El Govern obre una línia d'ajuts de 8 milions d'euros per fomentar les comunitats energètiques mitjançant les cooperatives de consum

Imagen del artículo El Govern obre una línia d'ajuts de 8 milions d'euros per fomentar les comunitats energètiques mitjançant les cooperatives de consum

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Es subvencionarà amb un màxim de 80.000 euros les tasques associades a la definició i creació d'una comunitat energètica sota el paraigües de les cooperatives de consum L'objectiu és fomentar l'autoconsum col·lectiu i afavorir la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i participatiu La mesura també pretén estimular l'activitat econòmica en l'àmbit cooperatiu, i que les energies renovables siguin una font de riquesa que reverteixi en el territori

El Govern, a través dels departaments d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i d'Empresa i Treball, ha obert avui una línia d'ajuts de 8 milions d'euros per al desplegament de comunitats energètiques dins de cooperatives de consum, ja siguin de nova creació o ja existents. Els ajuts els gestionarà l'Institut Català d'Energia (ICAEN), i el termini per sol·licitar-los serà de 45 dies a partir de demà, 5 de maig de 2023.

Aquesta línia, anomenada SolarCoop, subvencionarà, amb un màxim de 80.000 euros, les tasques relacionades tant amb la definició del model de gestió i de funcionament de la comunitat energètica com amb el disseny i creació dels espais assemblearis, dels processos, de les línies estratègiques i de l'entorn jurídic adequat per a cada projecte.

Podran optar a aquests ajuts aquelles associacions o cooperatives de consum que en els seus objectius hagin inclòs la creació d'activitat econòmica, preferentment en territoris en despoblament. Aquestes cooperatives hauran de tenir com a persones sòcies persones físiques, pimes, entitats sense finalitat de lucre o ens de l'administració local del municipi; a més, una majoria de les persones sòcies hauran de ser persones físiques, o hauran de comptar amb el suport de l'ajuntament on s'estableixin.

La mesura pretén estimular l'activitat econòmica en l'àmbit cooperatiu i estendre la figura de l'autoconsum col·lectiu a través de les comunitats energètiques. Les comunitats energètiques són agrupacions de persones, empreses o entitats i administracions locals que promouen una instal·lació d'energies renovables i/o mobilitat sostenible i/o estalvi i eficiència energètica per generar o gestionar la seva pròpia energia.

A més d'afavorir la participació de la ciutadania en el model energètic, la generalització de les comunitats energètiques en l'àmbit de l'economia social i cooperativa ha d'ajudar a dinamitzar l'activitat econòmica en aquest sector. A partir de les comunitats energètiques, les cooperatives de consum poden diversificar la seva activitat tot desplegant una cartera de serveis associats a la generació d'energia renovable, a l'eficiència energètica i a la mobilitat sostenible, i així fer revertir els beneficis de les energies renovables en el territori on s'ubiquen.

Aposta per l'apoderament de la ciutadania i la participació

L'apoderament de les persones per tal que puguin generar, consumir i gestionar la seva pròpia energia d'origen renovable és un dels objectius de la transició que promou el Govern de Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible, democràtic i just. Les comunitats energètiques són una de les fórmules que han de contribuir a aquesta transició, ja que són una eina fonamental per facilitar la participació activa de la ciutadania, de les petites i mitjanes empreses i de l'administració local en l'àmbit de l'energia.

En aquest sentit, el Govern ja ha aprovat mesures per facilitar i incentivar la constitució de comunitats energètiques. Així, ha habilitat que les comunitats energètiques locals puguin ser declarades d'interès territorial estratègic, de manera que tinguin prioritat en la tramitació; ha simplificat la tramitació d'instal·lacions d'autoconsum sobre cobertes; ha habilitat línies d'ajuts per als sistemes d'autoconsum per valor de 230 milions d'euros, amb recursos dels Fons Europeus Next Generation, i ha impulsat la creació de la Xarxa d'Oficines Comarcals per a la Transició Energètica, que entre d'altres tasques han d'identificar i assessorar iniciatives de noves comunitats energètiques.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10450 {"title":"El Govern obre una línia d'ajuts de 8 milions d'euros per fomentar les comunitats energètiques mitjançant les cooperatives de consum","published_date":"2023-05-04","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/0ff52659-c089-47a9-8f21-d14ff641728e.webp","id":"10450"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-04/10450-govern-obre-linia-ajuts-8-milions-euros-fomentar-comunitats-energetiques-mitjancant-cooperatives-consum https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.