Teresa Jordà: "Exigim que la nostra pagesia, que depèn de conques gestionades per la CHE, també pugui accedir a nous models de regadius i a una planificació responsable"

Imagen del artículo Teresa Jordà: Exigim que la nostra pagesia, que depèn de conques gestionades per la CHE, també pugui accedir a nous models de regadius i a una planificació responsable

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La consellera del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha fet aquest matí una visita a les obres de modernització de la xarxa de reg de Valls."Valls era una de les tantes obres oblidades per Madrid que ha estat recuperada per aquest Govern": "Es tracta del model de reg eficient que necessita la nostra pagesia per continuar desenvolupant la seva feina en una realitat d'emergència climàtica inevitable", ha manifestat Jordà.


La consellera del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha exigit que la pagesia catalana, que depèn de les conques gestionades per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), puguin accedir a "nous models de regadius" i a una "planificació responsable" de la gestió de l'aigua.

"És prioritat del Govern la modernització dels regadius. Avancem en la eficiència de les nostres conques i exigim que la pagesia catalana que depèn d'altres conques, com és el cas de les gestionades per la CHE, també pugui accedir a nous models de regadius i a una planificació responsable de la poca aigua disponible", ha manifestat Jordà durant la visita que ha fet aquets mati a la segona fase de le sobres de modernització de la xarxa de reg de Valls.

La consellera ha manifestat que el reg de Valls era "una de les tantes obres oblidades per Madrid que ha estat recuperada per aquest Govern": "Es tracta del model de reg eficient que necessita la nostra pagesia per continuar desenvolupant la seva feina en una realitat d'emergència climàtica inevitable. El treball conjunt amb la comunitat de regants, el seu compromís, ha estat clau per a fer realitat aquesta obra que visito avui."

Jordà ha manifestat que segueix "d'aprop la greu situació" del regants que depenen de la CHE. "Al febrer, quan informàvem de l'excepcionalitat al Ter-Llobregat, vaig interpel·lar la CHE preocupada per la seva manca d'acció davant la sequera. A les Jornades Reg i Futur de principis març vaig tornar interpel·lar la Confederació per confirmar la nostra aposta per la modernització del Canal d'Urgell. I a finals de març, tot i arrencar el seu compromís perquè el sobrant d'aigua, que les nostres inversions al Canal d'Urgell generin, es pugui quedar a Catalunya, vaig constatar la manca de planificació que avui hipoteca el futur de la nostra pagesia i dels nostres aliments", ha detallat.

En aquest sentit la consellera ha explicat que, amb motiu de la Mesa de la sequera que s'ha celebrat aquesta setmana al Ministeri d'Agricultura, li ha adreçat una carta al ministre, Luís Planas, on es fa una proposta de conveni per cofinançar la modernització del canal d'Urgell assumint el 60% dels cost des de la Generalitat i un 40% per part de l'estat. Un conveni de col·laboració similar al de la modernització del canal de Pinyana publicat en el BOE núm. 94 de 18 d'abril de 1992.

Jordà ha reiterat que estem "en una situació critica" i que "la sequera és el primer problema del país". Davant d'aquesta situació, Jordà ha destacat que "només podem fer-hi front des de la planificació" i, per aquest motiu, -ha recordat- el Govern va aprovar el Pla Especial de Sequera el 2020 i va començar a aplicar-se el 2021. "Hem de treballar des de l'acció immediata amb accions orientades a l'estalvi i l'eficiència, però també hem d'activar solucions a mig termini com pot ser l'acceleració d'infraestructures ja en marxa. I, finalment, amb projectes a llarg termini que vol dir l'execució de noves infraestructures que ja estan a les nostres planificacions", ha argumentat. "Serem el Govern que deixarà preparat el país per les sequeres que vindran", ha conclòs.


Modernització de la xarxa de reg de Valls

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va iniciar aquest mes de març les obres per a modernitzar la xarxa de reg de la Comunitat de Regant de Valls amb una inversió de 3,81 milions d'euros.

El projecte, que ara s'està executant, consisteix en la modernització del reg a la zona dels Torrents de Valls amb la transformació de la xarxa d'antigues sèquies de làmina lliure que abasten 384,32 hectàrees dels termes municipals de Valls i Vallmoll, per una xarxa a pressió, amb un transport molt més eficient que permet la implementació de noves tecnologies de telecontrol, així com el reg per degoteig a nivell de parcel·la.

Les obres formen part de la segona fase del projecte i la nova xarxa donarà servei a 202,7 hectàrees. Les actuacions contemplen també la construcció d'una bassa de regulació d'aigua i un sistema de telecontrol i automatització del reg que permetran una gestió més eficient dels recursos hídrics.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10240 {"title":"Teresa Jordà: \"Exigim que la nostra pagesia, que depèn de conques gestionades per la CHE, també pugui accedir a nous models de regadius i a una planificació responsable\"","published_date":"2023-04-21","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/1689ab43-2e6a-4881-b01c-c49c102bd221.webp","id":"10240"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-04-21/10240-teresa-jorda-exigim-pagesia-depen-conques-gestionades-che-tambe-pugui-accedir-nous-models-regadius-planificacio-responsable https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.