El Govern expressa la seva preocupació per l'atac contra cooperants de l'ONG catalana International Action for Peace a Colòmbia

Imagen del artículo El Govern expressa la seva preocupació per l'atac contra cooperants de l'ONG catalana International Action for Peace a Colòmbia

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La consellera Meritxell Serret es reuneix amb l'equip de l'entitat per conèixer l'incident de primera mà i els trasllada el suport de l'ExecutiuEl Govern oferirà suport en les accions de les autoritats colombianes per investigar l'atac

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, s'ha reunit amb integrants de l'organització International Action for Peace (IAP), després que dos cooperants de l'entitat hagin estat víctimes recentment d'un atac per part de civils armats mentre desenvolupaven la seva tasca d'acompanyament a defensors i defensores dels drets humans a Colòmbia. 

Durant la reunió, la consellera ha posat el Govern a disposició de l'entitat per ajudar "en el que calgui perquè hi hagi una investigació que arribi fins al fons del que ha passat" i "tenir les garanties necessàries" perquè puguin continuar fent acompanyament sobre el terreny. Serret ha destacat la importància "de donar un missatge de seguretat a les persones i entitats que estan contribuint a tirar endavant el procés de pau". També ha agraït a IAP la tasca de defensa dels defensors i defensores dels drets humans i ha expressat el desig que l'entitat "continuï actuant i ajudant que avanci la implementació de la pau a Colòmbia". 

En la trobada, on també ha participat la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, la consellera Serret els ha explicat que el Govern està en contacte amb autoritats colombianes, a qui traslladaran la seva profunda preocupació per la situació de deteriorament de la seguretat a la zona de Barrancabermeja i per l'atac directe a l'organització. Es tracta d'un episodi que poques vegades s'ha vist en trenta anys d'història de l'acompanyament internacional a Colòmbia i que posa en risc la tasca de l'entitat en un context de diàlegs de pau i de la implementació de l'acord de pau entre les FARC i el Govern colombià del 2016. 

D'altra banda, el Govern oferirà suport en les accions que emprenguin les autoritats colombianes per investigar l'atac, amb l'objectiu que es pugui continuar desenvolupant la feina d'acompanyament internacional a les organitzacions locals amb les màximes garanties de seguretat i avançant en la instauració de la pau a la regió i al conjunt país. L'Executiu reitera el compromís de Catalunya amb la pau i els drets humans a Colòmbia i la voluntat d'acompanyar en la protecció dels defensors i defensores dels drets humans. 

A principis de març, una delegació catalana encapçalada per la directora general Yoya Alcoceba va visitar els llocs d'origen o de residència de set persones defensores que havien estat acollides a Catalunya en el marc del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans (PCPDDH). Membres d'IAP van formar part de la delegació. 

Un creixent context de violència a Barrancabermeja 

El passat 11 d'abril de 2023, l'entitat catalana IAP, amb un llarg historial de cooperació i defensa dels drets humans a Colòmbia, es trobava acompanyant una organització local al districte de Barrancabermeja del Departament de Santander, quan va ser atacada per un grup de civils armats. 

Malgrat anar degudament identificada amb armilles corporatives, la comitiva formada per IAP i la Corporació Regional per a la Defensa dels Drets Humans (CREDHOS) va ser tirotejada. L'incident va tenir lloc en un context de violència creixent a la ciutat de Barrancabermeja i la regió del Magdalena Medio, on les comunitats, les organitzacions socials i els defensors i defensores de drets humans pateixen sovint amenaces i atacs. 

Una entitat clau de la cooperació catalana a Colòmbia 

IAP té una trajectòria extensa de treball a Colòmbia amb suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). Durant el recent viatge institucional a l'Amèrica Llatina, el president Pere Aragonès i la consellera Meritxell Serret van conèixer de primera mà la tasca de l'entitat i l'impacte d'alguns dels projectes finançats pel Govern a Colòmbia. 

En els darrers anys, l'ACCD ha donat suport a IAP a través d'un programa vinculat a la prevenció i la seguretat de defensors i defensores de drets humans a Colòmbia, finançat des del 2017 en diverses convocatòries amb un import total de 2 milions d'euros. L'actuació contribueix a la protecció de defensors i defensores dels drets humans i líders socials de Colòmbia i també amplia la intervenció a persones defensores exiliades residents a Catalunya. 

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10378 {"title":"El Govern expressa la seva preocupació per l'atac contra cooperants de l'ONG catalana International Action for Peace a Colòmbia","published_date":"2023-04-29","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/b75892ae-8344-4f86-82e4-934b7b5e8d47.webp","id":"10378"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-04-29/10378-govern-expressa-preocupacio-atac-cooperants-ong-catalana-international-action-for-peace-colombia https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.