L'ACCO publica el seu Programa d'actuacions de promoció de la competència 2023 - 2024

L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) té l'objectiu de garantir, millorar i promoure les condicions de lliure competència i transparència en els mercats a Catalunya, procurant que els beneficis del funcionament competitiu dels mercats s'estenguin al conjunt de la societat. La competència afavoreix l'assignació òptima dels recursos en benefici dels consumidors, les empreses i el conjunt de la societat. Per a la consecució del seu objectiu, l'ACCO té assignades les funcions de defensa i promoció de la competència a Catalunya. Per a la promoció de la competència, estudia sectors econòmics i mercats, analitza la regulació i l'actuació de les administracions públiques i difon la cultura de la competència.

En el Programa d'actuacions de promoció de la competència l'ACCO fixa els sectors prioritaris a analitzar i les activitats a realitzar per a un millor funcionament i dinamisme de l'economia de Catalunya, i per a una millor protecció dels interessos dels consumidors i usuaris. És a dir, en aquest document, l'ACCO estableix els àmbits prioritaris en què durà a terme les seves funcions de promoció de la competència.

En línia amb alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que guien la implementació de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, un dels àmbits prioritaris a analitzar serà el medi ambient. En concret, es realitzarà un estudi en què s'analitzaran els mercats de generació d'electricitat a partir de fonts renovables a Catalunya per identificar possibles obstacles que estiguin actuant com a barreres d'entrada, entre ells el marc normatiu. Addicionalment, es publicarà un estudi sobre el servei de recàrrega de vehicles elèctrics, que aportarà recomanacions que contribueixin a que el seu desenvolupament sigui el més procompetitiu possible, evitant barreres que dificultin l'entrada a potencials operadors. També en línia amb els ODS, s'analitzaran les implicacions de l'aplicació del dret de la competència al mercat laboral.

Una altra qüestió que serà analitzada és la relació entre la competència i els preus dels aliments. Atès el creixement generalitzat de preus en el sector alimentari, s'avaluarà si aquest increment, en una mostra de productes alimentaris venuts per cadenes de distribució minorista, es deu a un trasllat de l'increment dels costos o al poder de mercat de què disposen alguns establiments comercials.

Atès que la major part de les concessions de transport interurbà en bus a Catalunya finalitzen l'any 2028, s'analitzaran els efectes en termes de competència de les successives modificacions de les condicions de les licitacions d'àmbit estatal i es recomanaran bones pràctiques perquè les licitacions a Catalunya siguin el més procompetitives possible. D'altra banda, s'avaluarà quin ha estat l'efecte sobre els preus de la gasolina i el dièsel de l'entrada de benzineres low cost i pertanyents a supermercats, normalment d'autoservei i amb preus inferiors als de les benzineres tradicionals, en el mercat de distribució minorista de carburants a Catalunya.

Un altre àmbit d'actuació serà el municipal, ja que s'elaborarà una guia adreçada als ens locals perquè l'assignació d'espais a la via pública o la cessió del domini públic, per a determinades activitats econòmiques, sigui el més procompetitiva possible, i s'evitin sistemes poc justificats i ineficients. Així mateix, s'analitzarà el repartiment de menjar a domicili a través de plataformes digitals i es formularan recomanacions perquè la regulació d'aquesta activitat sigui necessària, proporcionada i distorsioni al mínim la competència.

En relació amb l'economia digital, s'elaborarà una guia que permeti que les empreses puguin conèixer els riscos en termes de competència quan fan ús d'algorismes, intel·ligència artificial o big data. L'objectiu és facilitar que les empreses compleixin el marc normatiu de competència i assessorar-les sobre com reaccionar en cas de ser víctimes d'aquestes pràctiques.

Així mateix, l'ACCO continuarà analitzant el grau de competència en la contractació pública a Catalunya.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10821 {"title":"L'ACCO publica el seu Programa d'actuacions de promoció de la competència 2023 - 2024","published_date":"2023-03-21","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"10821"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-21/10821-acco-publica-seu-programa-actuacions-promocio-competencia-2023-2024 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.