Primera reunió del Grup de Treball de Refugis de Muntanya de Catalunya per avançar en la millora i ordenació d'aquests espais

És un òrgan transversal que reuneix representants de diferents departaments del Govern i altres institucions, així com d'entitats del món excursionista Anna Caula, que presideix el grup de treball, ha destacat que el grup de treball farà valer el rol dels refugis en "la promoció de l'esport i la vida saludable, el respecte a l'entorn i la cohesió social i territorial"

Imagen del artículo Primera reunió del Grup de Treball de Refugis de Muntanya de Catalunya per avançar en la millora i ordenació d'aquests espais

El Grup de Treball de Refugis de Muntanya de Catalunya ha fet avui els primers passos amb la seva constitució formal. En un acte al Museu i Centre d'Estudis de l'Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, el Govern i agents vinculats a aquest sector han fet la primera reunió del nou òrgan transversal, que neix per aportar mesures de millora i d'ordenació dels refugis de muntanya al nostre país.

Durant la trobada, s'ha fet la presentació dels membres del Grup de Treball, així com dels treballs i informes portats a terme per l'antiga Comissió de Refugis iniciada el 2018; s'ha fet una revisió de les funcions i del funcionament del Grup de Treball, i s'ha abordat la metodologia d'aquest grup per poder donar resposta a les funcions que li encarrega el Govern.

Tal com ha recordat Anna Caula, secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física i presidenta del Grup, aquest òrgan -adscrit al Departament de la Presidència i amb el suport del Consell Català de l'Esport- sorgeix després de l'acord de Govern del passat 24 de gener, pel qual es crea el Grup de Treball de Refugis de Muntanya de Catalunya per tal que proposi "mesures de millora i d'ordenació dels refugis de muntanya".

Acompanyada del director del Consell Català de l'Esport, Aleix Villatoro, Anna Caula ha recordat que "no comencem des de zero" en aquesta tasca, sinó que "ara formalitzarem la feina feta per l'anterior Comissió de Refugis i li donem un nou impuls amb un termini de tres anys. Avui és un dia important". Per la secretària general d'Esportcat, els treballs del grup de treball es faran de manera "participada i participativa", una acció conjunta i coordinada amb la presència de vuit departaments de la Generalitat i altres agents, cosa que il·lustra la "transversalitat que defineix molts dels projectes del Govern".

Les tasques principals del grup de treball són identificar els refugis que actualment hi ha a Catalunya, descriure les instal·lacions de què estan dotats, proposar l'impuls d'aquelles reformes normatives que es considerin necessàries, proposar a l'Executiu accions per fomentar l'interès públicque duguin a terme les entitats gestores dels refugis, i impulsar la col·laboració institucional entre la Generalitat, les altres administracions i els organismes públics i privats en temes que afectin els refugis.

"Els refugis són espais de vida, d'oci esportiu i escenaris per dur a terme activitats a la natura. Contribueixen a estimar l'entorn", ha afegit Anna Caula, per qui el grup de treball farà valer la importància d'aquests equipaments com a punts d'informació, de seguretat i de sensibilització dels visitants de la zona envers la protecció de l'entorn. La secretària general ha conclòs subratllant el paper dels refugis, i les activitats que s'hi generen, en la promoció de l'esport i la vida saludable, en "construir plegats el lema 'més esport, més país' i en reforçar l'esport com a "eina de transformació social i econòmica a Catalunya, i de cohesió territorial", en el marc de la declaració per part del Govern d'aquest àmbit com a bé essencial.

Imagen del artículo Primera reunió del Grup de Treball de Refugis de Muntanya de Catalunya per avançar en la millora i ordenació d'aquests espais

Anna Caula presideix un Grup de Treball que té com a vicepresidents/es les persones titulars de les secretaries sectorials del Govern competents en matèria de planificació territorial, turisme, acció climàtica i salvaments. Les vocalies estan exercides per la direcció del Consell Català de l'Esport i de representants de les direccions generals competents en matèria d'Administració Local, polítiques de muntanya, turisme, medi natural i biodiversitat, matèria tributària, salvaments, policia, gestió del medi natural i joventut. També en formen part representants de l'Institut Català de les Dones, del Consell dels Governs Locals de Catalunya, del Consell General d'Aran, del SEM, de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, de la Unió Excursionista de Catalunya i del Centre Excursionista de Catalunya.

El rol dels refugis de muntanya

Els refugis de muntanya catalans, de gran diversitat i gestionats per ens locals o entitats esportives, són un punt de referència, d'informació i molt especialment de seguretat davant les inclemències meteorològiques. Al mateix temps, desenvolupen una funció important en la sensibilització dels visitants de la zona envers la protecció de l'entorn.

La llarga tradició de l'excursionisme català i d'aquests equipaments, la seva especial localització i la importància de les funcions que s'hi desenvolupen, expliquen la necessitat de fer una anàlisi global i propositiva des de múltiples vessants competencials que permeti al Govern impulsar iniciatives que determinin el seu règim jurídic, les seves necessitats i proporcionin eines de col·laboració amb tots els sectors implicats.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11201 {"title":"Primera reunió del Grup de Treball de Refugis de Muntanya de Catalunya per avançar en la millora i ordenació d'aquests espais","published_date":"2023-06-08","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/a183be98-4b8b-45a0-91d2-44d99263219b.webp","id":"11201"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-06-08/11201-primera-reunio-grup-treball-refugis-muntanya-catalunya-avancar-millora-ordenacio-espais https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.