L'ARC visita la planta pilot de SIRCLES a Grècia

• Els socis del projecte es van reunir a Atenes pel cinquè Comitè de Direcció • 10 persones en risc d'exclusió laboral han estat contractades i formades al pilot construït a l'illa d'Andros; i 10 s'hi afegiran en breus • Se sumen a la resta de beneficiats als altres països: en total 111 persones han rebut oportunitats laborals gràcies a la iniciativa

Els socis de SIRCLES posant a la sala d'esdeveniments de Korthi. Els beneficiaris locals mostren els diplomes obtinguts prèviament.

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) va visitar la planta pilot construïda a Korthi (Grècia) amb fons del projecte SIRCLES, finançat pel programa europeu ENI CBC Med i liderat per l'ARC. La visita va estar emmarcada en el cinquè Comitè de Direcció del projecte, celebrat els dies 16 i 17 de març a la capital grega, Atenes, i a l'illa d'Andros. Hi varen assistir socis de Catalunya, Itàlia, el Líban, Palestina i Jordània.

SIRCLES contracta prioritàriament joves i dones en risc d'exclusió laboral i els ofereix formació i oportunitats de treball a plantes i àrees pilot de compostatge com la construïda a Andros pels socis grecs del projecte, la Universitat Nacional Tècnica d'Atenes (NTUA) i Organisation Earth (OE). Al pilot grec s'hi recullen bioresidus generats per tendes, restaurants i ciutadans de la zona, dels quals se'n genera compost. A aquesta àrea pilot, 10 persones han estat formades i contractades; també s'espera formar i contractar 10 persones més en les properes setmanes.

L'esdeveniment va començar el 16 de març a Atenes, quan va tenir lloc el Comitè de Direcció de SIRCLES. Aquesta reunió té l'objectiu de supervisar l'estat del projecte discutir els problemes i possibles solucions de les activitats del dia a dia i encarar els propers mesos del projecte, que finalitzarà aquest any.

 

Il·lustració 1 - Les sòcies del projecte SIRCLES a Palestina i Itàlia, Sawsan Qudsi (esquerra) i Camilla Guasti (dreta)

 

Al dia següent, el 17 de març, els socis van agafar un ferri cap a l'illa d'Andros i un bus a Korthi, on es troba l'àrea de compostatge pilot dels socis del projecte a Grècia. Allà van poder veure en primera persona com hi treballen les persones contractades amb SIRCLES i com creen el compost a partir de la fracció orgànica recollida i entregada a la planta, i el compost resultant del procés de maduració.

Il·lustració 2 - Els socis de SIRCLES i els treballadors de l'àrea pilot al costat de les compostadores

 

Després de la visita a l'àrea de compostatge, es van dirigir a la sala d'esdeveniments de Korthi. Allà, el consorci va trobar-se de nou amb els treballadors del pilot, qui estaven acompanyats de familiars, i amb polítics locals. La primera persona en parlar va ser el Sr. Nikolaos Syrmalenios, diputat al Parlament grec, seguit del Sr. Dimitros Lotsaris, alcalde d'Andros, que va mostrar el seu suport a la iniciativa: "Amb l'ajuda de SIRCLES, hem començat a sentir la màgia del reciclatge, esperem renovar tot el nostre sistema de gestió de residus".

El professor Lyberatos, coordinador del projecte de NTUA a SIRCLES, va oferir llavors una presentació explicant la importància de SIRCLES i com condueix a millorar la lluita contra les emissions de l'efecte hivernacle; també va explicar als assistents que no havien visitat la planta com funciona el pilot. Acte seguit, el Sr. Francesc Giró, Director de Planificació Estratègica de l'ARC i alhora Director del Projecte SIRCLES, va oferir la seva intervenció destacant la importància del compost, els bioresidus i el reciclatge: "el reciclatge crea molts més llocs de treball que la incineració o l'abocador, hem vist un bon exemple a Andros: tota Grècia està mirant aquí perquè es pot replicar i s'ha de replicar a tot arreu".

 

Il·lustració 3 - Francesc Giró, Director de Planificació Estratègica de l'ARC, dirigint-se als assistents a la sala d'esdeveniments de Korthi (Grècia)

 

Finalment, els 10 treballadors contractats a les instal·lacions amb SIRCLES van rebre un diploma per la seva participació en el projecte, des de la seva formació fins el seu treball creant compost i participant en una economia circular.

 

 

SIRCLES a la Mediterrània

Al projecte SIRCLES hi col·laboren 7 països d'arreu de la Mediterrània (Catalunya, Itàlia, Grècia, el Líban, Palestina, Jordània i Tunísia) i ja ha generat 111 llocs de treball per a joves i dones en risc d'exclusió social a les cinc àrees pilot construïdes i les dues plantes de compostatge millorades gràcies al projecte.

SIRCLES és un exemple d'èxit en matèria de cooperació i traspàs de coneixement, una xarxa de 10 entitats que genera llocs de treball per a col·lectius en situació de risc i millora la recollida i el tractament de residus, generant un compost necessari per millorar la qualitat dels sòls a tota la Mediterrània.

 

Ficheros adjuntos

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10843 {"title":"L'ARC visita la planta pilot de SIRCLES a Grècia","published_date":"2023-03-23","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"10843"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-23/10843-arc-visita-planta-pilot-sircles-grecia https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.