Acte de cloenda de la col·locació de les darreres stolpersteine a Tarragona

Imagen del artículo Acte de cloenda de la col·locació de les darreres stolpersteine a Tarragona

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Tindrà lloc l'1 de juny, i es col·locaran les llambordes corresponents a Josep Madarro Rodríguez, Jaume Badia Garin, Jordi Gras Ferré, Josep M. Llaveria Sauné, Josep Barba Roca i Joan Llagostera GavaldàEl 3 de juny s'instal·larà una llamborda a Albanyà, en record de Joan Renart Vilanova

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, participarà demà en l'acte organitzat per l'Ajuntament de Tarragona en homenatge als deportats de la ciutat. Començarà a les 11 del matí, a la plaça del Rei, i tot seguit s'iniciarà un itinerari durant el qual es col·locaran les llambordes corresponents a Josep Madarro Rodríguez, Jaume Badia Garin, Jordi Gras Ferré, Josep M. Llaveria Sauné, Josep Barba Roca i Joan Llagostera Gavaldà. A més del director del Memorial Democràtic, hi assistiran l'alcalde de Tarragona en funcions, Pau Ricomà Vallhonrat; el conseller de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Tarragona en funcions, Manel Castaño i Bachiller, i el president de l'Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, Juan Manuel Calvo Gascón. Està previst que hi assisteixin també familiars dels deportats.

L'itinerari previst començarà al carrer de la Nau, 15 (Josep Madarro Rodríguez) i seguirà pels carrers de Natzaret, 7 (Jaume Badia Garin); de les Cuirateries, 22 (Jordi Gras Ferré); de Sant Llorenç, 12 (Josep M. Llaveria Sauné), i del Vidre, 10 (Josep Barba Roca). Tambés es recol·locarà la llamborda en record de Joan Llagostera Gavaldà, a l'avinguda d'Estanislau Figueres.

Les llambordes s'afegiran a les que ja s'han col·locat des del mes de gener; en total, se n'hauran instal·lat 24, enguany.

Nom

Data de deportació

Camp

Situació final

Stolpersteine

Josep Alsina

1941

Mauthausen

Mort

C. Major, 11

Josep Alujas

1941

Mauthausen

Mort

C. Puig d'en Sitges, 113

Pau Alujas

1941

Mauthausen

Mort

C. de la Mercè, 16

Josep Barba

1941

Mauthausen

Mort

C. del Vidre, 10

Lluís Bonifàs

1941

Mauthausen

Mort

C. de la Unió, 22

Manuel Grañena

1941

Mauthausen

Mort

C. Baixada de la Peixateria, 17

Jordi Gras

1941

Mauthausen

Mort

C. de les Cuirateries, 22

Josep M. Llaveria

1940

Mauthausen

Mort

C. de Sant Llorenç, 12

Josep Madarro

1940

Mauthausen

Mort

C. del Mar, 12

Salvador Olivé

1941

Mauthausen

Mort

C. de Rovira i Virgili, 35

Antoni Pons

1941

Mauthausen

Mort

C. del Cós del Bou, 9

Josep Vilar

1944

Dachau

Mort

C. d'en Canyelles, 7

Josep Ayxendri

1941

Mauthausen

Alliberat

Av. d'Estanislau Figueres, 10

Jaume Badia

1941

Mauthausen

Alliberat

C. de Natzaret, 7

Lluís Barceló

1941

Mauthausen

Alliberat

C. del Governador González, 6

Àngel Barceló

1941

Mauthausen

Alliberat

C. Major, 9

Bonaventura Duart

1941

Mauthausen

Alliberat

C. del Portal del Carro, 12

Eusebi Elias

1941

Mauthausen

Alliberat

Av. de Ramon y Cajal, 37

Joan Llagostera

1941

Mauthausen

Alliberat

Av. d'Estanislau Figueres, s/n

Una stolpersteine a Albanyà en memòria de Joan Renart Vilanova

El 3 de juny, a les 12 del migdia, s'instal·larà a la plaça Major d'Albanyà una llamborda en record de Joan Renart Vilanova (1913-1941). Nascut a Lliurona (Albanyà), va ser deportat a Mauthausen i assassinat a Gusen. Participaran en l'acte d'homenatge Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic; Miquel Aguirre Oliveras, director del Museu Memorial de l'Exili, i familiars de Joan Renart.

Amb les llambordes que s'instal·laran a Tarragona i Albanyà, a Catalunya hi haurà un total de 491 stolpersteine. Les properes s'instal·laran a Arenys de Munt, Caldes de Montbui, Cubelles, l'Hospitalet de Llobregat, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, Olesa de Montserrat, Sabadell, Santa Cristina d'Aro, les Valls de Valira, Solsona, Navès, Sant Llorenç de Morunys, Odèn, Lladurs i Guixers.

Stolpersteine, "pedra que fa ensopegar"

Les stolpersteine són un projecte artístic dissenyat per l'alemany Gunter Demnig (Berlín, 1947) en record de totes les víctimes del nacionalsocialisme alemany. Demnig va crear i col·locar la primera stolpersteine l'any 1996; des d'aleshores, n'hi ha més de 82.000 repartides per tot el món.

Es tracta del projecte de memòria descentralitzat més gran. Cada llamborda és única i es fa artesanalment, com a mostra de respecte i d'humanitat, per contrastar amb l'exterminació industrialitzada dels nazis.

En alemany, stolpersteine significa "pedra que fa ensopegar" i, d'acord amb Demnig, "no hi ensopeguem amb els peus, sinó amb el cap i el cor". A més, el fet de situar les llambordes a terra té un significat especial, en la mesura que sempre que algú en vulgui llegir la inscripció cal que s'inclini i, per tant, que faci una reverència al nom de la persona deportada. Una manera més de retre homenatge a les víctimes i recordar-les.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
11070 {"title":"Acte de cloenda de la col·locació de les darreres stolpersteine a Tarragona","published_date":"2023-05-31","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/decd5d25-de59-47d3-bf60-ea0459ef3a08.webp","id":"11070"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-31/11070-acte-cloenda-col-locacio-darreres-stolpersteine-tarragona https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.