Acció Climàtica concedeix 15M€ per a la millora d'infraestructures viàries d'accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics, i a les explotacions agràries

Imagen del artículo Acció Climàtica concedeix 15M€ per a la millora d'infraestructures viàries d'accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics, i a les explotacions agràries

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Aquesta nova línia d'ajuts és la primera d'aquestes característiques, i té com a objectiu garantir l'accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori per a evitar tant com sigui possible el despoblament, afavorir un desenvolupament més sostenible, i assegurar l'equilibri territorial i la cohesió social

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha fet pública la proposta provisional de concessió dels ajuts de l'Ordre de Camins ACC/132/2022, per la qual s'aprovava les bases reguladores dels ajuts als ens locals de zones rurals i zones de muntanya per a la millora d'infraestructures viàries d'accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics, i a les explotacions agràries en àrees rurals i en comarques de muntanya.

L'objectiu d'aquest ajut és fomentar les inversions en les vies d'accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics, i a les explotacions agràries per tal de garantir l'accessibilitat als nuclis de població, afavorir la mobilitat arreu del territori, i evitar tant com sigui possible el despoblament, assegurar l'equilibri territorial, i la cohesió social. Són objecte de subvenció les actuacions següents:

  1. Les actuacions d'ampliació, millora i/o adequació d'un camí rural o camins rurals ja existent/s, que ja han complert el seu període de vida útil i ús del bé, o tenen un greu deteriorament estructural que afecta la seva transitivitat, la seguretat viària, i que pot precisar una millora o reforma integral.
  2. Les actuacions puntuals de millora per a la seguretat del camí. Estabilització de talussos, modificació del traçat, instal·lació de tanques de protecció o senyalització. Pavimentació de camins de terra que donen accés a pobles habitats.
  3. Les actuacions de manteniment per a la conservació de la qualitat dels camins, que tenen algun deteriorament estructural superficial que afecta la seva transitivitat, seguretat, i perillositat viària.

En poden ser beneficiaris els municipis de muntanya i els pertanyents a comarques de muntanya, els municipis d'àrees rurals amb menys de 100 habitants/km², els consells comarcals de muntanya, i el Consell General d'Aran.

De les 366 sol·licituds presentades per ajuntaments i consells comarcals, un 42% són de la demarcació de Lleida, un 23% de Girona, un 16 % de Barcelona i Catalunya Central, un 15% de Tarragona, i un 4% de Terres de l'Ebre.

Una vegada comprovat que compleixen les condicions d'admissibilitat indicades i els criteris de valoració de les bases, i el pressupost disponible de 15.000.000 euros per a les anualitat 2023, 2024, i 2025 amb una dotació de 5.000.000 cada any, els ajuts atorgats suposaran un inversió total de 18 M€.

  1. El 75% de l'import correspon a les actuacions de les línies d'ampliació, millora i/o adequació o de millora per la seguretat dels camins amb un import d'ajut total d'11.169.720,92 euros.
  2. El 25% correspon a obres de manteniment per un import d'ajut total de 3.709.587,77 euros.

S'ha proposat ajuts per a 250 actuacions, desprès d'haver-ne sol·licitat 496 en 366 sol·licituds. I s'ha quedat en la reserva 175 actuacions perquè la puntuació és menor que la de l'última actuació proposada provisionalment per l'ajut, d'acord amb el pressupost de 15 M€ indicat en la convocatòria, mentre que 71 actuacions no han arribat a la puntuació mínima exigida de 15 punts.

Aquestes 250 actuacions es troben distribuïdes a nivell territorial de la següent manera:

Demarcació

Actuacions

Import total ajut

Import total inversió

Lleida

142

8.568.613,74

10.106.705,47

Terres de l'Ebre

6

433.672,11

505.836,63

Tarragona

26

1.399.522,07

1.596.150,88

Girona

30

1.876.825,23

2.945.819,01

Barcelona i Catalunya Central

46

2.600.675,54

3.039.886,32

Total

250

14.879.308,69

18.194.398,31

Les actuacions previstes en l'esmentada Ordre d'ajuts tenen com a finalitat assegurar la viabilitat de les infraestructures rurals agràries millorant les vies de comunicació en el medi rural. Aquestes zones amb baixa densitat de població i les àrees de muntanya són les zones amb major dèficit d'infraestructures viàries per a la comunicació de les zones habitades i per a l'accés als serveis bàsics. La millora d'aquestes vies pot suposar un fre en el despoblament d'aquestes zones.

I és que la majoria dels camins rurals es concentren en les comarques rurals. Es consideren municipis de comarques rurals els que tenen una densitat de població inferior a 100 ha./km2. A Catalunya 22 de les 42 comarques, amb el 58,8% de la superfície i el 7,9% de la població, es consideren rurals. Són aquestes comarques, juntament amb les de muntanya, on l'actuació i inversió pública és més necessària.

D'aquí que, com va remarcar la consellera Teresa Jordà en la presentació d'aquesta línia, el passat mes de maig, "amb aquests ajuts volem garantir l'accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori per a evitar tant com sigui possible el despoblament, afavorir un desenvolupament més sostenible, i assegurar l'equilibri territorial i la cohesió social".

Així, en la línia del compromís del Govern català pel desenvolupament rural del país, i en el marc de les actuacions sota l'empara de l'Agenda Rural, la voluntat del Departament amb aquesta nova línia d'ajuts és assegurar la viabilitat de les infraestructures rurals agràries amb la millora de les infraestructures de camins al medi rural. La característica principal de la xarxa de camins rurals és el caràcter capil·lar i transversal que forma una malla reticular que articula el territori i que també vehicula una part important de l'accés als serveis bàsics, l'activitat social, agrària, i econòmica.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9914 {"title":"Acció Climàtica concedeix 15M€ per a la millora d'infraestructures viàries d'accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics, i a les explotacions agràries","published_date":"2023-03-31","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/5862db7f-ff78-47f0-9fbd-f259592cf2e9.webp","id":"9914"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-31/9914-accio-climatica-concedeix-15m-millora-infraestructures-viaries-acces-nuclis-rurals-habitats-als-serveis-basics-explotacions-agraries https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.