Espai Transforma't, l'escenari de la cooperació catalana per despertar consciències al Festival Cruïlla 2023

El director de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha explicat la iniciativa coordinada pel Govern amb la participació de 20 ONGs a la roda de premsa de presentació de l'edició d'enguany del CruïllaL'espai, que se situarà entre dos escenaris del festival, comptarà amb programació cultural dinàmica: des d'una exposició sobre el paper de la cooperació, passant per una àrea de descans i reflexió, i espais més interactius amb jocs i performances

Imagen del artículo Espai Transforma't, l'escenari de la cooperació catalana per despertar consciències al Festival Cruïlla 2023

La cooperació catalana serà present enguany al Festival Cruïlla 2023 a través d'un nou projecte per generar consciència crítica sobre els reptes globals i el paper de la cooperació al públic del festival. Sota el títol 'Espai Transforma't', es tracta d'una iniciativa que coordina l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) del Govern amb la col·laboració de 20 entitats del sector de la cooperació del país amb l'objectiu de fer reflexionar sobre la situació actual al món pel que fa a les desigualtats i les vulneracions de drets humans que pateixen els països empobrits i les causes estructurals que les provoquen.

El director de l'ACCD, Vicenç Margalef, ha explicat la iniciativa aquest dimecres a Barcelona en la roda de premsa de presentació de l'edició 2023 del festival, on, a banda del cartell musical, s'hi han exposat les novetats pel que fa a la resta d'activitats que es programaran en el marc del Cruïlla, com ara l'Espai Transforma't. Margalef ha detallat que el Govern aposta des de fa anys per una estratègia de nous formats per arribar al màxim de públics, en la qual la cultura té un pes essencial.

En aquest sentit, ha destacat "el potencial transformador de la música" i, per això, ser presents al Cruïlla respon a l'objectiu de la cooperació, que és "transformar el món, i per això ens fa falta sumar molta gent". "La cooperació al desenvolupament és una eina molt rellevant per millorar les condicions de vida de les persones i per això el Govern fa unes setmanes es va comprometre a destinar el 0,7% dels ingressos propis el 2030", ha afegit.

En la seva intervenció, Margalef també ha posat en relleu que, des de la política de cooperació al desenvolupament del Govern, "és fonamental que treballem amb els països del Sud global, però també és molt important que treballem aquí", en contextos com el Cruïlla. "Com a ciutadans, tenim molt a aportar, per exemple a través de les decisions que prenem a l'hora de consumir l'alimentació o el que vestim, on decidim guardar els nostres diners, i també a l'hora de triar els festivals de música", ha reivindicat, i ha insistit en la necessitat d'innovar per arribar al públic jove amb missatges de reflexió i de crida a l'acció.

Exposicions, jocs i performances

L'Espai Transforma't estarà dividit en diferents seccions amb una programació cultural dinàmica, des d'una exposició audiovisual sobre la política de cooperació al desenvolupament del Govern, passant per un espai de descans i reflexió, i espais més interactius, com una zona de jocs i un espai de construcció artística. La iniciativa girarà entorn de dos eixos de transformació clau: per una banda, les economies transformadores, amb èmfasi en el comerç just i la banca ètica; i, per l'altra, la construcció de pau.

Entre d'altres, a l'Espai Transforma't el públic del Cruïlla podrà trobar exposicions, vídeos i instal·lacions amb informació sobre l'Amèrica Llatina o l'Àfrica, jocs i performances que faran reflexionar sobre les desigualtats al món i sobretot trobarem idees i eines per actuar, a dalt dels escenaris i cada dia. En el recorregut expositiu també s'explicarà què és la cooperació, qui en fa i per què serveix, amb una exposició audiovisual i un recorregut vivencial que permetrà entendre la resposta humanitària en emergències i la importància d'actuar sobre les causes estructurals de les desigualtats que pateixen els països socis de la cooperació catalana. En aquest sentit, es vol promoure la presa de consciència sobre la responsabilitat individual i col·lectiva del públic assistent que ha de servir per fer una crida a la mobilització i a l'acció per transformar el món.

La iniciativa coordinada des de la cooperació del Govern és fruit de la col·laboració i el treball compartit amb una vintenad'ONGs i entitats del sector de la cooperació catalana: l'Associació Catalana per la Pau (ACP), Acció Internacional per la Pau (IAP), el Centre Delàs, la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), l'Assocació Creart, l'Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina a Orient Pròxim (UNRWA Catalunya), la Creu Roja, l'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, Fundipau, LaCoordi, Alternativa3, FETS-Finançament Ètic i Solidari, Oxfam Intermón, la Xarxa d'Economia Solidària, Setem, NOVACT, Irídia, Suds, Bosco Global, la plataforma Refugees Welcome i Pallassos Sense Fronteres.

El Cruïlla se celebrarà entre el 5 i el 8 de juliol al Parc del Fòrum de Barcelona. Durant aquests dies, l'Espai Transforma't, que estarà ubicat en un carrer entre dos dels principals escenaris, estarà obert al públic cada tarda de 18h a 00h.

Aposta per nous formats i nous públics 

Durant els últims anys, l'ACCD ha establert aliances amb el món de la cultura per arribar a nous públics i explorar i innovar en els formats. En aquest sentit, a banda de participar i incidir en festivals de música com el Cruïlla, s'està consolidant una línia de treball en l'audiovisual com a eina de transformació, on els festivals de cinema tenen un paper molt rellevant a través del projecte Acció>Cinema.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10675 {"title":"Espai Transforma't, l'escenari de la cooperació catalana per despertar consciències al Festival Cruïlla 2023","published_date":"2023-05-24","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/af99f7e9-7cca-4d75-8052-62ecbe3998a3.webp","id":"10675"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-24/10675-espai-transforma-escenari-cooperacio-catalana-despertar-consciencies-festival-cruilla-2023 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.