L'APDCAT promou l'ús de dades sintètiques per protegir la privacitat en l'àmbit de la recerca, la investigació i el desenvolupament tecnològic

Imagen del artículo L'APDCAT promou l'ús de dades sintètiques per protegir la privacitat en l'àmbit de la recerca, la investigació i el desenvolupament tecnològic

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), en col·laboració amb l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC), ha organitzat la jornada 'Dades sintètiques i privadesa', en el marc del Curs de formació especialitzada de delegats i delegades de protecció de dades que impulsen ambdues entitats. L'objectiu ha estat debatre i analitzar el potencial de l'ús d'aquest tipus de dades artificials generades a partir de dades originals, com a mesura de protecció de la privacitat. Concretament, com a exemple de privacitat des del disseny i per defecte.

La directora de l'APDCAT, Meritxell Borràs, ha obert la sessió, a la qual ha participat el catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, director del CYBERCAT i de la càtedra UNESCO de Privadesa de dades, Josep Domingo-Ferrer. Durant la seva intervenció, Borràs ha defensat que cal potenciar qualsevol metodologia o eina que minimitzi o eviti el tractament de dades personals i permeti assolir objectius en un entorn d'innovació i desenvolupament continu. Així, ha recordat que aquestes dades no fan referència a cap persona real, i ha posat en relleu que, en una societat cada cop més datificada com la nostra, el dret a la protecció de dades s'ha convertit en la via per protegir el conjunt de drets i llibertats.

Per la seva banda, Josep Domingo-Ferrer  ha defensat que les dades sintètiques són una opció atractiva en protecció de dades, perquè  poden servir per publicar dades sense infringir els requeriments de privadesa, per facilitar el desenvolupament de programari amb dades simulades realistes o per a finalitats educatives.

La conferència ha servit per repassar els usos de les dades sintètiques, els principals mètodes de generació d'aquest tipus de dades, les mesures d'utilitat i de confidencialitat per avaluar-les i garantir que no són dades personals reals i el mètode de permutació com a estudi de cas.

L'ús de dades sintètiques va prenent força en diversos àmbits de la societat actual. Per exemple, ajuden a posar a prova algorismes que necessiten una quantitat immensa de dades etiquetades per entrenar-se i on els límits en l'ús de les dades són difícils d'establir.  Per tant, es configuren com una bona eina per protegir la privacitat en l'àmbit de la innovació i la recerca amb l'ús de dades massives.

Ficheros adjuntos

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
10897 {"title":"L'APDCAT promou l'ús de dades sintètiques per protegir la privacitat en l'àmbit de la recerca, la investigació i el desenvolupament tecnològic","published_date":"2023-03-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/DadesSintetiques_NP.png_1850630518.webp","id":"10897"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-15/10897-apdcat-promou-us-dades-sintetiques-protegir-privacitat-ambit-recerca-investigacio-desenvolupament-tecnologic https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.