El conseller Fernàndez inaugura el renovat Parc Astronòmic del Montsec, que comença temporada

Imagen del artículo El conseller Fernàndez inaugura el renovat Parc Astronòmic del Montsec, que comença temporada

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

S'han realitzat millores en el sistema de projecció i s'ha remodelat la instal·lació, ampliat l'aforament del planetari fins a un 26% i adaptat l'espai perquè sigui accessible per a persones amb mobilitat reduïda

El Parc Astronòmic del Montsec enceta avui la temporada 2023 i ho fa, a més, estrenant les millores realitzades a les seves instal·lacions per apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer l'espectacularitat del cel de la Serra del Montsec.

Com a novetats de la temporada destaca la reforma al planetari L'Ull del Montsec, una instal·lació única que s'ha equipat amb un sistema de projecció 3D full dome - 360 (el format audiovisual més gran del món) on les produccions en 6K permeten veure molt de prop els astres. La nova sala multimèdia i el nou model de simulació d'estrelles permeten navegar virtualment per l'espai en dues i tres dimensions i entendre el seu origen, estructura i evolució.

El conseller Fernàndez ha fet valdre les millores realitzades "en un indret únic al món, un referent mundial en l'àmbit del lideratge i també com a espai de divulgació que, amb aquesta inversió de 600.000 euros que ha permès renovar-lo i ampliar-ne la capacitat, ajudem a impulsar també que continuï sent pioner en la ciència de l'espai". Per a Fernàndez, "sempre referenciem el coneixement a les grans ciutats, però aquí, a la Noguera, hi tenim generació de coneixement científic. Una de les estratègies del Govern és tenir a tot arreu projectes tractors que facin que als territoris hi passin coses".

També s'han dut a terme millores que permeten als usuaris visualitzar en alta resolució la Terra i s'ha implantat un sistema on es pot fer una simulació personalitzada de fenòmens meteorològics com ara núvols, pluja i llamps. El sistema 3D estarà a punt en una segona fase de la renovació, que estarà ja en servei a l'estiu.

D'altra banda, s'ha fet una remodelació del pati de butaques, incrementant un 26% la seva capacitat, i s'ha habilitat perquè sigui accessible per a persones amb mobilitat reduïda. També s'han renovat l'enllumenat, l'àudio i els sistemes informàtics.

L'Ull de Montsec és l'únic planetari del món que permet obrir la seva cúpula i deixar el visitant sota el cel real. I quan acabi la segona fase de l'actuació, serà dels pocs planetaris al món que permetrà combinar la interactivitat amb espectadors i la projecció 3D.

Novetats de la temporada

A més de l'espai renovat, l'Astronòmic estrena aquesta temporada tres noves projeccions al planetari:

  1. Voyager: Pel·lícula que explica l'emocionant crònica de la missió espacial més notable de la història de la humanitat.
  2. CAPCOM GO!: Projecció que mostra els primers passos a la Lluna i el gran esforç que va suposar arribar-hi.
  3. 3-2-1 Lift Off: Trama d'un hàmster científic que troba al seu jardí un cràter i un robot danyat que van caure d'una nau espacial que prepara Mart per a la colonització.

Aquesta temporada els usuaris també podran visitar tots els robots, sondes i estacions espacials que estan distribuïdes pel firmament: veure l'espai que tenen els astronautes a l'Estació Espacial Internacional (ISS), l'entorn on treballa la Perseverance a la superfície de Mart, o la trajectòria de les Voyager allunyant-se del Sistema Solar.

Paral·lelament, durant el 2023 es manté en programació el Festival d'Astronomia, que tindrà lloc del 12 al 15 d'octubre. Aquest festival, que se celebra anualment i enguany arriba a la seva 9a edició, compta amb un ampli recull d'activitats de divulgació científica, culturals i d'oci orientades al públic familiar amb l'objectiu d'acostar la ciència a la societat i fomentar el coneixement del Montsec com a destinació d'astroturisme. A més, també torna el cicle "Música sota les Estrelles". Aquesta 13a edició es durà a terme de juliol a desembre. És una experiència única que combina una sessió d'astronomia nocturna amb un concert a l'espai del planetari.

Nova senyalització i carregadors per a vehicles elèctrics

Una altra de les novetats és la senyalització, que s'ha adaptat tant a l'exterior com a l'interior del Parc seguint els estàndards de la imatge utilitzada per les estacions de muntanya d'FGC Turisme però amb un recurs gràfic nou per a donar-li personalitat. En aquest sentit, s'ha reforçat la senyalització als punts d'accés al recinte, a l'edifici (interior i exterior) i també el guiatge cap a la sala d'exposicions.

A més, el Parc Astronòmic del Montsec també ha instal·lat sis carregadors per a vehicles elèctrics: dos carregadors ràpids i quatre carregadors semiràpids. D'aquesta manera, contribueix a la sostenibilitat de l'entorn de l'Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec.

L'Astronòmic, un referent internacional

L'any 2020 el PAM va ser guardonat als Premis Internacionals Starlight en la categoriad'Educació i Difusió de l'Astronomia i el Cel Fosc. Un guardó que se suma a la categoria d'ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional, que va rebre el 2019. Addicionalment, la serra del Montsec és el segon indret del món a rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l'any 2013, que compta amb l'aval de la UNESCO.

L'Astronòmic continua treballant en la difusió de l'astronomia i desenvolupa i referma la seva activitat divulgadora, de recerca i el seu compromís amb la protecció del cel contra la contaminació lumínica.

Més informació: www.parcastronomic.cat

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9888 {"title":"El conseller Fernàndez inaugura el renovat Parc Astronòmic del Montsec, que comença temporada","published_date":"2023-04-01","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/3eb2259b-78f1-422a-b872-bc99ce0d7f76.webp","id":"9888"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-04-01/9888-conseller-fernandez-inaugura-renovat-parc-astronomic-montsec-comenca-temporada https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.