Presentació a Tarragona de l'Acord per a la planificació de la Formació Professional i oferta FPCAT 365

Imagen del artículo Presentació a Tarragona de l'Acord per a la planificació de la Formació Professional i oferta FPCAT 365

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

A Catalunya, el sistema educatiu incrementa l'oferta inicial amb 273 nous grups i amb 698 nous docents, 91 dels quals a TarragonaEn l'àmbit laboral, s'ofereixen un total de 24.800 places, un 26% més que l'any anteriorL'oferta integrada d'FP és de 445.818 places, amb una inversió de 901,7 milions d'eurosEn l'àmbit laboral, es destinen un total de 210 milions d'euros a la formació professional, un 30,7% més que l'any passat

El delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré; el president executiu de l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, Fabian Mohedano; la directora territorial d'Empresa i Treball, Sofia Moya, i el director adjunt dels serveis territorials d'Educació, Diego Cañavate, han presentat aquest matí l'Acord per a la planificació de la Formació Professional i oferta FPCAT 365 a Tarragona.

Aquest Acordés un instrument que neix de la necessitat urgent de transformar l'estructura de qualificació professional, situant la formació professional com una de les palanques decisives de canvi a Catalunya. El president executiu de l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, Fabian Mohedano ha volgut posar en relleu que "aquesta modalitat d'ensenyament impacta en les trajectòries formatives i professionals de les persones i en l'accés a una major cota de competitivitat de les empreses".

L'Acord per a la planificació de la formació professional és el resultat del diàleg social permanent en el marc de la Comissió Rectora del Sistema en què participen els departaments competents en matèria de formació i qualificació professionals del Govern de la Generalitat (Presidència, Empresa i Treball, Educació, i Recerca i Universitats) i les organitzacions patronals i sindicals més representatives (CCOO de Catalunya, UGT de Catalunya, Foment del Treball Nacional i PIMEC). En aquest sentit, el delegat Àngel Xifré ha destacat que "es tracta d'un acord històric, que suposa un pas endavant en la millora integral de l'orientació professional als joves i també als treballadors".

L'oferta integrada d'FP

Per primera vegada a la història s'han concertat els criteris que han permès la planificació i priorització de 445.818 places, amb un increment de 6,42% en relació amb l'any anterior, i una inversió de 901,7 milions d'euros. D'aquestes, 31.323 corresponen a certificats de professionalitat, 171.028 a l'àmbit educatiu i 243.467 a la formació contínua. L'oferta 365 s'engloba en una finestra única, al portal fp.gencat.cat, on hi ha tota la informació i orientació per a la trajectòria formativa i professional en els diferents àmbits: sistema educatiu, laboral i formació al llarg de la vida.

La robustesa del Sistema FPCAT s'expressa a partir dels 2.233 centres de formació professional, 2.572 punts d'informació i orientació, 16.710 persones docents, formadores i expertes, així com 37.000 empreses que col·laboren en la formació i acompanyament de les persones aprenents. Per primera vegada, els pressupostos del Govern en formació i qualificació professionals superen els 900 milions d'euros.

Increment de l'oferta en l'àmbit educatiu

Pel que fa a l'àmbit educatiu, de cara a la preinscripció per al curs 2023-2024, el Departament d'Educació torna a incrementar l'oferta i consolida així el creixement dels darrers anys amb una oferta de 171.028 places a tot Catalunya.

El director adjunt dels serveis territorials d'Educació, Diego Cañavate, ha destacat que "s'ha treballat intensament per oferir el 100% de la continuïtat formativa de l'alumnat de 4t d'ESO, PFI, GESO d'adults i 1r de Batxillerat en els àmbits formatius sol·licitats". Per fer-ho possible, el curs que ve s'incorporaran 91 professors més al territori.

De cara al curs que ve, també hi hauran novetats en l'oferta formativa. S'incorpora un Programa de Formació i Inserció d'Auxiliar de Serralleria i Construccions Metàl·liques, que fins ara no s'oferia al territori. Pel que fa als Cicles Formatius, l'INS Gaudí incorpora el CFGM de Cures auxiliars d'infermeria, l'INS Campclar el CFGM d'Activitats comercials perfil de moda, l'INS Ramon de la Torre el CFGM de Manteniment d'embarcacions d'esbarjo i l'INS Martí l'Humà el CFGM d'Atenció a Persones en Situació de Dependència.

També s'incorporen el CFGS de Màrqueting i publicitat al Ramon Barbat, el CFGS d'Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa al INS Vidal i Barraquer i el CFGS de Direcció de serveis de Restauració a l'Escola d'Hoteleria.

Finalment, també s'oferiran 3 nous perfils als Cursos d'Especialtizació, dirigits a aquells estudiants que ja han superat un cicle superior. Per una banda, hi ha el curs de Fabricació Additiva i el de Fabricació Intel·ligent a l'INS Jaume Huguet i el d'Intel·ligència artificial i Big Data al INS Vidal i Barraquer.

Oferta formativa en l'àmbit laboral

El Departament d'Empresa i Treball s'encarrega de la Formació Professional per a l'ocupació, a través del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC).

La directora territorial, Sofia Moya ha explicat ha explicat que "des del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) aquest any oferiran 5.800 places al territori, un fet que suposa un augment del 30% de les places respecte l'any passat".

Per altra banda, el Consorci per la Formació Contínua de Catalunya al Camp de Tarragona ha preparat 841 accions formatives, que permetran que un 25% més de persones puguin participar-hi, arribant a 19.000 places al territori.

Pel que fa a les temàtiques de les formacions, al territori destaquen els cursos de la famílies de l'hoteleria, serveis socioculturals i a la comunitat, química i els d'informàtica i les comunicacions.

Foment de les llengües estrangeres i de l'emprenedoria

Pel que fa al foment de llengües estrangeres, el Departament d'Educació reforça el pla d'impuls de llengües estrangeres a l'FP amb 100 grups nous de cicles formatius a primer curs de cara a 2023-2024, que se sumen als 160 creats l'any passat, que ara seran de segon curs. Aquests 260 grups cursaran el 20% de les hores lectives en llengua estrangera. A més, comptaran amb recursos addicionals de persones auxiliars de conversa i per a la realització d'estades a l'estranger per millorar la competència lingüística. En el cas del Camp de Tarragona, 33 cicles formatius participaran en aquest pla d'impuls.

Així mateix, Educació continua apostant per la iniciativa emprenedora. El curs vinent incrementarà de 134 a 185 el nombre d'aules per fomentar-la, 21 de les quals al Camp de Tarragona. Aquesta xifra que es preveu que es continuï incrementant al llarg el curs vinent.

També es vol promoure l'aprenentatge a partir de la digitalització i la connectivitat, passant de 64 a 98 aules de tecnologia aplicada (ATECA) per al curs vinent, que també creixeran durant el curs. Al Camp de Tarragona, n'hi haurà 9 el curs que ve.

S'ha posat en valor la funció dels dos consells de la Formació Professional al territori de Reus i Tarragona, com ens de consens i participació entre els sectors educatiu, social i econòmic que té el principal objectiu de recollir les necessitats i punts de vista a nivell de territori de tots els agents implicats per a millora continua de la formació professional

Orientació en l'FP

Un dels objectius prioritaris del Departament d'Educació en matèria de formació professional és la millora de l'orientació de l'alumnat. Una millor orientació dels joves, sobretot en les edats més primerenques, ha de permetre acompanyar l'alumnat durant la seva trajectòria educativa i reduir al mateix temps l'abandonament prematur dels estudis. És per això que del Departament d'Educació passarà de 35,5 orientadors a l'FP que hi ha aquest curs a un centenar a finals del proper curs.

En aquest sentit, el Departament està elaborant el decret d'Orientació, conjuntament amb altres mesures implementades com un pla formatiu per al professorat en orientació educativa i acció tutorial o el programa OrientaFP. La millora en l'orientació suposarà per a l'alumnat l'accés a un itinerari ampli amb diferents possibilitats segons els seus interessos, les demandes d'ocupació, l'oferta d'ensenyaments als territoris i especialment d'acord amb la prospectiva de necessitats.


Ficheros adjuntos

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10674 {"title":"Presentació a Tarragona de l'Acord per a la planificació de la Formació Professional i oferta FPCAT 365","published_date":"2023-05-24","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/3bef634a-af46-4cc3-bc1c-1c4d5d28bdb1.webp","id":"10674"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-24/10674-presentacio-tarragona-acord-planificacio-formacio-professional-oferta-fpcat-365 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.