Més de 300.000 tones anuals de compost de residus orgànics a Catalunya

Les més d'1.000.000 t anuals de residus orgànics que es tracten a Catalunya permeten l'obtenció de més de 300.000 t anuals de compostEl coneixement del mercat del compost a Catalunya permet tenir informació de l'impacte de la nova legislació de fertilitzants. També saber quines actuacions es poden fer per a promocionar el compost i economia circular dels materials orgànics

Imagen del artículo Més de 300.000 tones anuals de compost de residus orgànics a Catalunya

A Catalunya, es tracten anualment més d'1.000.000 de tones de materials orgànics a plantes de compostatge (fracció orgànica de recollida selectiva, dejeccions ramaderes, fangs de depuradora, restes vegetals i residus orgànics de la indústria agroalimentària) que produeixen aquest compost, un adob orgànic molt apreciat a l'agricultura i a la jardineria.

Són dades extretes de l'estudi de comercialització del compost a Catalunya, presentat avui per l'Agència de Residus de Catalunya en jornada telemàtica. Per a la seva realització, s'ha comptat amb l'ajuda i participació de les plantes de compostatge privades i públiques de Catalunya (fangs, fems, fracció orgànica de la recollida selectiva, restes vegetals...).

En aquest treball s'explica el tipus i quantitats de residus orgànics que es composten anualment a Catalunya. En concret, més d'1.000.000 de tones (fracció orgànica de recollida selectiva, dejeccions ramaderes, fangs, restes vegetals i residus orgànics de la indústria agroalimentària) es tracten en 77 plantes de compostatge que produeixen més de 300.000 de tones de compost. Aquestes instal·lacions produeixen diversos tipus de productes acabats en funció de la matèria primera i les necessitats de la demanda, però també algunes ho venen en format substrats i enriqueixen el compost comercialitzant productes d'alt valor afegit (organominerals), que es venen al mercat català o s'exporten.

L'estudi conclou que les plantes que tracten dejeccions ramaderes, restes vegetals i residus orgànics tenen un millor coneixement del mercat del compost i dels usuaris, que les plantes públiques que tracten fracció orgànica i fangs d'EDAR, i per això són les que fabriquen una àmplia gamma de productes i tenen els preus de comercialització més alts.

Les plantes de compostatge públiques, en disposar menys connexió amb el sector agrari, tenen més dificultat per comercialitzar el compost i han d'oferir preus més baixos. Per contra, coneixen bé les normatives de fertilitzants i de residus aplicables.

Aquest treball permet conèixer el mercat del compost i de les esmenes orgàniques, així com valorar l'afectació dels canvis normatius i propostes que s'estan elaborant.

Setmana Internacional del Compost

La Setmana Internacional del Compost (ICAW- International Compost Awareness Week) s'ha celebrat del 7 al 13 de maig de 2023.

Imagen del artículo Més de 300.000 tones anuals de compost de residus orgànics a Catalunya

Enguany s'ha escollit la temàtica "Per uns sòls sans i aliments més saludables... Compost!". Un any més, entitats, sector agrari, ens locals i plantes de compostatge organitzen activitats per promoure la valorització dels residus orgànics i els beneficis del compostatge. L'agenda, que inclou més de 140 activitats arreu del territori, es pot consultar al web de l'Agència de Residus de Catalunya.

Algunes de les activitats destacades de la setmana promogudes per l'Agència de Residus de Catalunya són la jornada tècnica presencial "Fem compost al Solsonès", a Clariana del Cardener celebrada el 10 de maig i la jornada telemàtica que se celebra avui conjuntament amb Direcció General d'Agricultura i Ramaderia i IRTA, on s'explica el treball dut a terme sobre la situació de producció de diferents composts a Catalunya i la seva comercialització.

D'altra banda, l'Agència de Residus, ha dut a terme els dies 10, 11 i 12 de maig a l'Espai Gardenyes de la Casa Orlandai du a terme també activitats i tallers d'educació ambiental per escoles, adults i famílies amb demostracions i activitats.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10556 {"title":"Més de 300.000 tones anuals de compost de residus orgànics a Catalunya","published_date":"2023-05-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/41b4e6b5-95c0-45e2-a069-4c0b8fc577ad.webp","id":"10556"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-12/10556-mes-300-000-tones-anuals-compost-residus-organics-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.