L'APDCAT crearà un Observatori de la Protecció de Dades per monitoritzar, estudiar i analitzar l'ús de dades personals i el seu impacte social a Catalunya

Imagen del artículo L'APDCAT crearà un Observatori de la Protecció de Dades per monitoritzar, estudiar i analitzar l'ús de dades personals i el seu impacte social a Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) crearà l'Observatori de la Protecció de Dades, per monitoritzar i analitzar el grau de protecció de la privacitat a la societat catalana i la implantació de la normativa de protecció de dades. Estarà integrat per un grup de persones expertes de l'àmbit acadèmic, professional i de la societat civil, que treballarà per promoure l'ús correcte de les dades personals a Catalunya en el marc del Consell Assessor de Protecció de Dades. La iniciativa s'inclou dins del nou Pla estratègic 2023 - 2028 de l'Autoritat, el document que recull les directrius, línies, objectius i accions estratègiques a dur a terme fins al 2028, amb la finalitat de guiar l'activitat de l'APDCAT per assolir una societat digital més segura i confiable.

L'Observatori impulsarà l'elaboració d'estudis i enquestes d'opinió, per conèixer el grau de conscienciació de la societat en matèria de protecció de dades, el coneixement dels seus drets, l'impacte de les noves tecnologies, la cessió de dades personals i la pèrdua de dades, entre altres matèries. Això permetrà disposar d'informació clau per orientar la formació i sensibilització de la ciutadania sobre aquesta qüestió. A més, es configurarà com un espai obert per al debat i potenciarà l'intercanvi d'informació i bones pràctiques amb organitzacions internacionals.

 

Més conscienciació, acompanyament i control

El Consell Assessor de l'APDCAT ha donat avui el vistiplau al nou Pla estratègic, que es configura com una eina determinant que ha de guiar el conjunt d'accions de l'APDCAT en els propers anys. Neix per donar resposta a les necessitats actuals i futures, tenint en compte el context econòmic, tecnològic i social present i les previsions de cara al futur.

En aquest sentit, el Pla posa de relleu l'impacte de l'ús de dades de forma massiva i generalitzada per desenvolupar les tecnologies emergents, com ara la intel·ligència artificial i el big data. Alerta que l'augment de la dependència de les dades i de la tecnologia, la desinformació, la manipulació i les violacions de seguretat són presents en l'ecosistema digital. Per això,  l'APDCAT defensa que calen garanties perquè aquests canvis no afectin negativament les persones i suposin realment un pas endavant per a la societat.

El document és fruit d'un treball participatiu que ha suposat la implicació directa de persones expertes i agents interns i externs, així com de representants d'altres institucions. Recull un seguit d'accions que suposen la transformació del model actual de l'APDCAT, per tal d'aconseguir un equilibri en l'atenció a institucions i a la ciutadania. El Pla aposta per reforçar l'orientació i sensibilització sobre el dret fonamental a la protecció de dades, així com garantir que la norma es compleixi correctament.

S'estructura al voltant de cinc pilars estratègics i quatre palanques de canvi. Els pilars són:

  • Sensibilització
  • Supervisió i control
  • Prevenció
  • Formació
  • Innovació

Per la seva banda, les palanques de canvi en les quals cal incidir per fer possible aquesta transformació i modernització de l'organització els propers anys són:

  • Aliances
  • Talent
  • Cultura
  • Recursos

A partir d'aquí, el document recull més d'una seixantena d'accions estratègiques a desenvolupar entre el 2023 i el 2028. A més de la creació de l'Observatori de la Protecció de Dades, entre les accions previstes destaquen el desenvolupament de la primera comunitat d'aprenentatge de delegats de protecció de dades, per facilitar el treball en xarxa, l'intercanvi de coneixement i l'eficiència en la resolució de qüestions. També, dissenyar i implementar programes, estendre la protecció de la privacitat als centres educatius i als centres sociosanitaris, dissenyar noves aplicacions que facilitin que les entitats compleixin la norma, monitoritzar l'impacte de les noves tecnologies en la privacitat, impulsar activitats formatives i de recerca i innovació sobre la matèria i promocionar el servei d'acompanyament de l'APDCAT, que ajuda les entitats i la ciutadania a actuar adequadament d'acord amb la norma i a defensar els seus drets.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10896 {"title":"L'APDCAT crearà un Observatori de la Protecció de Dades per monitoritzar, estudiar i analitzar l'ús de dades personals i el seu impacte social a Catalunya","published_date":"2023-03-29","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/Pla_estrategic28Ndp.jpg_48841047.webp","id":"10896"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-29/10896-apdcat-creara-observatori-proteccio-dades-monitoritzar-estudiar-analitzar-us-dades-personals-seu-impacte-social-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.