Més de la meitat de les empreses catalanes agroalimentàries consultades preveuen incrementar les seves exportacions el 2023

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, presenta els resultats del primer Baròmetre d'Exportacions Agroalimentàries de CatalunyaEl 68% de les empreses catalanes preveuen un increment en els preus de vendadels productes exportats el 2023 tot i que només el 32% preveu que es tradueixi en un augment del marge de benefici comercialEl 63% de les empreses exportadores catalanes del panell manifesten una expectativa positiva pel que fa a l'exportació dels seus productes per a aquest exercici

Imagen del artículo Més de la meitat de les empreses catalanes agroalimentàries consultades preveuen incrementar les seves exportacions el 2023

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant la Promotora d'Exportacions Catalanes (PRODECA), ha presentat els resultats de la primera onada del Baròmetre d'Exportacions Agroalimentàries, l'eina de monitorització trimestral de l'evolució de les xifres clau de l'activitat exportadora del sector. Els resultats s'han obtingut a través de les enquestes a 52 empreses i entrevistes en profunditat a companyies exportadores de diferents tipus de productes i volums d'exportació que conformen el Panell d'exportadors de productes agroalimentaris, una mostra representativa del teixit empresarial exportador agroalimentari català.

Així, segons es desprèn del primer Baròmetre d'exportacions agroalimentàries de Catalunya, el 50% de les empreses han incrementat durant el 2022 les seves exportacions en valor (el 52% ho ha fet en volum), mentre que el 15% ha disminuït respecte a l'any anterior (un 17% en referència al volum). El 69% de les empreses ha incrementat els preus de venda dels productes d'exportació el 2022 (només el 4% els ha disminuït), mentre que el 31% ha augmentat benefici de les comandes d'exportació en aquest període (el 19% ha vist com decreixien). S'observa com han augmentat més els preus que els marges comercials per l'encariment dels transports o les matèries primeres.

Expectatives positives per a l'exportació agroalimentària el 2023

Per a aquest exercici 2023, en comparació l'any anterior, les previsions d'exportació en valor són de creixement per al 60% de les empreses . El 56% de les empreses del panell manifesten també una previsió d'augment d'exportació amb relació al volum. En canvi, el 13% de les empreses creuen que disminuiran el valor de les seves exportacions i un 13% sospesen un descens del volum de les exportacions. L'expectativa en relació amb l'augment dels preus i els beneficis comercial d'exportació de les comandes manté la tendència de l'any 2022: el 68% de les empreses creuen que les previsions dels preus de venda dels seus productes d'exportació serà superior (un 8% creu que seran inferiors), mentre que el 32% considera que augmentarà el seu benefici de cara 2023 (un 24% opina que disminuirà).

Entre els principals mercats de destí (països en què exporten entre sis i 27 empreses de les 52 del baròmetre), països com Corea del Sud, Regne Unit, Suïssa, Irlanda, Hongria, Polònia o els Estats Units són en els que més s'ha incrementat l'activitat exportadora per part de les empreses catalanes consultades que ja hi venen. Amb vistes al 2023, la previsió dels enquestats és que les vendes agroalimentàries catalanes augmentin en països com Regne Unit, Corea del Sud, Mèxic, Portugal, Estònia, Àustria o la República Txeca.

El 84% de les empreses catalanes agroalimentàries han manifestat el seu interès per diversificar a nous mercats aquest 2023. Així, els principals països en què estudien exportar les empreses que encara no hi exporten són els Estats Units, Xina, Mèxic, Japó, Alemanya i el Canadà.

L'expectativa general pel que fa a les exportacions agroalimentàries per al 2023 és, doncs, positiva. Així ho manifesten el 63% de les empreses, que ho atribueixen a factors com la diversificació a nous mercats, la bona acceptació del producte i l'experiència adquirida en els mercats internacionals. En canvi, aquelles empreses que assenyalen una expectativa negativa de les exportacions dels seus productes per al 2023 (el 23% de les empreses) indiquen raons com l'elevat i incert cost del transport, els costos de les matèries primeres o la pujada de preus i la inflació.

El Baròmetre, una eina per conèixer les tendències del comerç internacional agroalimentari català

El Baròmetre d'exportacions agroalimentàries té per objectiu disposar d'informació de primera mà sobre la situació de les empreses exportadores i conèixer els reptes i oportunitats que afronten en la seva activitat internacional per poder respondre àgilment a les seves necessitats. Aquests resultats complementen l'anàlisi macroeconòmica a partir de les dades d'exportacions agroalimentàries que presenta PRODECA a principis d'any a partir de lesdades de Datacomex. El Baròmetre permet conèixer els frens o dificultats sorgits, així com les expectatives de l'exportació del sector en els mesos vinents, la qual cosa ha de permetre alinear i orientar els esforços i actuacions comercials dirigides al sector per part de PRODECA.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10590 {"title":"Més de la meitat de les empreses catalanes agroalimentàries consultades preveuen incrementar les seves exportacions el 2023","published_date":"2023-05-17","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/d54aa9a2-d531-4377-8c17-d5d8d01e4102.webp","id":"10590"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-17/10590-mes-meitat-empreses-catalanes-agroalimentaries-consultades-preveuen-incrementar-exportacions-2023 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.