"Utopia Rambles" desborda el Santa Mònica amb un ampli programa de propostes artístiques que criden a l'acció col·lectiva i la imaginació utòpica

Imagen del artículo Utopia Rambles desborda el Santa Mònica amb un ampli programa de propostes artístiques que criden a l'acció col·lectiva i la imaginació utòpica

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Un col·lectiu temporal de més de 40 artistes proposa més de 50 accions i activitats per imaginar i actuar sobre l'àmbit RamblesEls continguts artístics del programa es presentaran demà en una sessió coral amb artistes i còmplices de la creació L'exposició, que es pot visitar fins al 21 de maig, mostra també el procés cooperatiu ciutadà que l'equip transdisciplinari UTE Km Zero va realitzar el 2018 sobre la transformació de les Rambles


Des de demà, 28 de març, i fins al 21 de maig, el col·lectiu temporal de més de 40 artistes agrupats per Utopia Rambles al Santa Mònica impulsa una exposició al centre i diverses propostes artístiques al carrer per imaginar i actuar sobre l'àmbit Rambles articulades en un programa de més de 50 accions i activitats.

En tant que projecte radicalment col·lectiu, a Utopia Rambles la creació i les derivacions expositives s'han accionat mitjançant la cooperació i la deliberació conjunta. Partint del reconeixement de les seves visions, posicions i competències individuals, i amb l'acompanyament de l'equip curatorial, format per Itziar González Virós, Elena Blesa Cábez i Enric Puig Punyet, aquesta comunitat temporal d'artistes s'ha anat configurant aquests darrers mesos al Santa Mònica i ha avançat cap a formes de prototipatge de la utopia realitzades a través de l'acció conjunta.

Aquest procés de recerca continu i coral desborda ara les parets del centre i activa la utopia directament a l'espai públic amb un ampli programa de propostes participatives i gratuïtes. El programa inclou més de 50 accions i activitats, de les quals un terç tindran lloc a Les Rambles, una tercera part al Santa Mònica i altres aposten per desdibuixar els límits entre el centre d'art i el carrer.

Les diverses línies d'investigació i acció político-creatives compartides entre el grup com les formes de governabilitat, les identitats queer, la decolonialitat, l'antiracisme o les maneres d'habitar l'espai i l'àmbit Rambles han servit de motor per accionar les diferents iniciatives.

Entre les propostes destaquen Tela des-bordada, un manifest col·lectiu tèxtil per agrupar les veus de les comunitats que habiten l'àmbit Rambles; Playground antimonument, un laboratori decolonial de reflexió; La scandalosa forza, una instal·lació relacional i un laboratori obert per reperformar arxius fotogràfics queer del barri; Teatre Comunitari a Les Rambles; Els escrivents, una proposta per recuperar la figura dels escrivents; i Tecnologies de cartells, un taller de creació de cartells reivindicatius i humorístics.

El programa també inclou accions performatives els dijous a les 17h, trobades, rutes, publicacions, ràdio en directe o dispositius mòbils com l'Arca pensada per acollir activitats i alhora per servir de rastre a l'exposició.

Les propostes volen també entrar en diàleg amb veïns i veïnes, membres de l'actual comunitat Rambles i altres entitats i artistes. Entre els còmplices, s'hi compten Ràdio Rambles, Teatre Arnau Itinerant,Don't hit a la negrx i els artistes residents en el Santa Mònica que hi sumen algunes activitats i dispositius com la Cuina oberta, una oportunitat per cuinar col·lectivament i menjar amb les veïnes i vianants de les Rambles, entre d'altres propostes.

Consulta tot el programa d'Utopia Rambles a santamonica.cat.


Obertura - dimarts 28 de març

12:00 - 13:00 Sessió coral de presentació d'Utopia Rambles.

13:00 - 15:00 Cuina oberta a Utopia Rambles. Dinar col·lectiu.

18:00 - 20:00 Tela des-bordada

Els mitjans de comunicació interessats a assistir a la inauguració, contacteu cbofillp@gencat.cat / 677 29 21 26



Participants

Utopia Rambles agrupa més de 40 persones de diferents procedències, diferents relacions amb l'àmbit Rambles i les pràctiques artístiques, però interpel·lades en una convocatòria pública per la temàtica pels processos col·lectius i per la paraula "art", entesa com un mecanisme d'activació d'utopies. Aquestes persones són:

Agustín Ortiz Herrera, Aleix Arcarons Camps, Amaia Supercobra, André Felipe, Carlos Clemente Gil, Cecilia Vieira Tárraga, Christina Schmutz, Crapulismo Ilustrado, Diego Tampanelli, Eduard Olesti Muñoz, Élise Moreau, Elvira Pujol Masip, Enrique Baeza, Flor Gonzalez Di Niro, Iris Verge, Javi Morera Mingueza, Javier Arango Garfias, Jorge Augusto Noreña Ocampo, Josecarlos Flórez García, Juan Antonio Cerezuela Zaplana, Julio Jeans Paul Ramos Delgado, Lautaro Reyes Sáez, Llapispanc, Luana Raiter, Lucía Piedra Galarraga, Mar Gené Cuairan, Maria Casadellà Xifra, Mana Pinto, Marla Jacarilla, Montse Amat, Morena Bellini, Natassia Secades, Núria Nia, Ortésia Cabrera, Oscar Abril Ascaso, Penny Papachristodoulou, Rafael Frazão, Renan Camilo, Romina Pezzia, Vanesa Simón Martínez i Yaiza Ares.


"Utopia Rambles", una caixa d'eines de codi obert

Fins al 21 de maig, es pot seguir visitant al Santa Mònica l'exposició Utopia Rambles, curada per Itziar González Virós, Elena Blesa Cábez i Enric Puig Punyet, sobre els processos de creació col·lectius i la potencialitat artística de les Rambles.

Com una caixa d'eines de codi obert, els espais Acció i Rastre, al claustre i a la segona planta, exposen detalladament la metodologia que està transformant en temps real el conjunt de 44 participants en un cos múltiple, complex i orgànic d'acció col·lectiva.

La seva visita permet desxifrar els rastres del procés organitzatiu i creatiu que aquesta comunitat temporal d'artistes ha anat deixant als espais, des dels seus llibres d'artista als mecanismes interns del dispositiu complex de col·lectivització, un dispositiu que es pot prendre, reinterpretar i replicar per injectar la utopia en tots aquells espais que cal que transformem avui.

En paral·lel, l'espai Arxiu, a la primera planta, mostra també el procés cooperatiu que l'equip transdisciplinari UTE Km Zero va dur a terme el 2018 sobre la transformació de les Rambles, un arxiu que és en si mateix una font d'imaginaris utòpics.


MÉS INFORMACIÓ:

Dossier de premsa i imatges d'Utopia Rambles: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/espai-premsa/

Programa d'Utopia Rambles: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/detall/Utopia-Rambles-00001

Vídeos i més informació sobre el procés : https://artssantamonica.gencat.cat/ca/detall/SantaMonicaPerDins

El Santa Mònica: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/arts-santa-monica


Comunicació i Premsa:

Clara Bofill: cbofillp@gencat.cat

(+34) 93 554 78 61 / 677 29 21 26

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10017 {"title":"\"Utopia Rambles\" desborda el Santa Mònica amb un ampli programa de propostes artístiques que criden a l'acció col·lectiva i la imaginació utòpica","published_date":"2023-03-27","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/43ea6d17-dfbb-4346-8a77-70f2ae7d7897.webp","id":"10017"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-27/10017-utopia-rambles-desborda-santa-monica-ampli-programa-propostes-artistiques-criden-accio-col-lectiva-imaginacio-utopica https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.