L'economia catalana registra una variació interanual del 2,9% al primer trimestre

La variació intertrimestral del PIB és de l'1,1%

El producte interior brut de Catalunya registra una variació interanual del 2,9% al primer trimestre del 2023, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). L'augment del PIB s'explica principalment per l'evolució del comerç exterior, ja que les exportacions totals a l'estranger creixen un 15,5% interanual i les importacions totals, un 8,7%. La demanda interna augmenta un 0,8% i la variable que més aporta al seu creixement és el consum de les llars, amb un 1,4%. D'altra banda, la taxa de variació del consum de les administracions públiques es manté estable i la de la formació bruta de capital augmenta un 0,2%.

L'evolució de l'economia catalana al primer trimestre de l'any situa la taxa de creixement del PIB català en termes interanuals nou dècimes per sota de l'avanç de l'economia espanyola (3,8%), i un punt i nou dècimes per sobre de la de la UE-27 (1,0%). La variació intertrimestral del PIB a Catalunya és de l'1,1%, sis dècimes per sobre de la taxa espanyola (0,5% avanç) i un punt més que la taxa intertrimestral de la UE-27 (0,1%).

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,9% al primer trimestre

Des de l'òptica de la demanda, el comerç exterior és el component que més contribueix al creixement del PIB del primer trimestre. Les exportacions totals a l'estranger presenten una variació interanual positiva del 15,5%, que representa una millora respecte al trimestre anterior (7,5%). L'augment de les exportacions és conseqüència d'una evolució positiva tant del béns i serveis (12,3%) com del consum dels no residents (35,7%). En relació amb les exportacions de béns i serveis, destaca l'evolució de la indústria de l'automoció i de la química. Pel que fa a les importacions, la taxa interanual creix un 8,7%, fet derivat tant de l'increment de les importacions de béns i serveis (8,3%) com de l'evolució a l'alça del consum dels residents a l'estranger (18,3%).

Per la seva banda, la demanda interna creix un 0,8%, amb un comportament diferenciat dels seus components. D'una banda, el consum de les llars mostra un creixement d'un 1,4%, amb una tendència decreixent al llarg dels darrers trimestres. En canvi, el consum de les administracions públiques no registra variacions respecte a l'any anterior. D'altra banda, la formació bruta de capital presenta una taxa interanual del 0,2%, un punt i sis dècimes inferior al trimestre anterior (1,8%). En relació amb aquesta darrera variable, la inversió en béns d'equipament mostra una reducció d'un 3,0%, que contrasta amb l'evolució positiva de la inversió en construcció (4,6%).

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,9% al primer trimestre

L'anàlisi des de l'òptica de l'oferta mostra un creixement de l'activitat industrial del 3,6%, mentre que el trimestre anterior va registrar una reducció del -2,9%. Per branques d'activitat, destaca el creixement de la indústria de l'automoció i la fabricació de materials i equips elèctrics, segons els indicadors d'activitat del sector.

El sector dels serveis incrementa la seva activitat un 3,0%, un punt i vuit dècimes per sota del trimestre anterior (4,8%). La branca del comerç, transport i hostaleria creix un 6,8%. Segons els indicadors d'activitat dels serveis, la restauració, l'hostaleria, el comerç a l'engròs i el transport aeri són les branques amb un major avenç aquest trimestre. Les activitats immobiliàries, professionals i altres presenten una taxa de l'1,9%. D'acord amb els indicadors d'activitat dels serveis, són els serveis jurídics, les agències de viatges i altres activitats professionals, científiques i tècniques les que mostren una dinàmica més positiva. Finalment, l'Administració pública, educació, sanitat i serveis socials mostra una taxa de variació negativa del 0,7%.

La construcció creix un 4,5%, un punt i tres dècimes per sobre del trimestre anterior (3,2%), i el sector agrari presenta una variació interanual d'un -3,5%, i manté l'evolució negativa registrada en trimestres anteriors però amb menys intensitat.

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,9% al primer trimestre


Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,9% al primer trimestre


Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,9% al primer trimestre


Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11216 {"title":"L'economia catalana registra una variació interanual del 2,9% al primer trimestre","published_date":"2023-06-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/51fe89e1-ace2-4e74-987b-afd02d5b3516.webp","id":"11216"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-09/11216-economia-catalana-registra-variacio-interanual-2-9-trimestre https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.