El Departament de Recerca i Universitats impulsa un estudi per conèixer l'estat emocional de la població universitària a Catalunya

Imagen del artículo El Departament de Recerca i Universitats impulsa un estudi per conèixer l'estat emocional de la població universitària a Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

·Es realitza amb la col·laboració de les 12 universitats catalanes i amb la participació de 21 experts en salut mental ·És el primer estudi d'aquest tipus, avalat científicament, que es fa a les universitats i servirà per detectar col·lectius d'alta vulnerabilitat i adoptar estratègies de prevenció i intervenció

El Departament de Recerca i Universitats impulsa, en col·laboració amb les dotze universitats de Catalunya, un estudi per conèixer l'estat emocional de la població universitària. Durant les pròximes setmanes, es farà una enquesta a tota la comunitat universitària de Catalunya, que inclou l'estudiantat, el personal d'administració i serveis (PAS) i el personal docent i investigador (PDI), que ha de servir per avaluar la qualitat de vida i el benestar emocional a les universitats catalanes.

El treball és un encàrrec del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), amb l'assessorament d'UNIDISCAT, en què participen 21 experts en salut mental en representació de les dotze universitats catalanes. L'enquesta s'emmarca en el Pacte Nacional de Salut Mental impulsat des del Govern de la Generalitat i en el Pla Director de Salut Mental coordinat des del Departament de Salut que han de servir per elaborar l'estratègia de país pel que fa a la prevenció i l'atenció a la salut mental i emocional, en aquest cas en l'àmbit universitari.

Aquest serà el primer estudi d'aquestes característiques, de gran abast, que es fa a les universitats i que està avalat científicament pel CEEAH-UAB (Comitè d'Ètica en Experimentació Animal i Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona) i compta igualment amb l'aval de la resta de comitès d'ètica de les universitats de Catalunya. L'enquesta avaluarà aspectes de benestar emocional, salut mental i qualitat de vida, mitjançant instruments validats i d'ús habitual en recerca en salut comunitària.

A partir d'avui mateix, les universitats enviaran un correu electrònic a estudiants, PAS i PDI dels seus centres respectius, amb una enquesta diferenciada per a cada col·lectiu, per tal quer puguin respondre les preguntes. Amb l'objectiu d'arribar al màxim de públic el Departament de Recerca i Universitats engegarà al mateix temps una campanya a les xarxes socials, en coordinació amb les universitats, per incentivar la participació en l'enquesta. En una segona fase, una petita mostra de persones voluntàries representatives dels tres col·lectius participarà en un estudi qualitatiu basat en grups focals.

Des de fa dècades, a Catalunya, com a la resta del món, s'ha evidenciat un augment continu de la prevalença de problemes de salut mental. A banda de repercutir negativament en la qualitat de vida, els problemes de salut mental han esdevingut una de les principals causes de discapacitat. Esdeveniments recents com la pandèmia de COVID-19 han incrementat els problemes de salut mental de la població general i han fet emergir aquesta àrea com una prioritat que cal abordar amb celeritat.

En aquest sentit, la qüestió de la salut mental de la població universitària és una qüestió que preocupa al Departament i als responsables universitaris que han constatat com, en els darrers anys, s'ha evidenciant un agreujament del benestar emocional en una part de la comunitat universitària. La població universitària conforma un grup heterogeni de persones que comparteixen diferents factors de risc per al desenvolupament de problemes de salut mental. Aspectes com per exemple la competitivitat, la pressió social, les jornades d'estudi intensives, la poca connexió que pot donar-se en determinats casos entre l'àmbit acadèmic i el laboral, la falta de conciliació familiar o les dificultats per adoptar un estil de vida saludable (alimentació deficient, manca d'activitat física, descans insuficient, o ús excessiu de pantalles), entre d'altres, es combinen amb característiques personals i sociodemogràfiques que incrementen el risc de problemes psicològics en la comunitat universitària per sobre del conjunt de la població.

Per aquest motiu, es fa indispensable disposar d'una informació precisa sobre l'estat de la salut mental de la comunitat universitària per prevenir i actuar davant col·lectius d'alta vulnerabilitat. La informació obtinguda a partir dels resultats de l'estudi serà crucial per obtenir un coneixement més precís de l'estat de la salut mental a les universitats, ajudarà a facilitar la detecció de col·lectius d'alta vulnerabilitat i permetrà orientar i prioritzar les estratègies d'intervenció més urgents en aquest àmbit.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10027 {"title":"El Departament de Recerca i Universitats impulsa un estudi per conèixer l'estat emocional de la població universitària a Catalunya","published_date":"2023-03-27","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/ad11815f-af68-4df7-85e1-4804f214be56.webp","id":"10027"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-27/10027-departament-recerca-universitats-impulsa-estudi-coneixer-emocional-poblacio-universitaria-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.