30 anys de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya

Imagen del artículo 30 anys de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Enguany, fa 30 anys de la creació de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC), organisme adscrit a l'Agència Catalana del Consum que s'encarrega de tramitar les reclamacions presentades per les persones consumidores d'arreu de Catalunya quan se senten perjudicades a conseqüència de la compra d'un producte o de la prestació d'un servei.

A més, la JACC compleix amb els requisits de les entitats de resolució alternativa de conflictes de consum acreditades davant la Comissió Europea, per resoldre extrajudicialment els conflictes amb empreses o establiments establerts a la UE.

Prop de 9.000 establiments comercials d'arreu de Catalunya estan adherits al sistema arbitral de consum, la qual cosa permet resoldre els possibles conflictes de manera extrajudicial, senzilla i gratuïta.

Els mecanismes alternatius de resolució de conflictes de consum, la mediació i l'arbitratge, l'any passat van permetre resoldre més del 50 % de les reclamacions gestionades a l'Agència Catalana del Consum, principalment en sectors com el dels subministraments bàsics de llum, aigua i gas; la telefonia i internet o els transports.

 

L'arbitratge de consum

L'arbitratge és un sistema de resolució extrajudicial de conflictes en el qual les parts sotmeten la controvèrsia a la decisió que prengui un òrgan arbitral. Les juntes arbitrals de consum d'arreu de Catalunya són els òrgans competents per realitzar els arbitratges de consum.

Les empreses adherides al sistema arbitral de consum accepten que els futurs conflictes que es puguin plantejar amb els seus clients es resolguin per mitjà de l'arbitratge, de manera que s'evita haver de recórrer a la via judicial, més lenta i costosa.

L'arbitratge ofereix beneficis tant a les persones consumidores com a les empreses o professionals que s'hi acullen per resoldre les reclamacions que poden sorgir amb la seva clientela:

  • Genera confiança
    És un mecanisme voluntari i conciliador que ofereix un plus de qualitat per a les empreses i que permet fidelitzar els clients, ja que es garanteix la predisposició a resoldre les possibles reclamacions.
  • És gratuït i senzill
    No té cap cost, les parts implicades es poden defensar per si mateixes -sense necessitat d'advocat- i no hi pot haver condemna en costes com quan es recorre a la via judicial.
  • Garanteix la imparcialitat
    La solució és en mans d'un òrgan arbitral que garanteix la transparència i la imparcialitat, no es defensa cap de les parts en conflicte sinó que es fa justícia pel cas concret.
  • És d'obligat compliment
    La decisió de l'òrgan arbitral -és a dir, el laude- és d'obligat compliment i té els mateixos efectes que una sentència judicial.
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10792 {"title":"30 anys de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya","published_date":"2023-05-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/MicrosoftTeams-image-25.png_707038283.webp","id":"10792"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-12/10792-30-anys-junta-arbitral-consum-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.