Les presons catalanes consoliden la pràctica artística com a element clau en el procés de rehabilitació

Imagen del artículo Les presons catalanes consoliden la pràctica artística com a element clau en el procés de rehabilitació

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La consellera Ubasart destaca la importància de la fotografia i la lectura "com a eina artística i de reinserció"Per Sant Jordi, l'onzena edició del concurs Lectura i Presó reuneix al Districte Administratiu les millors fotografies fetes als centres penitenciaris

El concurs Lectura i Presó arriba a l'onzena edició i es consolida com una de les pràctiques artístiques amb més bona rebuda i participació per part dels interns dels centres penitenciaris i de justícia juvenil. En l'edició d'enguany es reforça l'objectiu inicial: mostrar que l'expressió artística en les persones privades de llibertat esdevé un itinerari educatiu que n'afavoreix la reinserció i la rehabilitació.

Durant la jornada, celebrada aquest divendres al Districte Administratiu amb motiu de la diada de Sant Jordi, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha destacat la importància de l'expressió artística com a "eina de capacitació, d'empoderament, de cura i de socialització", i ha reivindicat el model penitenciari català, en què les presons segueixen el camí per ser "espais de vida on passin coses, on es treballi pensant en la dignitat de totes les persones i amb l'objectiu últim de la reinserció".

En el certamen, organitzat pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), hi han participat un total 159 fotografies procedents de quasi tots els centres penitenciaris. Després, la consellera Ubasart ha inaugurat l'exposició fotogràfica, que recull 25 fotografies procedents del concurs i que es podran veure al Districte Administratiu fins al 23 de maig.

Els premiats del certamen han estat escollits per un jurat format per tres fotògrafs de prestigi reconegut. Les fotografies guanyadores -primer, segon i tercer premi, premi del públic i accèssit- procedeixen dels centres penitenciaris Lledoners, Mas d'Enric, Ponent i Brians 2.

El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha reivindicat l'acte com una projecció comunitària positiva de les persones privades de llibertat i de les activitats que es fan als centres penitenciaris de Catalunya: "les arts audiovisuals, plàstiques i escèniques els permeten sortir per uns instants fora dels seus espais habituals de relació i convivència per viure, a través de la màgia de les imatges, una finestra a la cultura i la llibertat".

Activitats artístiques que transformen realitats

La celebració també ha acollit una taula rodona, a càrrec de Núria Ardévol Campos, bibliotecària del Centre Penitenciari Puig de les Basses, per donar a conèixer les bones pràctiques en l'àmbit bibliotecari als centres penitenciaris de Catalunya. A més, s'ha celebrat el lliurament de premis Super Lectors/es, als interns que han sol·licitat més préstecs de llibres.

De mitjana, més d'un 10 % de la població penitenciària participa cada any en diverses activitats formatives i de club de lectura a les nostres biblioteques. Els centres penitenciaris gestionen 14.000 préstecs l'any i un fons aproximat de 10.000 exemplars, a les biblioteques centrals, sense comptar els exemplars i els préstecs de les biblioteques modulars.

Les biblioteques penitenciàries, una finestra mental a la cultura i la llibertat

Actualment tots els centres penitenciaris catalans disposen de biblioteca central i d'espais intramodulars de lectura. A Catalunya hi ha 9 centres penitenciaris que tenen 10 biblioteques en total, gestionades per 11 bibliotecaris.

La missió de les biblioteques de les presons és complir el dret a l'accés a la cultura i la informació de les persones privades de llibertat, aspecte fonamental en el procés de reinserció social. A la vegada, també esdevé una oportunitat de generar espais educatius que millorin la qualitat de vida dels usuaris.

Les biblioteques penitenciàries formen part de la comunitat educativa de la presó i garanteixen un dret fonamental d'accés a la informació i la cultura, a més de contribuir a millorar la qualitat de vida i la reinserció de les persones privades de llibertat.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10241 {"title":"Les presons catalanes consoliden la pràctica artística com a element clau en el procés de rehabilitació","published_date":"2023-04-21","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/d002d424-c4fa-495b-99cb-d6b523438dce.webp","id":"10241"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-04-21/10241-presons-catalanes-consoliden-practica-artistica-element-clau-proces-rehabilitacio https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.