Presentació del nou Pla de prevenció i reducció del frau fiscal 2023-2026

29/03/2023

El tercer Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries que ha dissenyat l'ATC per als propers quatre anys, del 2023 al 2026, inclou 70 mesures, 22 de noves, i s'estructura en set àmbits d'actuació: conscienciació fiscal; facilitació del compliment de les obligacions tributàries; transparència; col·laboració social; generació de valor amb les dades; detecció i correcció del frau fiscal, i gestió dels recursos humans.

La principal novetat del nou Pla és el canvi d'enfocament, ja que es passa d'un pla estàtic a un de dinàmic. L'objectiu és revisar-lo anualment per adequar-lo a la realitat d'un entorn canviant i per dur a terme una avaluació més qualitativa i adaptada a cada anualitat. Amb aquesta finalitat es ponderaran les mesures a partir de quatre factors: la utilització dels recursos; l'impacte de la bretxa fiscal; l'esforç d'implementació, i la durada.

Entre les 22 noves mesures que incorpora el nou Pla, destaquen, per exemple:

- El foment de l'educació tributària al cicle d'ensenyament de primària i l'ampliació de les accions de sensibilització tributària a secundària, tant a l'ESO com al batxillerat.

- La concessió dels primers Premis d'innovació en bones pràctiques tributàries per a estudiants de secundària (ESO i batxillerat), que en un futur proper també seran persones contribuents i beneficiàries de les inversions socials i els serveis públics.

- L'atenció especial i preferent a les persones grans. L'objectiu de la mesura és proporcionar una informació i assistència especialitzada i preferent adreçada a aquest col·lectiu a través dels canals telefònic i presencial. 

L'espai digital del contribuent. Es posarà en marxa un espai del contribuent, es consolidaran els serveis de videoassistència i dels assistents virtuals, i s'impulsarà la millora dels continguts de la seu electrònica perquè sigui més accessible i fàcil d'utilitzar. 

- Difusió de la destinació d'alguns dels tributs propis que gestiona i recapta l'ATC (impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i impost sobre les estades en establiments turístics). Aquesta nova mesura pretén donar informació de la destinació dels ingressos obtinguts amb la recaptació d'aquests impostos, és a dir, quines són les inversions o serveis públics que es financen, amb l'objectiu que les persones contribuents puguin entendre millor els tributs que estan pagant, i saber per a què serveixen.

- Creació d'una aplicació mòbil de l'ATC. L'Agència vol facilitar que, progressivament, molts tràmits que ja es troben disponibles a la seu electrònica es puguin fer amb una aplicació pròpia, aprofitant les utilitats que ofereixen els dispositius mòbils.

- Accés a dades tributàries en obert. Conscient que la informació tributària de què disposa pot ser una font valuosa per a molts àmbits i, especialment, per a finalitats d'estudi i recerca, l'Agència es proposa oferir en obert les dades dels tributs que gestiona, anonimitzades, per preservar la confidencialitat de les dades personals i tributàries.

- Promoció de l'assessor fiscal registrat. Els assessors fiscals es podran inscriure en el Registre d'assessors fiscals, acreditant prèviament la seva qualificació professional, experiència, formació contínua i adhesió al Codi de bones pràctiques de l'assessor fiscal. D'aquesta manera, l'ATC vol incentivar l'adhesió al Registre com a element de rellevància de la professió i de reconeixement de les bones pràctiques d'aquest col·lectiu.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10954 {"title":"Presentació del nou Pla de prevenció i reducció del frau fiscal 2023-2026","published_date":"2023-03-29","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"10954"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-29/10954-presentacio-nou-pla-prevencio-reduccio-frau-fiscal-2023-2026 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.