Catalunya incrementaria un 4% el seu potencial productiu en préssecs i nectarines la propera campanya

·La greu sequera que pateix el territori incrementa la incertesa de les dades finals. Una primera estimació de les afectacions ocasionades pel tancament del Canal d'Urgell situaria la previsió en un 5% per sota de la mitjana dels darrers anys·El secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, ha subratllat el compromís del Govern per a què els productors rebin una retribució justa, i ha anunciat que el Departament publicarà en breu els costos de producció de préssec i nectarina amb la intenció que tothom tingui referència per a no eludir el compliment de la Llei de la Cadena Alimentària

Imagen del artículo Catalunya incrementaria un 4% el seu potencial productiu en préssecs i nectarines la propera campanya

El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, juntament amb el director general de l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon, i el president del seu Comitè de Pinyol, Benjamí Ibars, han presentat avui dilluns, a Lleida, les previsions de collita de fruita de pinyol de Catalunya.    

Carmel Mòdol ha subratllat que "les dades que avui donem a conèixer representen una normalització de la capacitat productiva de Catalunya en fruita de pinyol. Una campanya amb magnífiques floracions, quallat, i produccions que feien preveure aquesta recuperació. Tenim, però, la incertesa dels regs en les plantacions arran de la sequera".

Segons les dades presentades avui, el potencial productiu català de préssecs i nectarines creixeria un 4%, situant-se en 448.330 tones. Respecte a la mitjana dels darrers anys, Lleida colliria un 5% més de préssecs i de nectarines (149.570t), Tarragona un 10% menys (25.460t), Barcelona un 59% menys (2.300t), i Girona un 28% menys (1.180t).

Desprès d'anys de molt baixa producció i afectacions climàtiques (sobretot gelades) 2020, 2021, i 2022, aquest seria el primer any en què Catalunya recuperaria el seu potencial productiu.

Segons Manel Simon, director general d'Afrucat, "havia de ser una collita excel·lent amb una molt bona floració i quallat i amb necessitats d'aclarida més elevades que feien incrementar enguany el cost de producció. Les restriccions d'aigua, però, aporten incertesa, i haurem d'afrontar la campanya setmana a setmana".

Fins el 19 de maig, hi ha hagut 1 episodi de pedra important (7 de maig) que ha afectat la Noguera (Albesa, Castelló de Farfanya, Algerri, Menàrguens...) amb unes 856 Ha afectades, de les quals prop de 70 Ha pertanyen a fruita dolça, amb danys d'entre el 80 i el 100%. I a diferència de l'any anterior, no hi ha hagut afectació greu per gelades, només de manera puntual. 

L'època de collita depèn dels municipis: inicialment es van observar uns 7-10 dies de retard respecte l'any passat, però les bones temperatures han fet escurçar aquest retard.

Per demarcacions, Girona registra una disminució a causa de les arrencades en fruita de pinyol que fan que s'especialitzi cada cop més en poma. Barcelona acusa la sequera ja que es caracteritza per una fructicultura de secà, que enguany no collirà res, i també disminuiran les collites a les zones amb reg. Tarragona, tot i no haver tingut encara incidències, baixa les previsions per les arrencades i, finalment, Lleida, sense afectacions, mostra la recuperació dels efectius productius.

Afectació de la sequera

Les dades s'han calculat considerant que no hi haurà falta d'aigua, tot i això ja s'ha fet una primera estimació de les afectacions que s'estan donant, i s'ha eliminat la producció de les hectàrees regades pel canal d'Urgell.

Tenint en compte aquestes pèrdues, la previsió de collita per a aquesta campanya se situaria en un 5% per sota de la mitjana dels darrers anys.

Tot i això, caldrà esperar l'evolució de la greu sequera que pateix el territori per a avaluar finalment la producció.

Per a Simon, "la zona afectada pel canal d'Urgell produeix bàsicament poma i pera, el cor de la producció de fruita de pinyol se situa al Baix Segre on ara mateix s'està regant amb unes restriccions que representen la meitat de la dotació d'un any normal".

El president del Comitè de fruita de pinyol d'Afrucat, Benjamí Ibars, ha afirmat que "el reg a la zona del Baix Segrià està molt tecnificat, reguem de nit per a evitar l'evaporació, i els pagesos anem controlant els comptadors, però, amb les dotacions restringides, el que sembla clar és que l'aigua no serà suficient per a salvar tota la collita. Farem fruita de qualitat però segurament no arribarem a tota la quantitat". "Ara mateix, la supervivència dels arbres no està en joc, però encara queden tres mesos de collita i estem a 30ºC des de l'1 d'abril".

Els participants en la presentació de les dades han coincidit en què aquest risc d'elevats costos d'aclarida, de mà d'obra en general, i de la resta d'inputs dels quals depèn el camp, farà amb tota seguretat incrementar els preus de la fruita.

Així, el Secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, ha posat de relleu que 'l'objectiu compartit és que els productors rebin una retribució justa per la seva feina, i les expectatives són favorables. S'ha de complir la Llei de la Cadena Alimentària, i el Departament publicarà entre finals d'aquest mes i principis de juny els costos de producció de préssec i nectarina amb la intenció que tothom tingui referència per a no eludir-ne el compliment". A més, Mòdol ha assenyalat que "tot apunta que enguany els ciutadans tindran fruita fresca de temporada a preus raonables a Catalunya".

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10637 {"title":"Catalunya incrementaria un 4% el seu potencial productiu en préssecs i nectarines la propera campanya","published_date":"2023-05-22","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/5cb89610-2784-49ab-a42c-43a09c2cb4f7.webp","id":"10637"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-22/10637-catalunya-incrementaria-4-seu-potencial-productiu-pressecs-nectarines-propera-campanya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.