Es consoliden les bones xifres de recuperació del trasplantament d'òrgans a Catalunya aquest 2023

Imagen del artículo Es consoliden les bones xifres de recuperació del trasplantament d'òrgans a Catalunya aquest 2023

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'activitat de donació i trasplantament, en els dos primers mesos de l'any, segueix la tendència a l'alça dels mesos anteriors i augmenta un 36,3% en comparació als mesos de gener i febrer de 2022L'any 2022 va ser un any de rècord amb 1.346 de trasplantament d'òrgans realitzats, 61 d'ells en pacients pediàtrics, una altra fita històrica Demà dijous 30 de març, l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) ha organitzat l'acte 'Cicatrius de vida, senyals d'una transformació, d'una història personal' per celebrar el Dia del Trasplantament

A Catalunya, aquest inici d'any 2023, l'activitat de donació i trasplantament dels hospitals ha començat amb increments del 36,3% i del 30,0%, respectivament, segons reflecteixen les dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que s'han fet públiques avui, en el Dia del Trasplantament. Unes xifres immillorables que segueixen la tendència a l'alça del 2022, un any que ja va ser de rècord al nostre país.

Activitat de donació i trasplantament de l'any 2023 a Catalunya

Així, durant els dos primers mesos d'aquest 2023, s'han realitzat 244 trasplantaments d'òrgans, una activitat notablement superior (36,3%) al mateix període de l'any 2022 (179 trasplantaments).

Per tipus d'òrgans, durant els mesos de gener i febrer de 2023, s'han realitzat 167 trasplantaments renals, 40 hepàtics, 9 cardíacs, 22 pulmonars i 6 pancreàtics; en tots els casos, una activitat que s'ha incrementat respecte l'any passat. "L'activitat de 2022 va ser espectacular, amb una taxa de 171 trasplantaments per milió d'habitants; un rècord a l'abast, potser, només d'algun estat dels EUA. Però el que és més admirable, és l'augment del 30% que observem en aquest inici d'any!", ha celebrat Jaume Tort, director de l'OCATT.

"Esperem poder mantenir aquest ritme de trasplantaments pel benefici de les persones que n'esperen un", ha dit Tort. Concretament, 1.164 persones estaven a finals de febrer a l'espera de trasplantament d'òrgans, la majoria d'un ronyó (1.033). La resta, 26 persones, esperaven un trasplantament hepàtic; 45 cardíac, 44 de pulmó i 16 de pàncrees. Dels 1.164 pacients a l'espera de trasplantament, 21 eren pediàtrics.

En relació amb la donació de cadàver, els 65 donants vàlids gestionats en aquests dos primers mesos de 2023 representen un augment del 30,0% respecte el 2022 (50). Unes xifres similars s'observen també amb la donació de viu, amb 29 donants vius l'any 2023 respecte als 23 de l'any anterior, un 26,1% més. "Són dades excel·lents, però no les millors, ja que l'any 2020, just abans de l'arribada de la pandèmia de la Covid-19, tancàvem febrer amb 80 donants cadàver i 29 donants vius, per tant, tenim marge per seguir millorant!", ha confirmat Jaume Tort.

Cicatrius de vida, l'acte de celebració del Dia del Trasplantament

Amb motiu del Dia del Trasplantament, l'OCATT celebrarà demà 30 de març, de 16 a 18 hores, al CaixaForum de Barcelona, l'acte 'Cicatrius de vida, senyals d'una transformació, d'una història personal', que girarà al voltant de l'empremta física i emocional de les intervencions quirúrgiques dels trasplantaments. La periodista especialitzada en salut de TV3, Mònica Bertran i Brancós, serà la responsable de la conducció de l'acte.

L'esdeveniment comptarà amb l'emissió d'una entrevista gravada per l'ocasió i dues taules de conversa, una amb cirurgians i l'altra amb pacients. Està previst que s'hi parli d'emocions, d'aprenentatge, d'adaptació o de superació amb el psicòleg i escriptor, Tomás Navarro. També es debatrà a l'entorn de l'evolució de les tècniques quirúrgiques, d'innovació i de robots o de curiositats relacionades amb la cirurgia del trasplantament amb els cirurgians Lluís Peri, metge adjunt del Servei d'Urologia i Trasplantament Renal de l'Hospital Clínic; Joan Fabregat, excap de secció del Servei de Cirurgia General i Digestiva i de la Unitat de Trasplantament Hepàtic de l'Hospital Universitari de Bellvitge; Mercè Canela, excap de Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Vall d'Hebron; i Raul Abella, cap de Servei de Cirurgia Cardíaca Pediàtrica de l'Hospital Vall d'Hebron.

I s'hi podran descobrir experiències i històries personals, sempre excepcionals, amb la participació de l'Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya (AMTHC) i de l'Associació de Nens i Nenes Amb Trasplantament Hepàtic (ANiNATH), així com dels protagonistes del projecte Cicatrius de la Federació Nacional de Malalts i Trasplantats Hepàtics(FNETH).

????Dijous, 30 de març, de 16 a 18 hores, al CaixaForum de Barcelona (*)

Informació i programa de l'acte

Acte Dia Trasplantament 2023

(*) Els mitjans de comunicació interessats en l'acte, podeu contactar directament amb Jorge Twose, tel. 664350846


La donació, un gest solidari fonamental

Tant l'OCATT com el Departament de Salut volen destacar la importància de la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que amb el seu gest fan possibles els trasplantaments. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que han contribuït de manera decisiva en l'assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.

Sobre l'OCATT

L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) és l'entitat que depèn del Departament de Salut, responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya. També correspon a l'OCATT fer activitats informatives sobre la donació d'òrgans, teixits i cèl·lules; coordinar l'intercanvi d'òrgans, el registre, el seguiment i l'anàlisi dels casos detectats i dels receptors d'un trasplantament; garantir la qualitat del procés de donació, i assessorar el Departament de Salut en la presa de decisions sobre aquestes matèries.

  1. Visiteu el lloc web de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT): https://trasplantaments.gencat.cat
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9985 {"title":"Es consoliden les bones xifres de recuperació del trasplantament d'òrgans a Catalunya aquest 2023","published_date":"2023-03-29","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/2e0e89cd-fa82-4ace-9a94-f107db7845e1.webp","id":"9985"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-29/9985-consoliden-bones-xifres-recuperacio-trasplantament-organs-catalunya-2023 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.