Una delegació del Departament d'Acció Climàtica visita Àustria per conèixer la seva estratègia de gestió descentralitzada dels bioresidus

Imagen del artículo Una delegació del Departament d'Acció Climàtica visita Àustria per conèixer la seva estratègia de gestió descentralitzada dels bioresidus

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

• S'han visitat explotacions agràries on, a més de la seva activitat productiva, es gestionen els bioresidus i s'han fet reunions amb personal acadèmic, gestors directes de la fracció orgànica i institucions anàlogues al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Del 26 al 28 de març, una delegació catalana del Departament d'Acció Climàtica. Alimentació i Agenda Rural, encapçalada pel director de l'Agència de Residus de Catalunya, Sr. Isaac Peraire Soler, i per la directora General d'Agricultura i Ramaderia, Sra. Elisenda Guillaumes Cullell, han participat en un Tour de visites tècniques per a conèixer de primera mà les bases, el marc legal i la praxis de la gestió descentralitzada i compostatge de bioresidus (municipals i agrícoles) a Àustria.

 

 

 

Àustria és un país que compta amb un model propi i diferent de gestió descentralitzada dels bioresidus, fet que ofereix oportunitats que es poden valorar per a la seva implementació a Catalunya.

Aquest model descentralitzat no és ni compostatge casolà, ni un model comunitari com el projecte SIRCLES, ni és tampoc un model comarcal com el del Pallars Sobirà.

Després d'un procés excel·lent de recollida selectiva (en quantitat i qualitat), la fracció orgànica es gestiona de manera descentralitzada a les explotacions agràries, amb un finançament i una xarxa de formació que sustenten aquest model i el fan únic i eficient.

De la mà del Dr. Florian Amlinger, Agrònom, CEO de Compost - Consulting & Development i  cofundador de '100NGO' i de l'European Compost Network (ECN e.V), amb més de 30 anys de recerca i projectes de desenvolupament sobre recollida selectiva i compostatge de bioresidus i assessor de diversos ministeris de medi ambient i agricultura, federal i regionals, s'ha efectuat visites a plantes de compostatge de la Baixa Àustria, Alta Àustria i de la ciutat de Viena, combinant les visites amb reunions diverses en les quals s'ha tingut accés a informació sobre el marc legal i estratègies de la gestió de bioresidus, de l'organització de la gestió de residus a nivell municipal, provincial, regional i federal, dels processos d'autorització ambiental, dels requeriments tècnics, dels procediments reglats per a garantir la qualitat del compost, del finançament de les inversions i costos d'operació, i dels estudis de més de 25 anys d'aplicació de compost, mantenint reunions i visites amb una àmplia relació de persones.

El dia 28 de març, la delegació catalana va ser acompanyada durant tota la jornada per la Sra. Krystyna Schreiber, Delegada del Govern de Catalunya a l'Europa Central, qui es va mostrar molt interessada en els avenços assolits per Catalunya en aquest àmbit i en les possibles sinèrgies de col·laboració de Catalunya amb Àustria.

 

Relació de reunions i visites:

  • Johann Freiler, responsable de la gestió de residus de la Mancomunitat de Municipis del Districte de St. Pölten Land.
  • Visita de la planta de compostatge 3er Hof (1.000 tones/any), de la Familia Hieret, amb 30 anys d'experiència de compostatge amb una motivació d'agricultura orgànica (https://www.3er-hof.at/erde-und-kompost/
  • Florian Amlinger (Compost - Consulting & Development) sobre el mar legal i estratègies, desenvolupament històric, legislació sobre bioresidus i compost, requeriments mínims d'operació de les plantes de compostatge
  • Paul Zarzer, del Departament de Residus del Govern de la regió de l'Alta Àustria.
  • Visita de la planta de compostatge Huemer Kompost (12.000 tones/any), propietat del Sr. Rudi Huemer, per a mostrar el pas cap a la professionalització en l'àmbit del compostatge d'un ramader (http://huemerkompost.at/)
  • Ursula Salomon, responsable de la gestió de residus de l'Associació de municipis Rohrbach, responsables de la planificació de la gestió dels residus d'aquesta agrupació de municipis, també dels bioresidus, i que gestionen un centre que va més enllà del que entendríem per deixalleria, on es reben més de 80 fraccions de residus destinades a la reutilització, reparació o reciclatge.
  • Visita de la planta de compostatge agrícola Hofer Natur (1.000 tones/any), propietat de Gerald & Karin, guardonada el 2017 amb el premi COMPOSKAR a la millor qualitat de compost a Àustria, que efectuen tant la recollida dels bioresidus municipals com el seu compostatge (https://www.hofer-natur.at/).
  • Annemarie Nowak, Cap de la Unitat de Tractament Biològic, del Departament MA48 residus i Gestió de de recursos de la ciutat de Viena, i posterior visita a la planta de compostatge de Viena per al tractament de bioresidus i residus vegetals (100.000 tones/any).
  • Sra. Eva Erhart, responsable de Bioforschung Austria, amb una ponència sobre "Compost, un element important per a la gestió ecològica del sòl i de l'humus. Resultats de les proves de camp de llarga durada i avaluació de la qualitat del compost pel que fa a la maduresa.
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10838 {"title":"Una delegació del Departament d'Acció Climàtica visita Àustria per conèixer la seva estratègia de gestió descentralitzada dels bioresidus","published_date":"2023-03-30","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/ac_visita_austria_img.jpg_389437133.webp","id":"10838"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-30/10838-delegacio-departament-accio-climatica-visita-austria-coneixer-estrategia-gestio-descentralitzada-bioresidus https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.