Interns del CIRE col·laboren en la retirada d'un vessament accidental d'oli vegetal i eviten que arribi al riu Besòs

Imagen del artículo Interns del CIRE col·laboren en la retirada d'un vessament accidental d'oli vegetal i eviten que arribi al riu Besòs

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

S'ha aturat la fuita d'una empresa que utilitza olis vegetals fent dics de contenció a la riera SecaTambé s'han dut a terme tasques per retirar el producte del mediLa col·laboració entre el CIRE i l'ACA crearà 16 llocs de treball entre els interns

Interns dels centres penitenciaris catalans han col·laborat en una actuació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per evitar que un vessament accidental d'oli vegetal arribés al riu Besòs. La fuita ‒unes 1.100 tones d'olis vegetals (aproximadament, 900 d'oli de gira-sol i 200 d'oli de colza)‒ es va originar en una empresa de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) i s'ha pogut aturar fent diversos dics a la riera Seca per contenir i recollir el producte; a més, la retirada dels olis s'ha fet mitjançant camions cisterna i la col·locació de mantes absorbents.

Els interns que han participat en aquesta actuació formen part de la brigada de neteja forestal del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l'empresa pública del Departament de Justícia, Drets i Memòria que ofereix segones oportunitats de formació i inserció laboral a les persones privades de llibertat. Concretament, hi han treballat tres interns, de dilluns a divendres.

La brigada del CIRE ha treballat de manera coordinada amb efectius desplegats per l'empresa causant del vessament; també hi han intervingut de manera activa voluntaris d'ADF, la Policia Local de Santa Perpètua de Mogoda i operaris de l'ACA.

L'actuació s'emmarca en el programa que l'Agència Catalana de l'Aigua va encarregar al CIRE, l'any 2018, per a la conservació i el manteniment de la xarxa fluvial catalana i per als ecosistemes vinculats al medi hídric. En el marc d'aquest programa, s'han fet tasques de contenció i neteja de l'oli de palma, mitjançant materials, mantes i barreres absorbents.

Execució d'actuacions de manteniment i conservació de lleres públiques

Els interns del CIRE, dins del programa de col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua, s'encarreguen de retirar arbres morts o andròmines que impedeixen els accessos a les lleres o que minven la capacitat de desguàs, així com elements arrossegats pel corrent que constitueixen un element de contaminació del domini públic hidràulic. A més, també duen a terme tasques de reparació de les lleres després d'episodis extrems, com poden ser ventades, aiguats i nevades.

L'Agència Catalana de l'Aigua encarrega al CIRE l'execució d'actuacions urgents i necessàries davant d'episodis que poden representar un risc per a les persones o els béns i la reparació dels danys al domini públic hidràulic. El programa actual té vigència fins al 2025 i és una continuació dels programes ja realitzats durant el 2019, 2020 i 2022.

El programa de col·laboració vigent possibilitarà al CIRE crear 16 llocs de treball per a interns amb possibilitat de sortir a treballar a l'exterior dels centres penitenciaris, en el període establert entre la data de signatura del conveni i el 31 de desembre de 2025.

Fins ara s'han dut a terme més de 40 actuacions d'urgència arreu de tot Catalunya, amb la participació de 8 interns. Aquestes actuacions tenen caràcter correctiu i urgent. Per aquest motiu, la disponibilitat de la brigada del CIRE és de 24 hores al dia, els 365 dies de l'any i amb un mínim de 3 efectius, que es pot ampliar en funció de la magnitud de la intervenció que s'ha de dur a terme.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10672 {"title":"Interns del CIRE col·laboren en la retirada d'un vessament accidental d'oli vegetal i eviten que arribi al riu Besòs","published_date":"2023-05-24","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/0a45feae-b6e3-485d-8ff5-1ef8ef3c231c.webp","id":"10672"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-24/10672-interns-cire-col-laboren-retirada-vessament-accidental-oli-vegetal-eviten-arribi-riu-besos https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.