L'APDCAT commemora els 5 anys d'aplicació del Reglament general de protecció de dades

Imagen del artículo L'APDCAT commemora els 5 anys d'aplicació del Reglament general de protecció de dades

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), Meritxell Borràs, ha defensat que cal una regulació clara en matèria d'intel·ligència artificial (IA), perquè les regles que establim ara seran les que definiran la societat del futur. Durant l'acte de commemoració dels 5 anys d'aplicació de l'RGPD, organitzat conjuntament amb l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Borràs ha dit que la irrupció de ChatGPT ens ha posat cara a cara amb el que ens pot deparar el futur, i ha evidenciat la necessitat de regular l'IA. Segons la directora, la regulació europea busca un equilibri difícil entre establir garanties per salvaguardar els valors i drets de la UE, i desenvolupar els sistemes d'IA.

Borràs ha insistit que són clau aspectes com la prevenció, la sensibilització, la prospecció, la regulació, la innovació responsable i el control, a l'hora de protegir la privacitat. Ha apuntat que cal conscienciar les persones sobre que l'ús de l'IA no és innocu. A més, ha dit que cal potenciar la transparència sobre els tractaments de dades i l'impacte que poden tenir sobre les persones, així com impulsar la protecció de dades des del disseny i per defecte, l'enfocament en el risc, les avaluacions d'impacte en protecció de dades.

5 anys al capdavant de la protecció de la privacitat

La directora ha recordat que cinc anys d'RGPD i una pandèmia ens han demostrat que es poden tractar les dades personals quan sigui necessari, i que la normativa no està concebuda per prohibir el tractament de dades, sinó perquè es faci amb garanties per a les persones. Ha recordat que l'RGPD pot servir de model per altres regulacions.

Borràs ha defensat que sense protecció de dades no pot existir un estat democràtic i de dret, i que el present i futur passa per integrar la protecció de dades com un requisit indispensable, així com per facilitar que les persones exerceixin el seus drets.

La directora ha intervingut acompanyada de la directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, Ester Manzano, en una taula moderada per l'advocat i president de la secció de drets de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Marc Gallardo. Posteriorment, persones expertes han debatut sobre el repte de l'aplicació de la legislació sobre protecció de dades a les tecnologies basades en intel·ligència artificial. Hi han intervingut el cap de serveis jurídics de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Xavier Urios; la coordinadora de Protecció de Dades en l'Institut Català de la Salut (ICS), Míriam Méndez, i la cap de l'Àrea d'Assessorament i de Suport Jurídic a l'Administració Digital, Ruth Molina. Ha moderat el debat l'advocat Jordi Bacaria, vocal de la Secció de Drets de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i membre del Consell Assessor de Protecció de Dades de l'APDCAT.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10885 {"title":"L'APDCAT commemora els 5 anys d'aplicació del Reglament general de protecció de dades","published_date":"2023-05-26","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/5anysRGPDb.jpg_1878336148.webp","id":"10885"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-26/10885-apdcat-commemora-5-anys-aplicacio-reglament-general-proteccio-dades https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.