Sostenibilitat ambiental, salut, perspectiva de gènere i transformació digital, els quatre nous programes del Pla de Museus de Catalunya pels pròxims anys

La previsió per a 2022-2025 del Pla de Museus de Catalunya desplega 63 actuacions per construir un sistema museístic de referència a Catalunya encaminat al museu social i alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS)El Pla preveu una inversió de 251 milions d'euros durant els 4 anys, destinats al conjunt del sistema museístic català, a les seves estructures i instruments, i també a les inversions i funcionament dels centres

Imagen del artículo Sostenibilitat ambiental, salut, perspectiva de gènere i transformació digital, els quatre nous programes del Pla de Museus de Catalunya pels pròxims anys


Aquest matí, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, que se celebra demà 18 de maig, s'ha presentat al Palau Moja de Barcelona el Pla d'actuacions pels anys 2022-2025 del Pla de Museus de Catalunya. Un pla que es va començar a implementar la tardor del 2022 i que s'ha dissenyat, d'una banda, a partir de l'avaluació de la feina feta durant els primers quatre anys (2018-2021) d'implementació del Pla de Museus 2030, i de l'altra, d'acord amb el context i les necessitats del sector actuals.

La presentació del Pla d'actuacions 2022-2025 ha anat a càrrec de la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i de la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Sònia Blasco. Sònia Hernández ha destacat la voluntat del Pla de Museus de Catalunya, aprovat pel Govern el 2020, i d'aquesta legislatura, de "crear i desenvolupar un sistema museístic equilibrat, sostenible i de qualitat que abasti el conjunt del país, perquè Catalunya ha de comptar amb un sistema cultural de referència i amb una governança que respongui a les necessitats actuals i que compti amb tota la ciutadania, les entitats i les administracions públiques".

L'avaluació del primer pla d'actuacions quadriennal (2018-2021) es va realitzar el 2022 amb la participació dels museus catalans, la Junta de Museus i les diverses institucions relacionades amb els equipaments museístics del país. Durant aquesta avaluació es van identificar un conjunt d'actuacions que mereixen una continuïtat i, alhora, es van identificar nous reptes i temes a abordar els següents anys, els quals s'han traduït en noves accions.

La implementació global dels objectius estratègics del Pla d'actuacions 2018-2021 va ser del 73%. D'aquest percentatge en destaquen els objectius relatius al desplegament del potencial dels museus, la seva capacitat comunicativa i de generar continguts i noves experiències de qualitat i la professionalització del sector, les actuacions dels quals es van implementar amb èxit en més d'un 80%. Pel que fa a les accions adreçades a la millora de l'accessibilitat, es van assolir en un 75%.

Cal destacar l'evolució del pressupost destinat als museus durant el període 2018-2021, el qual va incrementar un 41,5% el 2021 respecte del 2018. D'entre els més de 50 milions d'euros assignats als equipaments museístics pel 2021, van ser especialment destacades la inversió feta en obres de rehabilitació i museografies, la qual es va multiplicar per nou (2018: 629.000 € < 2021: 5.894.462 €); la dotació econòmica de les subvencions, que es va multiplicar per dos (2018: 762.120 € < 2021: 1.533.990 €), i la despesa del Fons Nacional per a l'Adquisició de Béns Culturals, multiplicada per cinc (2018: 270.367 € < 2021: 1.390.912 €).


Actuacions 2022-2025. Nous objectius estratègics

Per al Pla d'actuacions 2022-2025, el Departament de Cultura preveu una despesa de 251 milions d'euros durant els 4 anys, amb un increment del 31,8% al final del període. Així, es parteix d'una despesa de 57 milions d'euros el 2022 que es contempla de 66 milions d'euros el 2025. Aquest augment es destinarà a recursos per al conjunt del sistema museístic català, a les seves estructures i instruments de suport, així com a inversions i al funcionament dels museus.

El Pla d'actuacions 2022-2025 manté el mateix corpus teòric del primer pla quadriennal, el qual pivota al voltant de la idea de museu social. A més, incorpora explícitament en la seva redacció la relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Així doncs, cada objectiu específic s'identifica amb el logotip dels ODS a què correspon.

El Pla d'actuacions 2022-2025 compta amb 7 objectius estratègics, 28 objectius específics i 63 actuacions. Dona continuïtat a les actuacions de l'anterior pla que encara són vigents i incorporaquatre noves línies d'actuació o programes que prenen rellevància amb el context actual: sostenibilitat ambiental,salut, perspectiva de gènere i transformació digital.

1.Programa de museus i sostenibilitat ambiental: assessorament i ajuts als projectes que vulguin millorar la sostenibilitat ambiental conjuntament amb l'ICAEN (Institut Català de l'Energia); suport en l'adequació a requisits europeus; nova línia d'ajuts per a l'adquisició i instal·lació d'equipaments amb criteris d'eficiència energètica; formació; repositori de bones pràctiques i manuals.

2.Programa de museus i salut: promoció de projectes de salut comunitària amb els museus conjuntament amb el Departament de Salut; ajuts per a projectes que contribueixin a millorar la salut i el benestar; col·laboració amb altres agents o institucions per desenvolupar iniciatives que vinculin museus i salut; programa d'assessoraments i formació. En destaca el document "Museus i Salut" i els tres projectes pilot d'arts en salut desenvolupats al Museu de l'Empordà, el Museu d'Art de Cerdanyola i el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu amb els CAPs.

3.Programa de museus i gènere: incloure criteris de paritat i perspectiva de gènere en les adquisicions del Fons Nacional; suport econòmic a projectes que fomentin la perspectiva de gènere; suport a accions formatives. Destaca el treball i els projectes de referència que la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya, la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya i la Xarxa de Museus Ciències Naturals de Catalunya han dut a terme durant els darrers anys.

4.Programa de digitalització i suport a projectes elaborats entre els museus i els sectors audiovisual, d'innovació i cultura digital: suport en processos de transformació digital amb la concessió d'ajuts; formació per millorar la comunicació; difusió de recursos i bones pràctiques; potenciar les campanyes de comunicació; impuls a projectes digitals i audiovisuals en col·laboració amb la Direcció General d'Innovació i Cultura Digital, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Institut Català de les Empreses Culturals. El 2022 es va dur a terme una edició de l'SmartCatalonia Challenge dedicat als museus i solucions innovadores basades en les TIC.

A banda d'aquests quatre programes principals, el Pla d'actuacions 2022-2025 també posa èmfasi en el desplegament i la consolidació de les xarxes de museus, que són l'estructura del sistema museístic que canalitza el suport als museus perquè puguin complir les seves funcions de forma òptima; l'impuls als museus de suport territorial; el reforç del lideratge dels museus nacionals mitjançant el seu paper estratègic i la seva autonomia; la millora en la gestió de les col·leccions, sustentada en la documentació i l'inventari, l'estat de la conservació preventiva i el projecte d'unes reserves nacionals mancomunades, i per acabar, la visibilització del valor públic dels museus a través del Baròmetre Social dels Museus (BSM).


Dia Internacional dels Museus

Demà, dijous 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus. Els equipaments museístics continuen amb una setmana de celebracions que va tenir el tret de sortida el dissabte 13 amb la Nit dels Museus, on es van dur a terme la meitat de les activitats programades, més de 300, superant les edicions anteriors.

Per al mateix 18 de maig, hi ha organitzades més de 60 activitats, la gran majoria de les quals jornades de portes obertes, conferències i visites guiades. Durant el cap de setmana del 20 i 21 de maig el públic encara podrà gaudir d'un centenar de propostes arreu del territori, tancant una setmana d'activitats per celebrar la gran festa dels museus: visites guiades i teatralitzades, tallers, exposicions o espectacles. L'agenda d'activitats es pot consultar al web del Patrimoni Cultural de Catalunya.

Ficheros adjuntos

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10597 {"title":"Sostenibilitat ambiental, salut, perspectiva de gènere i transformació digital, els quatre nous programes del Pla de Museus de Catalunya pels pròxims anys","published_date":"2023-05-17","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/6b97dfd8-1396-471a-bcc3-632481f8ec81.webp","id":"10597"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-17/10597-sostenibilitat-ambiental-salut-perspectiva-genere-transformacio-digital-quatre-nous-programes-pla-museus-catalunya-pels-proxims-anys https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.