El Departament de Recerca i Universitats finançarà durant tres anys més de 800 grups de recerca amb prop de 40 milions d'euros

Imagen del artículo El Departament de Recerca i Universitats finançarà durant tres anys més de 800 grups de recerca amb prop de 40 milions d'euros

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El 54'4% dels ajuts SGR-CAT es destina a universitats i el 46'6% restant a centres de recerca i altres agentsLa convocatòria finança la recerca en tots els àmbits del coneixement i al llarg de les diverses etapes de la carrera científica

La nova convocatòria dels ajuts de suport a l'activitat científica dels grups de recerca de Catalunya (SGR-CAT) aportarà durant tres anys un total de 38'9 milions d'euros de finançament per consolidar i reforçar la recerca duta a terme a les universitats, els centres i les instal·lacions científic-tècniques del país. El balanç de la resolució definitiva dels ajuts concedits pel Departament de Recerca i Universitats mostra que s'han finançat un total de 804 grups i se n'han reconegut 782 de les 1.592 propostes presentades.

Aquestes xifres signifiquen un notable increment respecte a l'anterior convocatòria dels ajuts SGR-CAT, que va atorgar 23'5 milions d'euros a 673 grups finançats. El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha posat en valor aquest "augment de pràcticament el 70% del volum de la convocatòria 2022-2024 dels SGR, que ha permès augmentar tant el nombre dels grups receptors com la mitjana dels ajuts que perceben".

Els SGR també han servit per incentivar l'ús del català com a llengua científica, amb el requeriment de presentar resums en català de totes les publicacions relacionades amb la sol·licitud d'ajuts de la convocatòria, amb independència de la llengua utilitzada en la resta de la producció científica.

En quant fa a la tipologia de centre receptor de l'ajut, un 54'4% dels fons han estat destinats a grups de recerca pertanyents a universitats (21'1 milions d'euros); un 36,2% a centres de recerca CERCA (14 milions); un 6% centres de recerca CSIC (2'3 milions), i un 3'2% a altres agents de recerca (1'2 milions).

En funció de la modalitats dels ajuts, s'han finançat 738 Grups de Recerca Consolidats (GRC), integrats per personal investigadors de trajectòria consolidada, i 66 Grups de Recerca Emergents (GRE), amb històric de treball més breu però amb alt potencial científic. Els GRC reconeguts han estat 717, mentre que els GRE ho han estat en total en 65 casos. Pel que fa a l'import atorgat, els grups consolidats han rebut 36'7 milions d'euros i els emergents 2 milions.

El conseller Nadal ha assenyalat que "la convocatòria ha reconegut grups de recerca amb potencial investigador que, no obstant, han quedat fora del finançament". En aquest sentit, el conseller ha valorat que "aquest reconeixement els estimula per continuar avançant en la bona direcció" tot i que ha anunciat que "per atendre aquesta situació, caldrà ampliar la base del finançament i ajustar algunes característiques de les pròximes convocatòries".

Els àmbits de reconeixement que han rebut major finançament han estat els de Ciències mèdiques i de la salut (7'2 milions, 18,61% del total) i d'Enginyeria, tecnologia i arquitectura (7'1 milions, 18,37%). Seguidament figuren els àmbits de Biomedicina (6'4 milions, 16,65%); Ciències socials (5'6 milions, 14,48%); Ciències (5'2 milions, 13,44%); Arts i humanitats (4'2 milions, 10,88%) i Ciències naturals i agroalimentàries (2,9 milions, 7,56%).


Avaluació qualitativa, ajuts transversals

El procés d'avaluació de la convocatòria dut a terme per l'AGAUR ha seguit les recomanacions de la declaració DORA per evitar les avaluacions de tipus quantitatiu, i s'ha fonamentat en el peer review (sistema de revisió per experts per determinar-ne la qualitat) per tal de garantir el coneixement expert de les persones que avaluen en relació a les sol·licituds.

En total s'han revisat 1.276 grups amb la participació de 561 persones externes i expertes de les diferents àrees i àmbits científics, que han realitzat 3.841 avaluacions. Els criteris d'avaluació han prioritzat la producció científica del grup (38%), el recursos captats (38%), la divulgació i socialització de la recerca (5%) i la planificació dels objectius de l'activitat científica (10%). També s'ha tingut en compte la perspectiva de gènere (5%) i la vinculació del grup amb la política de recerca del departament, universitat o centre de recerca de referència (4%).

Els SGR-CAT donen suport als investigadors i investigadores d'universitats, centres de recerca i instal·lacions científic-tècniques al llarg de les diverses etapes de la carrera científica i en tots els àmbits de recerca. La nova convocatòria resolta correspon al període 2022-2024.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10228 {"title":"El Departament de Recerca i Universitats finançarà durant tres anys més de 800 grups de recerca amb prop de 40 milions d'euros","published_date":"2023-04-21","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/141c6a15-594c-4a9b-bf7f-99e120e4d282.webp","id":"10228"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-04-21/10228-departament-recerca-universitats-financara-durant-tres-anys-mes-800-grups-recerca-prop-40-milions-euros https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.