Els Mossos d'Esquadra i Vigilancia Aduanera desmantellen un clan familiar que cultivava i exportava marihuana per carretera fins a Lyon i Montpeller

Imagen del artículo Els Mossos d'Esquadra i Vigilancia Aduanera desmantellen un clan familiar que cultivava i exportava marihuana per carretera fins a Lyon i Montpeller

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

· La investigació va sorgir arran d'una informació obtinguda durant el Cas Alba, un operatiu conjunt amb Vigilancia Aduanera del mes de juny de 2022 a diverses demarcacions de Catalunya, on es van desmantellar 24 plantacions que produïen 1.275 kg de marihuana l'any

· El grup, que operava des de les comarques de la Selva i el Gironès, feia transports regulars de marihuana per carretera amb destí Lió i Montpeller, tot i que també assortia de droga a venedors locals

· Els investigadors han detingut tretze persones i s'han intervingut onze kg de cabdells de marihuana amb un valor al mercat il·lícit de 72.400 euros, 925 grams d'haixix valorats en 31.000 euros, 3.000 plantes de marihuana en diferents estadis de floració i creixement i 30.000 euros en metàl·lic

. Sis dels detinguts van passar a disposició del jutjat que dirigeix la causa, el Jutjat d'Instrucció 6 de Blanes, i van quedar en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Central, conjuntament amb agents de Vigilància Aduanera de la Agencia Estatal de Administración Tributaria, han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana i han detingut tretze persones, a qui s'atribueixen els delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública en el vessant de tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

D'aquestes tretze detencions, set es van deixar sense efecte i la resta, cinc homes i una dona d'entre 22 i 41 anys, van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.

La investigació va sorgir arran d'una informació obtinguda del Cas Alba, una investigació del mes de juny de 2022, on es van desmantellar 24 plantacions que produïen 1.275 kg de marihuana l'any amb un preu de venda al mercat il·lícit a l'engròs de més de 3.000.000 d'euros. Els investigadors van aconseguir indicis de l'activitat criminal d'una de les persones relacionades amb el grup desarticulat a Solsona i aquest fet els va conduir a aquest grup.


Un clan familiar que opera com una empresa

Els diferents membres d'aquest grup conformaven diversos entramats amb caràcter estable i feien tasques perfectament diferenciades que els atorgava un alt grau d'especialització en les seves funcions. No disposaven d'altra font d'ingressos fora de l'activitat criminal i d'entre els sis detinguts que van passar a disposició judicial, només el cap de l'organització tenia antecedents policials.

Un dels membres del grup exercia com a líder i dirigia l'activitat criminal de tota l'organització. S'encarregava d'aportar el capital econòmic necessari per a l'adquisició o lloguer d'immobles i adequava els espais i les instal·lacions necessàries per al cultiu. D'altra banda, el líder del grup, que també gestionava les seves pròpies plantacions, facilitava material, espais, logística i suport financer a d'altres membres del mateix entramat i altres persones fora del grup, a canvi d'una remuneració econòmica puntual. També planificava i executava els transports de la droga per carretera fins a França.

En un graó inferior s'hi situava l'home de confiança del líder, que tenia l'encàrrec de la distribució del material necessari per a les plantacions, A més, també empaquetava i preparava la droga per a la seva distribució. A banda, era la persona que feia d'enllaç entre l'organització i els possibles comprador participava en la logística de les transaccions, les rutes, els vehicles utilitzats i, a més, donava suport a les persones que duien a terme els transports. Era coneixedor de tots els nivells del grup: des de la vessant més directiva i a la més operativa i tècnica, pel que fa a les plantacions.

Just per sota hi havia una sèrie de persones que realitzaven altres funcions de caràcter més secundari o subordinades a l'estratègia de l'organització. Un dels investigats, que gestionava també diverses plantacions, destacava pel seu alt grau de coneixement en el procés de cultiu de la marihuana i era l'encarregat d'atendre les plantacions quan tenien problemes de productivitat. La resta dels membres del grup gestionaven altres plantacions de l'organització i també ajudaven en el transport de la droga amb vehicles a més de gestionar la comptabilitat.


Viatges a França amb mesures de seguretat

El grup, que operava principalment des de les comarques de la Selva i el Gironès, feia transports regulars de marihuana per carretera amb destí a Lió i Montpeller, tot i que el destí final de part de la droga que arribava a França podia acabar també en d'altres països del centre d'Europa. L'organització, però, també assortia de droga a venedors locals.

Els viatges eren un moment clau en la logística de l'organització i els seus membres prenien moltes precaucions. Els enviaments es preparaven amb molta cura, tant per part del líder de l'organització com pel seu lloctinent. Utilitzaven dos vehicles, un d'avançada, que informava de tots els possibles imprevistos que podien sorgir, i un altre, que circulava uns quilometres per darrere, que era el que transportava la droga.

L'organització prenia moltes mesures de vigilància i autoprotecció. Amb la finalitat d'aixecar menys sospites durant els desplaçaments, disposaven de diversos vehicles amb els quals feien contra vigilàncies per detectar una eventual presència policial.

També empraven una gran quantitat de telèfons que substituïen periòdicament per dificultar la tasca policial i la possible localització de les plantacions.


Explotació de la investigació

El 15 de febrer, després d'haver obtingut suficients indicis de l'activitat criminal dels membres del grup, l'equip conjunt d'investigació format per ambdós cossos, amb la col·laboració de la Policia Local de Maçanet de la Selva, va dur a terme l'explotació del cas i va fer nou entrades i perquisicions, tant en domicilis com a plantacions interiors, ubicades als municipis de Maçanet de la Selva, Sils, Sant Martí de Llémena i Olot.

Es van intervenir més de onze quilos de cabdells de marihuana amb un valor al mercat il·lícit de 72.400 euros, 925 grams d'haixix valorat en 31.000 euros i 25 grams de cocaïna valorats en 1500 euros. També es va intervenir prop de 30.000 euros en metàl·lic i prop 3.000 plantes de marihuana en diferents estadis de floració i creixement. Els tècnics de l'empresa subministrament elèctric van estimar en uns 235.000 euros l'estudi de la defraudació de fluid elèctric a les plantacions.

El dia 17 de febrer els sis detinguts van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 10 de març de 2023



"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9591 {"title":"Els Mossos d'Esquadra i Vigilancia Aduanera desmantellen un clan familiar que cultivava i exportava marihuana per carretera fins a Lyon i Montpeller","published_date":"2023-03-10","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/20735368-1964-4c26-8717-406285eea995.webp","id":"9591"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-10/9591-mossos-esquadra-vigilancia-aduanera-desmantellen-clan-familiar-cultivava-exportava-marihuana-carretera-fins-lyon-montpeller https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.