Tània Verge: "El racisme és un atac frontal a la democràcia i els drets humans"

Imagen del artículo Tània Verge: El racisme és un atac frontal a la democràcia i els drets humans

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El Govern commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial amb una conferència a càrrec de l'antropòloga Rita Segato i un debat sobre legislació antiracista. L'acte dona el tret de sortida a un seminari de tres dies que proporcionarà formació antiracista a personal de l'Administració de la Generalitat.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha obert aquest dilluns al Pati Manning l'acte institucional de commemoració del 21 de març, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial. La consellera ha destacat que "el racisme és un atac frontal a la democràcia i els drets humans", i ha subratllat la importància d'entendre'l "en tota la seva magnitud, com un sistema estructural d'opressió que afecta tots els àmbits de la societat". Verge ha insistit en la necessitat d'avançar cap a una normalitat antiracista i ha afirmat que, en aquest camí, cal que s'hi impliquin totes les institucions.

En aquest sentit, la consellera ha mencionat les principals actuacions que el Govern està duent a terme en el marc del seu treball antiracista. D'entrada, ha assenyalat que, des de la constitució de l'executiu, hi ha per primera vegada una estructura específica per a l'antiracisme: la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme del Departament d'Igualtat i Feminismes. "Entenem el feminisme com un projecte de justícia global, i l'antiracisme en forma part; el feminisme ha de ser antiracista igual que les polítiques antiracistes han de ser feministes", ha dit Verge.

A més, la consellera ha fet referència al procés d'elaboració de l'avantprojecte de llei contra el racisme en totes les seves formes i expressions, en què han participat més de 400 persones. També ha mencionat el treball per impulsar un primer pla interdepartamental contra el racisme, "perquè cal implementar mesures des de tots els àmbits per fer front al racisme, i cal fer-ho ara". "Les polítiques antiracistes del Govern ja han començat i volem fer-les explícites en aquest pla contra el racisme", ha explicat la consellera. Per últim, Verge ha parlat de la posada en marxa de l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació i d'altres actuacions de reconeixement i escolta.

La consellera ha finalitzat la seva intervenció posant en valor la tasca de les organitzacions de la societat civil per denunciar el racisme, sensibilitzar i donar suport a les persones que han estat víctimes de discriminacions i violència racista. Verge ha expressat la voluntat de mantenir el treball conjunt amb les entitats antiracistes, un compromís en què s'ha d'implicar tot el personal de l'Administració pública, ha dit.

Després de la intervenció de la consellera Verge, ha tingut lloc una taula rodona sobre el potencial que té el dret per la transformació de la societat antiracista. Amb el títol "És possible erradicar el racisme sistèmic des de la legislació?", el debat ha comptat amb la participació de l'advocat Andrés García Berrio, especialista en drets humans i membre d'Irídia - Centre de Defensa dels Drets Humans; la politòloga Kumba Sakoli, experta en relacions internacionals, seguretat, desenvolupament i Unió Europea; i la doctora en Dret i Ciències Polítiques Florencia González Brizuela, investigadora en drets humans, feminismes, antiracisme i drets de les dones.

Rita Segato defensa que el racisme no només perjudica les persones racialitzades, sinó el conjunt de la humanitat

El tercer bloc de l'acte ha anat a càrrec de l'antropòloga feminista Rita Segato, que ha impartit la conferència "Vinculació entre processos històrics de racialització i racisme estructural". Segato, amb una àmplia recerca en les relacions entre gènere, racisme i colonialitat, ha defensat que el racisme no només perjudica les persones racialitzades, sinó que empobreix el conjunt de la humanitat.

En la seva ponència, l'antropòloga ha revisat el concepte de raça, que és "la conseqüència d'un procés històric, una relació que apareix en el moment de la conquesta i la colonització". La raça és "l'atribució d'una biologia diferent als pobles vençuts en una guerra", en paraules de l'antropòloga, "una classificació que no només parla de diferència sinó de jerarquia i dominació". Segato també ha fet referència a diferents formes i expressions de racisme, que poden ser més o menys explícites o racionals.

La conferència de Segato inaugura un seminari sobre perspectiva antiracista per a personal de la Generalitat de Catalunya, que està estructurat en tres sessions i que abordarà el racisme des de diferents àmbits. Impulsat pel Departament d'Igualtat i Feminismes, el seminari té l'objectiu d'eliminar biaixos racistes en l'elaboració de polítiques públiques i la prestació de serveis públics. Hi participaran una vintena de professionals de tots els departaments de la Generalitat, que esdevindran figures referents, aliades estratègiques per a la transformació antiracista de de les institucions.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9770 {"title":"Tània Verge: \"El racisme és un atac frontal a la democràcia i els drets humans\"","published_date":"2023-03-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/974df8e3-5826-4c7d-a460-31ab0b5962da.webp","id":"9770"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-20/9770-tania-verge-racisme-atac-frontal-democracia-drets-humans https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.