President Aragonès: "Avui seguim construint la nació catalana amb els mateixos valors de justícia, progrés i llibertat de la República de 1931"

Imagen del artículo President Aragonès: Avui seguim construint la nació catalana amb els mateixos valors de justícia, progrés i llibertat de la República de 1931

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El cap de l'Executiu ha presidit la commemoració del dia de la República, acompanyat de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma UbasartLa consellera Ubasart ha destacat que "Catalunya té en la república i en l'antifranquisme les seves particulars escoles de democràcia"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha reivindicat aquest migdia els valors de "justícia, oportunitats i prosperitat" que van marcar la proclamació de la República catalana el 1931 i ha assegurat que són els mateixos que "avui guien" les polítiques del Govern de la Generalitat.

"Construir la nació no vol dir altra cosa que construir més hospitals, més escoles, més llocs de treball. Posar al servei de la ciutadania més metges, més mestres i més feina. Més oportunitats, més benestar, més prosperitat. Més justícia, més fraternitat, més llibertat", ha assegurat el president. "Aquesta és la base d'una República que va néixer avui fa 92 anys i és també la base sobre la qual avui treballem", ha afegit.

Aragonès ho ha dit en l'acte de commemoració del Dia de la República que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat, 92 anys després que el president Francesc Macià la proclamés.

Com a exemples d'aquesta política vinculada als valors republicans, el cap de l'Executiu ha destacat la gratuïtat de les escoles bressol; l'augment de professionals als CAPs, als hospitals i a les escoles, el Pacte Nacional per la Indústria o propostes de futur com l'impuls de l'Acord de Claredat. "Ho fem amb l'únic objectiu d'empoderar la ciutadania i oferir-li tota la capacitat de decisió que ha de tenir qualsevol persona que se senti plenament lliure", ha apuntat.

El president ha destacat que la proclamació de la República "va obrir les esperances de molts catalans" que van esdevenir "ciutadanes i ciutadans de primera amb plenitud", quan, fins llavors "havien estat menystinguts, ignorats i explotats" i "allunyats de les oportunitats, del benestar i de la prosperitat compartida". I avui, ha remarcat, "parlar de República vol dir seguir parlant de justícia, d'oportunitats, de prosperitat, de drets i llibertats, de democràcia, i d'empoderament de la ciutadania i de les institucions catalanes". I, en aquest sentit, ha fet notar que, "sense aquell 14 d'abril de 1931, avui no tindríem Generalitat de Catalunya, la institució reconeguda i recuperada".

Aragonès també ha assegurat que el projecte republicà "té tot el futur per endavant" i que el "camí imparable de construcció nacional, d'una nació compartida, d'un nosaltres compartit en plenitud", que Catalunya va iniciar amb la restitució de la Generalitat, "cal reforçar-lo per tal de seguir impulsant el país, en la seva globalitat, cap al futur".

Per la seva part, la consellera Ubasart ha reivindicat la república "com l'antecedent més immediat del marc democràtic actual". "Les democràcies més avançades decideixen recordar els seus períodes fundacionals. La nostra, la de la Catalunya d'avui, té en la república i en l'antifranquisme les seves particulars escoles de democràcia", ha afegit.

A més, Ubasart ha recordat que "la nova Llei de Memòria Democràtica, que ben aviat començarà el seu tràmit parlamentari, establirà el dia de la proclamació de la república i el dia de la constitució de l'assemblea de Catalunya com a dates oficials de commemoració".

Finalment, ha asseverat que cal "recordar d'on venim per enorgullir-nos del millor del nostre passat, de la millor tradició republicana que ens inspira i ens projecta cap al futur".

En l'acte, que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat, s'ha exposat el Bust de la República, una obra de l'artista Enric Casanovas, de 1938, procedent de la Col·lecció del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

També han assistit a la commemoració les conselleres i consellers de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons; d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre; d'Educació, Josep González-Cambray; d'Interior, Joan Ignasi Elena i García; de Territori, Juli Fernández i Olivares, i de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez. També hi ha intervingut la historiadora Anna Sallés i Bonastre i la cantant Beth, que ha interpretat la cançó Dansa de Primavera, de Maria del Mar Bonet.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10151 {"title":"President Aragonès: \"Avui seguim construint la nació catalana amb els mateixos valors de justícia, progrés i llibertat de la República de 1931\"","published_date":"2023-04-14","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/0f7db9fe-0c52-467c-8b01-6c7975dd31bd.webp","id":"10151"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-04-14/10151-president-aragones-seguim-construint-nacio-catalana-mateixos-valors-justicia-progres-llibertat-republica-1931 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.