Joventut forma 170 professionals per prevenir les conductes suïcides entre adolescents i joves

Imagen del artículo Joventut forma 170 professionals per prevenir les conductes suïcides entre adolescents i joves

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Comencen les 7 formacions que milloraran el maneig dels professionals que treballen amb joves d'ens locals i de centres d'atenció a la infància a l'hora de detectar els factors de risc i activar les eines de prevenció

La Direcció General de Joventut (DGJ) inicia avui la segona edició del programa de "Formació per a la prevenció del suïcidi juvenil", que té l'objectiu de dotar d'eines als professionals que treballen amb adolescents i joves des dels ens locals i els centres d'atenció a la infància per tal de poder detectar i prevenir la conducta suïcida.

La formació consta d'un parell de sessions presencials de quatre hores de durada cadascuna en les quals es treballaran aspectes com ara els factors de risc, les estratègies de detecció, l'acompanyament a les famílies o l'anàlisi dels recursos que l'administració ja té disponibles. Finalment, el curs també permetrà que els professionals aprenguin a dissenyar possibles intervencions preventives en l'entorn més proper.

Aquestes intervencions -segons es concreta al curs- passen en bona mesura per contrarestar els factors de risc i enfortir els entorns de protecció. Pel que fa a la situació adversa de partida, l'acompanyament dels professionals ha de tenir en compte el context de l'adolescent o jove, com poden ser els intents anteriors de suïcidi, el trastorn afectiu, el fet de ser víctima de violència, l'abús de substàncies, els antecedents parentals de mort per suïcidi, el bullying o el nivell econòmic i educatiu familiar.

A més d'aquestes informacions de partida, hi ha elements que poden alertar els professionals que treballen amb joves i adolescents com poden ser els intents d'autolesió, l'absentisme escolar, l'augment en el consum de substàncies o els canvis sobtats de conducta.

Per acontrarestar aquestes situacions i enfortir els entorns de protecció, els continguts de la formació aposten perquè el/la professional promogui -en el marc de les seves atribucions- un entorn on l'adolescent o jove se senti comprès i acompanyat, ja sigui en l'àmbit de la família, l'escola o d'amistats. Els objectius de la intervenció són, per tant, el fet de reduir el patiment del/la jove o adolescent, incrementar-li les esperances pel que fa al seu futur vital, vincular-lo a més connexions socials i, en definitiva, reduir la possibilitat de conductes suïcides.

D'aquesta manera, es pretén que el personal tècnic de joventut dels ens locals (ajuntaments i consells comarcals), dels Centres Residencials d'Acció Educativa (CRAE) i dels Centres Residencials d'Educació Intensiva (CREI) puguin millorar el maneig de les eines que l'administració posa al seu abast per a la prevenció del suïcidi. Un total de 170 persones dedicades a aquests àmbits professionals arreu del territori són els inscrits en aquesta segona edició del programa formatiu (125 van ser les formades en la primera edició), que comença avui i s'allargarà fins el mes vinent.

Arreu de Catalunya hi ha programades un total de set formacions. Barcelona és la primera capital on avui ha començat la primera de les quatre formacions, les quals es faran al llarg d'aquest mes. A Tarragona és previst fer la formació el 10 i 14 de març a la Delegació del Govern; a Girona, el 17 i 23 de març; i a Lleida, el 20 de març i 3 d'abril a l'Alberg Lleida Xanascat.


Més prevenció i benestar emocional

Aquesta formació és una iniciativa del Grup de Treball de Prevenció del Suïcidi Juvenil, un espai creat el 2020 arrel de les situacions viscudes en pandèmia, en les quals es va detectar un augment considerable de les temptatives i morts per suïcidi per part d'adolescents. Tant es així, que les dades indiquen que el suïcidi és la primera causa de mort no natural entre joves de 16 a 35 anys, al davant dels accidents de trànsit. Coordinat per la DGJ, el grup de treball està format per professionals dels departaments de Salut, Educació i Drets Socials, així com per persones expertes i agents especialistes en la matèria.

Durant la inauguració del curs aquest matí a la seu de la DGJ, a Barcelona, la directora general de l'Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós, ha destacat la utilitat de millorar els mecanismes preventius amb formacions com aquestes, ja que "està demostrat que conèixer i enfortir els factors de protecció disminueixen les probabilitats de la conducta suïcida".

Tot reivindicant la celebració ahir del Dia Mundial del Benestar Emocional per a Adolescents, la responsable de Joventut també ha indicat que "la sensació frustrada de no ser acceptada o la desesperança són alguns dels factors individuals de risc en les conductes suïcides, i per tant també hem d'enfocar les accions en el benestar emocional dels adolescents". En aquest sentit, Laia Girós ha volgut recordar que la del benestar emocional entre adolescents i joves és una de les màximes prioritats del Govern i ha detallat algunes de les iniciatives que es duen a terme en aquest àmbit des de Joventut.


Més tallers sobre educació emocional

El programa formatiu que comença avui complementa d'altres accions que ja es duen a terme en el conjunt del Govern per tal de millorar la salut física i mental del jovent. En el cas concret de Joventut, aquest 2023 ofereix un total de 59 tallers per a nois i noies a partir de 12 anys des de les Oficines Joves i Punts d'Informació Juvenil (XNEJ) ubicats als municipis i comarques. En concret, les temàtiques d'aquests tallers -que el 2022 van ser un total de 60- són al voltant d'aquests ítems: "Un moment, deixa'm sentir", "Creixent amb sentit, qui soc?", "La gestió emocional en la gestió del conflicte", "Gestió de la frustració en moments d'incertesa", "Relacions saludables a la xarxa" i "Jo t'entenc, tu m'entens?".

La cartera de serveis per a aquest any a la XNEJ també inclou noves formacions per als professionals per tal de poder fer un assessorament directe a joves i adolescents basat en la metodologia "Vivència, reflexió i transferència". Des de les oficines i punts d'informació, aquests professionals van atendre el 2022 un total de 386.434 consultes corresponents a 316.052 joves. D'aquestes, 701 consultes van ser en l'àmbit de salut mental i 9.481 consultes més referides a la salut emocional. El creixement en aquest darrer àmbit de la salut emocional és de 3.975 consultes respecte de l'any anterior, equivalent a un increment del 138% d'un any per l'altre, unes xifres atribuïbles a la situació post-pandèmica.

D'altra banda, l'Agència Catalana de la Joventut també té en funcionament un consultori psicològic allotjat al web Adolescents.cat. Les psicòlogues especialitzades d'aquest espai van atendre 974 consultes el 2022, entre qüestions referents a la psicologia (518), la sexualitat (373) i l'alimentació (83).

Finalment, Joventut també ha iniciat darrerament nous cursos i projectes amb entitats del lleure educatiu per reforçar l'acompanyament i el suport al benestar emocional dels i les joves que participen a les activitats. En la mateixa línia, també ha incrementat les activitats educatives als albergs de la Xanascat relacionades amb el benestar emocionals i formarà tots els monitors/es de les colònies de "L'estiu és teu!" pel proper estiu.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9491 {"title":"Joventut forma 170 professionals per prevenir les conductes suïcides entre adolescents i joves","published_date":"2023-03-03","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/db4a1e35-e3bf-4379-8e20-7e4aef490fbd.webp","id":"9491"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-03/9491-joventut-forma-170-professionals-prevenir-conductes-suicides-adolescents-joves https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.