El Departament d'Acció Climàtica impulsa la prevenció del malbaratament alimentari en els hospitals i les residències per a gent gran

Imagen del artículo El Departament d'Acció Climàtica impulsa la prevenció del malbaratament alimentari en els hospitals i les residències per a gent gran

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'Hospital de Sant Pau ha acollit la presentació oficial de la "Guia per a la prevenció i reducció del malbaratament alimentari en hospitals i residències geriàtriques" amb l'objectiu de donar suport al sector per promoure l'aprofitament alimentari.El document posa les bases per dissenyar i implantar un pla de prevenció del malbaratament en hospitals i residències.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa la prevenció del malbaratament alimentari en els hospitals i les residències per a gent gran de Catalunya a través d'una guia que neix amb l'objectiu de donar suport i eines al sector.

En el marc de la Jornada Prevenció del malbaratament alimentari en els hospitals i residències geriàtriques, que s'ha celebrat a l'Hospital de Sant Pau, s'ha presentat oficialment davant de més de 150 persones la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en hospitals i residències geriàtriques, promoguda pel Departament i en col·laboració amb diverses entitats i empreses del sector.

La guia s'estructura en 10 passos, entre els quals cal destacar la necessitat de quantificar el malbaratament que es produeix en cada un dels processos, per detectar punts crítics i implementar millores; tenir un personal ben format en la temàtica; una correcta planificació i una bona comunicació dels resultats.

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament, Joan Gòdia i Tresánchez, ha subratllat que la prevenció del malbaratament alimentari és una "emergència" i que des del Departament es realitzen diverses accions que s'emmarquen en l'Estratègia Aprofitem els Aliments i en l'Estratègia Alimentària de Catalunya per tal d'avançar en la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris al llarg de tota la cadena de valor.

Joan Gòdia ha destacat també que aquest document "posa les bases per dissenyar i implantar un pla de prevenció del malbaratament alimentari en hospitals i residències geriàtriques" i que ofereix al sector una eina de referència per donar compliment a una de les obligacions que recull la Llei 3/2020, de l'11 de març, per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, per a les empreses de la cadena alimentària, a excepció de les microempreses: disposar d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari.

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia ha destacat i agraït la intensa col·laboració d'empreses i entitats del sector en l'elaboració de la guia: "La voluntat del Departament és que aquesta guia sigui un document de referència per a tots els centres hospitalaris i residències del país i per a les empreses que ofereixen serveis d'àpats en aquests establiments, per ajudar-les a ser més eficients i a reduir el malbaratament alimentari, des de la gestió de les compres fins a la gestió dels excedents".

L'acte, que ha aplegat més d'una seixantena de persones, ha comptat amb la benvinguda del director de l'Hospital de Sant Pau, el doctor Adrià Comella, el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament, Joan Gòdia; i el director de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, Ignasi Carrasco.

Posteriorment a la benvinguda, Laia Carulla i Mariona Ortiz, autores de la guia, han presentat els principals continguts del document i han posat de manifest que el sector ja està realitzant passos ferms per prevenir i minimitzar el malbaratament alimentari que s'hi produeix. Una bona prova d'això, han estat els casos d'èxit que han estat presentats per Gemma Navarro, Cap de Dietètica i Alimentació clínica de l' Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i Yolanda Fernández, responsable dels Serveis Hotelers de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

A continuació, ha tingut lloc la taula rodona La gestió del malbaratament alimentari als hospitals i residències geriàtriques, amb la participació de Raquel Arpa, de l'Agència de Salut Pública de Catalunya; Montserrat Ibarra, de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa; Miquel Ortega, dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà; i Eva Torres, de l'empresa de Càtering Arcasa. La jornada ha estat conduïda per la periodista gastronòmica, Carme Gasull.

Guia disponible al web del Departament

La guia, que ja està disponible al web del DACC, ha comptat amb el suport i col·laboració d'un Consell Assessor format per entitats públiques com l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), l'Agència de Residus de Catalunya, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; hospitals públics i privats com l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital de Sant Pau, l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, el Consorci Sanitari del Maresme (Hospital de Mataró) i el Consorci Sanitari Integral; entitats del sector com La Unió, Accent Social, Nutrició sense Fronteres, i empreses del sector com Arcasa, Serunion, Suara, Te lo Sirvo Verde, To Good To Go i Blen 13.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10497 {"title":"El Departament d'Acció Climàtica impulsa la prevenció del malbaratament alimentari en els hospitals i les residències per a gent gran","published_date":"2023-05-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/2c5a4714-54d1-45f7-a3c6-a732822bb1ef.webp","id":"10497"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-09/10497-departament-accio-climatica-impulsa-prevencio-malbaratament-alimentari-hospitals-residencies-gent-gran https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.