La consellera Jordà recorda al govern espanyol que és fonamental garantir el cabal ecològic al delta de l'Ebre per a protegir la seva biodiversitat i fer viable el cultiu d'arròs

Teresa Jordà ha adreçat una carta a la ministra de Transició Ecològica on demana que les restriccions anunciades per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no posin en risc el cabal obligatori de 20 m3/s durant els pròxims mesos.A través del Pla integral de gestió de l'aigua dolça del delta de l'Ebre (PIGADE), part de l'Estratègia Delta impulsada pel Govern, ja es treballa per evitar la reducció d'aportació d'aigua dolça a les basses ja que l'augment del grau de salinització pot provocar canvis ambientals en la vegetació, la flora i la fauna

La consellera del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha adreçat una carta a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, on li demana que es garanteixi el cabal ecològic al delta de l'Ebre per protegir la biodiversitat i fer viable el cultiu de l'arròs, després de les decisions adoptades per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre el passat 26 d'abril.

"L'aportació d'aigua dolça a les llacunes i les badies és fonamental per als processos ecològics i la conservació de la biodiversitat del delta de l'Ebre. Aquesta aportació es realitza en la seva major part a través dels canals de reg", afirma la consellera.

Per aquest motiu, Jordà argumenta a la ministra que garantir aquest cabal ha de ser "una prioritat" amb l'objectiu de "preservar els hàbitats i les espècies protegides que formen part d'espais protegits de la Xarxa Natura 2000": "Considerem de summa importància i ajustat a norma que es garanteixi la dotació necessària per respectar aquests cabals ambientals fins i tot en situació de sequera prolongada tal com s'estableix en la normativa vigent referent als espais protegits. Assegurar els cabals ecològics al delta de l'Ebre ha de permetre assegurar la viabilitat dels seus fràgils ecosistemes".

En aquest sentit, la consellera ha apuntat que és necessari que es compleixi amb els 20 m3/s de cabal ambiental als canals del delta amb l'objectiu que puguin arribar al conjunt dels camps d'arròs i badies durant tots els mesos de l'any i, especialment, de juliol a desembre.

"En definitiva, aquests cabals als canals són de vital importància per assegurar l'equilibri ecològic de badies i basses, a més de protegir les nacres (Pinna nobilis) que necessita presència d'aigua dolça per evitar la propagació del paràsit que les afecta", conclou la consellera Jordà.

Un full de ruta pel delta de l'Ebre

Des del Departament d'Acció Climàtica es reafirma el compromís amb el Pla integral de gestió de l'aigua dolça del delta de l'Ebre (PIGADE) presentat el passat mes de març de 2023, un dels eixos de l'Estratègia Delta impulsada pel Govern.

En el marc d'aquest Pla, i considerant que el cultiu de l'arròs és un element clau per mantenir l'equilibri mediambiental de la zona i no es descarten actuacions per facilitar les connexions entre els camps d'arròs i les basses ara que l'escenari de sequera sobre el que es treballava s'ha avançat. L'objectiu ara mateix és millorar l'efectivitat de la gestió de l'escassa aigua disponible i que aquesta vagi als punts més necessaris i mes fràgils.

L'Estratègia Delta és el full de ruta del Departament d'Acció Climàtica per garantir la preservació d'aquest espai natural i frenar la seva regressió, i que contempla les actuacions consensuades i calendaritzades a curt, mitjà i llarg termini. El PIGADE contempla la inversió 36,7 milions per a la gestió integral de l'aigua dolça del delta, que s'afegirà a les accions projectades en el marc de l'Estratègia relacionades amb la gestió dels sediments, l'estabilització del frontal deltaic i la protecció de la part interior del Delta, i que ascendeix a un total 116,7 milions.



"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10414 {"title":"La consellera Jordà recorda al govern espanyol que és fonamental garantir el cabal ecològic al delta de l'Ebre per a protegir la seva biodiversitat i fer viable el cultiu d'arròs","published_date":"2023-05-02","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"10414"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-05-02/10414-consellera-jorda-recorda-govern-espanyol-fonamental-garantir-cabal-ecologic-delta-ebre-protegir-biodiversitat-fer-viable-cultiu-arros https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.