadania pugui gaudir de serveis quan visita les platges i el mar més proper a la costa. Es podran consultar els serveis amb els què compta cada platja al visor de costes a partir de Sant Joan.

Aquestes ocupacions del domini públic maritimoterrestre poden ser comercials (guinguetes, lloguer d'embarcacions o de para-sols) o no comercials (dutxes, rampes, punts d'informació o serveis sanitaris). En tot cas, es tracta de serveis que s'instal·len per a la temporada de bany, aproximadament entre juny-juliol i fins el setembre-octubre, i poden ser tant marítims com terrestres.

Els ajuntaments costaners proposen la distribució dels serveis de temporada i cada any han de tramitar l'autorització d'ocupació, per verificar la situació dels diversos elements a les seves platges. El Departament de Territori és l'ens encarregat d'atorgar les autoritzacions d'ocupació en domini públic maritimoterrestre (les platges i el mar més proper) i de la zona de servitud de protecció (la franja de terra immediatament següent). En la seva tramitació, vetlla per fer compatible els diversos usos amb la preservació de l'ecosistema.


Enguany, els municipis han sol·licitat un total de 5.802 serveis de temporada a 618 platges i fronts fluvials de tot Catalunya, un mica menys que l'any passat, quan es van sol·licitar 5.828 serveis. Dels 5.802 serveis demanats enguany, el 35,19%, un total de 2.042, correspon a activitats comercials.

Quadre resum de les activitats sol·licitades:

DEMARCACIONS

PLATGES I FRONTS LITORAL (*)

ACTIVITATS NO COMERCIALS

ACTIVITATS COMERCIALS

TOTAL ACTIVITATS

% COMERCIALS S/ ACTIVITATS

GIRONA

290

1.404

808

2.212

36,53%

BARCELONA

132

1.299

475

1.774

26,78%

TARRAGONA

103

831

580

1.411

41,11%

TERRES DE L'EBRE

93

226

179

405

44,20%

TOTAL

618

3.760

2.042

5.802

35,19%

(*) A part de les platges hi ha fronts de litoral i fluvial amb serveis de temporada

La gran part dels serveis de temporada sol·licitats, un 38,12%, corresponen a les Comarques Gironines, seguit de la demarcació de Barcelona, amb un 30,58%. Cal recordar que la ciutat de Barcelona té un règim especial i els seus serveis de temporada s'aprovaran a la comissió del Pla de Gestió Integral del Litoral, integrada per representants de l'Ajuntament, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i del Departament de Territori.

Els municipis de la demarcació de Tarragona han presentat el 24,32% de les sol·licituds i els de les Terres de l'Ebre, el 6,98%.

D'altra banda, aquest 2023 un total de 96 platges catalanes han estat distingides amb Bandera Blava, un qualificació d'excel·lència europea que avalua l'estat de les platges i les aigües des del punt de vista de la qualitat ambiental. El Departament de Territori participa en la tramitació d'aquests guardons, informant sobre les candidatures presentades i defensant-les en el Jurat de Bandera Blava.

Fi de les mesures COVID

Amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, el Procicat va establir un conjunt de mesures de precaució a les platges que incloïen el respecte d'una distància de seguretat entre les persones usuàries. Aquestes mesures van afectar el nombre d'alguns serveis de temporada que es podien instal·lar, com les gandules o els tendals i també les guinguetes, que es consideren establiments de restauració.

Enguany ja no hi ha cap cap resolució vigent del Departament de Salut de la Generalitat relacionada amb la COVID-19 i, per tant, no s'apliquen les mesures excepcionals i de precaució de les temporades d'estiu 2021 i 2022.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11247 {"title":"Els municipis costaners sol·liciten 5.802 usos temporals a les platges catalanes aquest estiu","published_date":"2023-06-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/ef46048b-787d-43fc-bd02-4434f96a9e40.webp","id":"11247"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-12/11247-municipis-costaners-sol-liciten-5-802-usos-temporals-platges-catalanes-estiu https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.