Desfilada sostenible en el marc del Pacte per a la Moda Circular


La Secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, ha assistit aquest dijous a la desfilada de Miriam Ponsa, una de les signants del Pacte per a la Moda Circular, un pacte voluntari entre institucions i empreses de les diferents baules de la cadena de valor tèxtil de Catalunya per facilitar la incorporació de mesures de circularitat, l'impuls de projectes col·laboratius i la millora de la competitivitat del sector. La col·lecció de la dissenyadora, anomenada REDUIR, ha tingut com a escenari la planta de triatge tèxtil SOLIDANÇA, una entitat que promou la inserció sociolaboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat social en l'àmbit de les activitats ambientals a Catalunya especialitzada en el tractament del residu tèxtil a través del Programa Roba Amiga, també signant del Pacte. REDUIR vol visualitzar els residus tèxtils que es generen al nostre territori, resultat de la sobreproducció i el sobreconsum tèxtil. Reduir-ne el consum és el primer pas per disminuir-ne l'impacte i aconseguir frenar-lo.

Signat al maig de 2022, el Pacte per a la Moda Circular és un compromís voluntari entre institucions i empreses del sector tèxtil de Catalunya que ja té 75 signants i s'espera que s'hi afegeixin molt més. Aquest acord, coconstruït amb tots els agents de la cadena de valor del tèxtil, representa una assumpció voluntària i avançada d'obligacions que arribaran en uns anys de la mà de futures regulacions de responsabilitat ampliada del productor en aquest sector. Els signants del Pacte s'han compromès a treballar col·laborativament. Mostra d'això és aquesta desfilada, generada en col·laboració amb dos dels seus signants.

Una col·lecció amb consciència

Tal com detalla el propi Pacte per a la moda circular, a Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 kg de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus tèxtils, un percentatge molt allunyat del de les altres fraccions de residus. Això implica que la gran majoria dels nostres residus tèxtils procedents del postconsum, s'incinera o es llença a un abocador. Aquest fet representa la pèrdua de molts recursos que es podrien haver mantingut o reincorporat al sistema productiu.

L'emergència climàtica posa sobre la taula l'impacte del model de moda ràpida, un model depredador basat en l'explotació il·limitada de recursos naturals i humans. El canvi de model que la moda necessita es basa en la sostenibilitat, la transparència i la responsabilitat social. La compra amb consciència ha de guiar el consum responsable, i per aquesta raó Míriam Ponsa aposta des de fa dos anys per un format 100% de prevenda, promovent així la compra més pausada i reflexiva. La compra anticipada afavoreix un model més sostenible, ja que evita la sobreproducció i l'acumulació d'estocs innecessaris.

Més ecodisseny i menys residus tèxtils

La nova col·lecció d'estiu 2023 de la dissenyadora proposa la combinació de peces bàsiques i atemporals i peces artesanals que són el resultat d'exercicis artístics tèxtils per reduir materials sobrants. Es proposen noves formes creatives com a solucions d'eco-disseny. Els teixits reciclats inaturals com el cotó, la seda i el cànem, són els protagonistes de la col·lecció.


L'octubre passat, el Consorci de Comerç, Artesania i Moda del Departament d'Empresa i Treball, i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d'Acció Climàtica, van presentar la desfilada 080 Reborn, la primera de roba de segona mà del 080 Barcelona Fashion, una col·lecció creada amb roba 100% recuperada de plantes de classificació de residus tèxtils i de botigues de segona mà. Aquesta desfilada, una de les accions de comunicació incloses al Pacte per la Moda Circular, va donar visibilitat i posar en valor el mercat de roba de segona mà per tal de potenciar la reutilització del tèxtil a nivell global i social, i així reduir la generació de residus.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10355 {"title":"Desfilada sostenible en el marc del Pacte per a la Moda Circular","published_date":"2023-04-28","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"10355"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-04-28/10355-desfilada-sostenible-marc-pacte-moda-circular https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.