El Departament d'Acció Climàtica acorda amb el sector un nou model de governança per desenvolupar les 69 mesures del Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva de Catalunya

Imagen del artículo El Departament d'Acció Climàtica acorda amb el sector un nou model de governança per desenvolupar les 69 mesures del Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva de Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Teresa Jordà: "Aquest és un projecte de compromís i justícia amb la ruralitat i les persones que hi viuen, hi treballen i també que tenen cura d'un territori que és patrimoni de totes i totsEl pla, que s'ha impulsat des de la direcció general d'Agricultura i Ramaderia, aposta per la creació d'una Comissió de Seguiment i Orientació Tècnica i Operativa que dependrà i reportarà la informació de seguiment del Pla al Departament

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha acordat amb el sector un nou model de governança amb l'objectiu de desenvolupar i implementar les 69 mesures que contempla el Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva de Catalunya 20221-2030 (PEREC).

El pla, que s'ha impulsat des de la direcció general d'Agricultura i Ramaderia, aposta per la creació d'una Comissió de Seguiment i Orientació Tècnica i Operativa que dependrà i reportarà la informació de seguiment del Pla al Departament. Les funcions principals d'aquest espai de governança serà la d'impulsar i coordinar als diferents agents implicats en l'execució del Pla i fer el seguiment del seu grau d'avenç.

A banda de la Comissió de Seguiment, el model de governança contempla una Secretaria i dinamització de la PEREC, la Taula de governança i un grup de portaveus que serà representatiu de tots els agents productors i socials que en formen part.

La consellera, Teresa Jordà i Roura, que ha clausurat la jornada de treball que s'ha celebrat a Vic, ha manifestat "l'enhorabona i l'agraïment" a totes les persones que han fet possible aquest nou pas pel sector de la ramaderia extensiva amb un "projecte de compromís i justícia amb la ruralitat i les persones que hi viuen, que hi treballen i també que tenen cura d'un territori que és patrimoni de totes i tots".

"Amb aquest ambiciós pla concentrem i canalitzem els esforços, que feu totes i tots. Perquè pel Govern la ramaderia extensiva és un dels sectors estratègics de Catalunya perquè té clars beneficis territorials i de sostenibilitat ambiental", ha manifestat Jordà

En aquest sentit, la consellera del Departament ha definit el sector com a "clar exemple de l'economia circular" pel seu "signifactiu paper" en l'activitat socioeconòmica del país i que, a la vegada, contribueix també en la prevenció d'incendis forestals en l'actual context d'emergència climàtica.

Jordà ha assegurat que el Departament està treballant per "assegurar la màxima normalitat possible del sector" malgrat la sequera en les conques internes de Catalunya. "I també la de ser al costat del sector i arribar fins allà on la manca de planificació de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i la inacció del Govern Espanyol no han arribat a la conca de l'Ebre", ha afegit.

"No deixarem ningú enrere. No escatimarem cap esforç, ni cap recurs perquè el sector primari continuï bategant i sent el pols d'aquest país", ha destacat Jordà.

Els beneficis ambientals

La ramaderia extensiva té un paper molt significatiu com a activitat socioeconòmica vertebradora d'un territori al qual aporta serveis alimentaris, ecosistèmics i de protecció civil. A més, pot jugar un paper rellevant per recuperar un paisatge heterogeni, de mosaic forestal amb zones de bosc amb àrees cultivades i pasturades, que a més de proporcionar biodiversitat sigui més resistent a la propagació de les flames. Aporta una sèrie de beneficis territorials i de sostenibilitat ambiental i és clau per potenciar i accelerar els cicles de la matèria orgànica, és a dir, perquè és un clar exemple d'economia circular i perquè a través de les pastures té un paper importantíssim en la captació i fixació del CO₂ de l'atmosfera.

69 mesures per la ramaderia extensiva

L'elaboració del Pla de ramaderia extensiva de Catalunya ha permès fer una radiografia exhaustiva de l'estat i la tendència de la ramaderia extensiva a Catalunya i exposa els reptes i les problemàtiques amb una proposta d'actuació de 69 mesures que han de permetre millorar la seva situació en un termini de deu anys.

El pla neix a partir d'un procés participatiu que va durar tres mesos arreu de Catalunya i on hi van participar 247 persones (52% sector ramader, 29% Administració, 5% recerca i 14% altres) que van treballar eixos com la producció ramadera mateixa, però també la cadena de valor i la gestió del territori sempre amb un model de governança i participació i amb una generació de coneixement i innovació constant.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10476 {"title":"El Departament d'Acció Climàtica acorda amb el sector un nou model de governança per desenvolupar les 69 mesures del Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva de Catalunya","published_date":"2023-05-05","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/e612e0b1-1f28-403d-b27c-a6fbb5f36573.webp","id":"10476"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-05/10476-departament-accio-climatica-acorda-sector-nou-model-governanca-desenvolupar-69-mesures-pla-estrategic-ramaderia-extensiva-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.