Publicació de l'Informe de resultats del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal 2019-2022

29/03/2023

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha publicat l'Informe de resultats del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2019-2022, del qual es desprenen les dades fonamentals següents: el descobriment de 1.055 milions d'euros en els darrers quatre anys, procedents de les 208.331 actuacions de prevenció i reducció del frau realitzades per les àrees d'inspecció, gestió i recaptació.

Es pot considerar una xifra històrica que, per l'import, representa un increment del 42,5% respecte a la registrada durant el període del primer Pla 2015-2018. Així, des que es va posar en marxa el Pla de prevenció i reducció del frau fiscal l'any 2015, l'Agència ha descobert un total de 1.795,5 milions d'euros.

Si s'analitzen les dades de l'Informe de resultats 2019-2022 per figures tributàries, dels 1.055 milions d'euros descoberts en els darrers quatre exercicis, el 39,43% del frau procedeix de l'impost sobre successions i donacions (416 milions d'euros). El segueixen l'impost sobre el patrimoni (329 milions d'euros), i el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (289 milions), que representen el 31,18% i el 27,39%, respectivament. Finalment, el frau en altres tributs representa tan sols un 2% del total aflorat, amb un import de 6 milions.


124 milions d'euros de frau per canvis de residència ficticis i 60 milions per béns i actius situats a l'estranger

Una de les tasques de detecció i correcció que realitza l'ATC, i que també estan recollides en el Pla, és el control de canvis de residència ficticis realitzats pels contribuents tant fora de Catalunya com a l'estranger. Així, entre el 2019 i el 2022 l'Agència va enviar 814 requeriments d'informació que van derivar en 146 liquidacions, les quals han fet aflorar un total de 124 milions d'euros. D'aquests, 11 milions pertanyien a contribuents amb falsa residència en altres comunitats autònomes i 113 milions a contribuents amb falsa residència en altres països.

Pel que fa al control sobre béns i actius situats a l'estranger, l'import de frau descobert va ser de 60 milions, per un total de 88 liquidacions.

 
Balanç 2019-2022: un 78% de les mesures executades

El Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2019-2022 inclou un total de 75 mesures, amb l'objectiu d'augmentar la consciència fiscal de la ciutadania, minimitzar el risc d'incompliments, millorar els serveis al contribuent, detectar i corregir el frau i recaptar els deutes tributaris, i aconseguir la implicació d'administracions, operadors tributaris i agents socials. D'acord amb l'Informe, un total de 59 (78%) d'aquestes mesures han estat plenament executades i 11 més (15%) parcialment assolides.

De les mesures plenament assolides, destaquen, per exemple, el segon estudi del càlcul de la bretxa fiscal o tax gap realitzat per l'ATC i l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB). Segons aquest treball centrat en l'any 2018, la diferència entre la quota impositiva que els contribuents haurien de pagar i el que realment van pagar dins del període voluntari, és a dir, la diferència entre la recaptació potencial i la recaptació real dels quatre principals impostos que gestionava l'ATC s'estima que va ser de 511,3 milions d'euros, o d'un 14,5% en termes relatius respecte a la recaptació potencial. També es va fer una reestimació de la dada del tax gap brut del 2014, que se situa en el 21,5%, la qual cosa representa una reducció del 32% en 4 anys.

Dins de l'àmbit de la prevenció del frau i amb la voluntat de millorar i facilitar els serveis al contribuent, a l'ATC el 100% dels tràmits ja es poden presentar per via telemàtica. Durant aquest temps, també s'ha consolidat el sistema d'avisos i recordatoris per via electrònica que arriben als ciutadans. En total, s'han enviat un total de 1.274.534 missatges via correu electrònic, SMS i notificacions electròniques.

Per fomentar la pedagogia tributària entre els futurs contribuents, s'han dut a terme diferents accions, que van des de la participació al programa EFEC dels alumnes de secundària, en el qual s'explica per a què serveixen els impostos i les conseqüències del frau, amb un total de 116 tallers impartits; o la programació de 17 conferències i 36 visites escolars a l'ATC.

També cal destacar l'entrada en funcionament de la bústia de suggeriments i la consolidació del canal de denúncies tributàries, amb un balanç de 919 denúncies rebudes entre els anys 2019-2022.

En matèria de detecció i correcció del frau fiscal, més enllà del control de canvis de residència ficticis i de béns situats a l'estranger, també s'ha fet pública la llista anual de persones deutores amb l'ATC des de l'any 2020.

Dins de l'eix de mesures per implicar la societat en la prevenció i reducció del frau, s'ha intensificat l'abast de la col·laboració entre els ens que configuren Tributs de Catalunya —ajuntaments, consells, comarcals i diputacions— amb la signatura de 29 convenis i protocols d'intercanvi d'informació i dades.

Finalment, en l'àmbit de l'organització i dotació de recursos i mitjans, destaca el creixement de la plantilla de l'ATC fins arribar a les 816 persones, un 7% més respecte del 2019. Paral·lelament, l'Agència té oberts o encara en execució alguns processos selectius per reforçar el cos superior d'inspectors tributaris i el cos tècnic de gestors tributaris.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10953 {"title":"Publicació de l'Informe de resultats del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal 2019-2022","published_date":"2023-03-29","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"10953"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-29/10953-publicacio-informe-resultats-pla-prevencio-reduccio-frau-fiscal-2019-2022 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.