Els Mossos d'Esquadra desarticulen a Barcelona un grup criminal especialitzat en furts i robatoris violents integrat per deu persones amb un centenar d'antecedents des de 2022

Imagen del artículo Els Mossos d'Esquadra desarticulen a Barcelona un grup criminal especialitzat en furts i robatoris violents integrat per deu persones amb un centenar d'antecedents des de 2022

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

. Els detinguts són multireincidents que també tenen antecedents per delictes contra el patrimoni a França, Alemanya i Bèlgica on les policies d'aquests països els han detingut reiteradament per fets similars

. La investigació es va iniciar el mes de gener passat quan es va tenir coneixement que el grup investigat estava utilitzant diversos immobles ocupats al barri de Gràcia per a la recepció i distribuciód'objectes sostrets procedents de la seva activitat delictiva diària

. Actuaven de manera organitzada i estructurada, utilitzaven patinets elèctrics sostrets per desplaçar-se al centre de la ciutat i un cop allà, cometien furts i robatoris per després fugir ràpid i refugiar-se en els pisos ocupats

. Es recuperen una trentena de mòbils sostrets, vuit patinets elèctrics, una bicicleta elèctrica, multitud d'aparells electrònics, documentació de víctimes, diners, roba i complements utilitzats pels investigats per cometre els fets delictius

. A Barcelona, els Mossos d'Esquadra treballen amb el Pla Tremall de lluita contra la multireincidència. Durant els mesos de gener i febrer s'han destinat 27.000 hores en patrullatges i dispositius relacionats amb aquest àmbit


Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Gràcia han desarticulat un grup criminal de multireincidents integrat per nou homes i una dona, d'entre 19 i 35 anys, especialitzats en robatoris violents, robatoris amb força i furts comesos a Barcelona durant els darrers mesos. Els detinguts, que actuaven de manera organitzada i estructurada, acumulen un centenar d'antecedents (103) des de l'estiu passat.

Els investigadors els relacionen directament amb una cinquantena de fets delictius, sobretot furts i robatoris amb força i violents al carrer denunciats des de fa uns mesos a Barcelona, però atesa la seva elevada activitat delictiva no descarten que estiguin relacionats amb molts més altres fets delictius. Treballen amb la hipòtesi que els membres d'aquest grup criminal desmantellat provenien d'altres ciutats d'Europa, entre les quals hi ha França, Bèlgica i Alemanya, on cometien furts i robatoris violents de manera reiterada. Fins i tot, una part del grup ja actuaven junts abans d'arribar a Catalunya per iniciar la seva carrera delinqüencial.

Les bases policials d'aquests països assenyalen que els detinguts tenen un perfil multireincident en delictes contra el patrimoni i fins i tot un d'ells té una ordre de prohibició d'entrada a França. Entre tots acumulen una setantena d'antecedents comesos fora de Catalunya. Dos dels detinguts estan al top 20 de furtadors més actius a nivell Europeu (EUROPOL), un pel que fa a furts a aeroports i l'altre a furts comesos a les zones turístiques.

De la feina d'anàlisi que han fet els investigadors per obtenir més intel·ligència policial sobre el fenomen de la multireincidència i dels perfils que hi ha al darrera, s'ha pogut constatar que la majoria dels investigats en el marc d'aquest operatiu actuen amb identitats falses. Un dels detinguts, a França ha utilitzat fins a 26 àlies. Els detinguts creuen que el fet d'utilitzar identitats falses els permet moure's amb més facilitats i sense aixecar sospites quan els identifiquen o detenen. Tot i així, la coordinació policial internacional i l'intercanvi d'informació entre les diferents policies ha permès arribar a cadascun dels perfils dels detinguts i identificar-los com a persones multireincidents que actuen en grup i de manera organitzada amb funcions molt determinades.


Patrullatges i dispositius per detectar l'activitat delictiva multireincident

La investigació es va iniciar a principis d'any quan en el marc dels dispositius i patrullatges realitzats en el Pla Tremall de lluita contra la multireincidència al barri de Gràcia es van identificar persones amb antecedents que havien ocupat diversos immobles que utilitzàvem per dur a terme la seva activitat delictiva. El treball coordinat dels investigadors i els agents de seguretat ciutadana de la comissaria de Gràcia va permetre interceptar i recuperar 12 mòbils sostrets pel grup criminal investigat. De la detenció de la persona que duia els telèfons i de les gestions d'investigació es van anar identificant la resta de membres del grup i els seus líders principals.

Les persones investigades realitzaven la seva activitat delictiva des de tres immobles i un restaurant on es reunien i es coordinaven per cometre els furts o robatoris violents. Els domicilis ocupats eren utilitzats com a amagatalls, punts d'emmagatzematge i distribució dels objectes sostrets.

Sovint actuaven amb patinets elèctrics per desplaçar-se ràpid al centre de la ciutat i en el moment de fer estrebades, poder fugir del lloc a gran velocitat per evitar la detenció.

El dispositiu que ha permès desarticular aquest grup criminal va comportar l'entrada i escorcoll en els domicilis investigats el passat 27 de març. A l'interior dels pisos es van localitzar una trentena de telèfons mòbils, una bicicleta elèctrica, multitud d'objectes electrònics com son carregadors de bateria portàtils, auriculars de so, altaveus portàtils, rellotges i smart watch. També moneda estrangera dels Emirats Àrabs, Oman, Filipines i Malasia, multitud de motxilles de viatge i bosses de mà de dona, vuit patinets elèctrics i 3.330 €.

Els detinguts van quedar en llibertat després de declarar davant el Jutge.


Barcelona lluita contra la multireincidència amb el Pla Tremall

Lalluita contra la multireincidència és un dels principals objectius estratègics que afronten els Mossos d'Esquadra a la ciutat de Barcelona. Durant els mesos de gener i febrer d'enguany, s'han destinat 27.000 hores a patrullatges i dispositius per prevenir fets delictius en aquest àmbit i per generar més intel·ligència policial que permeti actuar amb més eficàcia i eficiència. Durant aquests dos primers mesos s'han identificat 6.877 persones en aquest àmbit que tenen antecedents i 523 vehicles. El Pla Tremall permet any rere any incrementar el coneixement sobre el fenomen i millorar l'estratègia policial per fer front a aquesta problemàtica.

La coordinació policial a nivell internacional també ha permès en el marc d'aquesta investigació identificar amb tota seguretat les persones investigades ja que la majoria utilitzen identitats falses i confirmar la seva alta activitat delinqüencial a nivell europeu.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 31 de març de 2023

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9928 {"title":"Els Mossos d'Esquadra desarticulen a Barcelona un grup criminal especialitzat en furts i robatoris violents integrat per deu persones amb un centenar d'antecedents des de 2022","published_date":"2023-03-31","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/6c09f540-8bad-4ec7-9266-1188fbd8f557.webp","id":"9928"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-31/9928-mossos-esquadra-desarticulen-barcelona-grup-criminal-especialitzat-furts-robatoris-violents-integrat-deu-persones-centenar-antecedents-des-2022 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.