El Congrés d'Arxivística i Gestió Documental aplega professionals nacionals i internacionals en una edició dedicada al govern de les dades i la seva explotació

Imagen del artículo El Congrés d'Arxivística i Gestió Documental aplega professionals nacionals i internacionals en una edició dedicada al govern de les dades i la seva explotació

Estas imágenes pertenecen a govern.cat


Aquest matí s'ha donat el tret de sortida a Sant Cugat del Vallès de la 19 edició del Congrés d'Arxivística i Gestió Documental, organitzat per l'Associació de Professionals de L'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya.

L'esdeveniment, de caràcter biennal, acull professionals nacionals i internacionals procedents de centres d'arxiu com centres de recerca o tecnologia.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, juntament amb l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, la presidenta del Consell Internacional d'Arxius de la UNESCO (ICA - Internacional Council on Archives) Josée Kirps, i el president de l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya, Francesc Giménez, han inaugurat aquesta nova edició dedicada a les "Dades en acció: de la modelització a l'explotació".

En l'acte d'inauguració, la consellera de cultura ha destacat que "els arxius són centres de referència en la preservació, accés a la documentació i de difusió del patrimoni documental" i ha afegit que "són equipaments culturals arrelats al territori, que participen de la vida cultural de la comunitat."

Natàlia Garriga ha subratllat que "el Departament de Cultura té el repte de promoure instruments tècnics que siguin de referència al conjunt dels arxius del país" i que per això, " ha impulsat la redacció del Pla d'arxius i gestió documental. Arxius 2030, que es portarà a aprovació del Govern".

El Congrés d'Arxivística i Gestió Documental, que se celebra des d'avui fins al 6 de maig, compta enguany amb ponents nacionals i internacionals (França, Gran Bretanya, Estònia, Portugal, Finlàndia), i està dedicat a dos eixos temàtics: el govern de la dada i què podem fer amb les dades.

El primer eix tracta com aplicar mètodes uniformes o estàndards per gestionar de manera racional i eficient les dades, a més de crear una normativa per a la seva protecció i gestió, mentre que el segon eix busca descobrir què podem fer amb les dades i com hem de tractar-les una vegada les tenim.

En aquest sentit, el congrés vol donar resposta a diferents preguntes sobre tractament de dades, com definir quin hauria de ser el perfil professional per fer-ne una gestió òptima, com preservar-les a llarg termini i analitzar si la intel·ligència artificial pot ajudar al seu tractament. Durant el congrés es mostraran noves experiències en explotació i visualització de dades així com la utilització de tecnologia semàntica. El programa sencer es pot consultar al web de l'Associació.

Durant el congrés, en el qual hi col·labora el Departament de Cultura, es presentaran les línies de treball i els eixos temàtics del futur Congrés Internacional d'Arxius, que se celebrarà a Barcelona el 2025 amb el títol "Coneixent passats, creant futurs". Liderat pel Consell Internacional d'Arxius (ICA), el Departament de Cultura, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya, aquest esdeveniment serà una oportunitat per situar Barcelona com a capital de l'arxivística el 2025. Una fita organitzativa important per al país, en matèria d'arxius i gestió documental i alhora una oportunitat per promoure la projecció de l'arxivística i la dels seus professionals.

Així, els àmbits temàtics que es tractaran giraran entorn la memòria: com tractar la memòria de migrants i desplaçats; l'apropiació de les memòries en conflictes, pandèmies, usurpacions i destruccions d'arxius; els documents com a matèria de la memòria; la preservació de testimonis d'identitat individual i col·lectiva, identitat nacional i identitat estatal; l'arxiu com a garant dels drets personals i col·lectius; els arxius a l'abast de tothom i la seva digitalització i, finalment, la professió de l'arxivística posant el focus en la recerca, la innovació i la millora continuada dels arxius.


Impuls a les polítiques arxivístiques i de gestió documental

El Departament de Cultura té les competències en matèria d'arxius i gestió documental i és el responsable d'impulsar la normativa en aquest sector i vetllar per la correcta governança del Sistema d'Arxius de Catalunya.

Amb l'objectiu d'impulsar polítiques arxivístiques i de gestió documental del nostre país, s'ha recuperat la Subdirecció d'Arxius i Gestió Documental i s'està treballant en el Pla d'Arxius i Gestió Documental de Catalunya. Un pla que ha de ser el full de ruta de les actuacions del Govern en aquest àmbit i ha de permetre que els arxius del país ofereixin uns serveis de qualitat a la ciutadania i a l'administració, alineats amb les necessitats d'una societat digital.






"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10440 {"title":"El Congrés d'Arxivística i Gestió Documental aplega professionals nacionals i internacionals en una edició dedicada al govern de les dades i la seva explotació","published_date":"2023-05-04","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/cf7139e1-a8c8-4921-aa0e-b1f5d0a699b4.webp","id":"10440"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-04/10440-congres-arxivistica-gestio-documental-aplega-professionals-nacionals-internacionals-edicio-dedicada-govern-dades-explotacio https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.