President Aragonès: "El 2023 serà l'any del desplegament de la Llei del Canvi Climàtic"

Imagen del artículo President Aragonès: El 2023 serà l'any del desplegament de la Llei del Canvi Climàtic

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

El cap de l'Executiu, juntament amb la consellera Jordà, ha encapçalat la reunió constitutiva de la Taula Social del Canvi Climàtic, que garantirà "el desplegament participatiu i tranversal de les polítiques climàtiques"En formen part les entitats més representatives del teixit social, econòmic i ambiental de Catalunya, amb les quals el Govern dissenyarà la implementació de les actuacions per fer front al canvi climàtic

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha encapçalat aquesta tarda la reunió constitutiva de la Taula Social del Canvi Climàtic. I ha posat de relleu que la constitució d'aquest nou òrgan "és una mostra més que aquest 2023 serà l'any del desplegament de la Llei del Canvi Climàtic".

La Taula Social del Canvi Climàtic, que s'ha reunit per primera vegada a l'espai Bital de l'Hospitalet de Llobregat, està integrada pel Govern i les entitats i organitzacions més representatives del teixit social, econòmic i ambiental de Catalunya amb l'objectiu de compartir reptes i solucions davant el canvi climàtic. Es tracta d'un òrgan consultiu, de participació i d'assessorament previst en la Llei del canvi climàtic i que canalitzarà la participació, la informació i la consulta de les entitats sobre les polítiques climàtiques.

Durant la seva intervenció a l'inici de la reunió, en la qual han pres part una seixantena de persones, el cap de l'Executiu ha fet notar que la Taula Social del Canvi Climàtic "és una garantia del desplegament participatiu i transversal de les polítiques climàtiques", perquè com a òrgan consultiu "ens permet tenir la col·laboració, consell i aportacions d'una gran diversitat i pluralitat d'entitats, així com experts de tots els àmbits de recerca vinculats al canvi climàtic".

El president ha explicat que per reforçar la tasca de la Taula, la Llei del Canvi Climàtictambé preveu la constitució d'una Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic, per "donar resposta a la necessitat de màxima coordinació a les polítiques del Govern perquè aquesta transformació ambiental que hem d'impulsar arribi al conjunt de les polítiques públiques". Així mateix, ha assenyalat que s'impulsarà una Assemblea Ciutadana pel Clima, que, ha dit, "es posarà en marxa al llarg d'aquest any" i serà un "mecanisme de participació directa per afavorir el consens en la lluita contra el canvi climàtic".

Identificar reptes i solucions

La Taula es constitueix en plena situació d'excepcionalitat per sequera a bona part de Catalunya, un dels efectes més evidents del canvi climàtic a la regió mediterrània. En aquest context, la consellera Jordà ha destacat que "a més del factor mediambiental, l'emergència climàticaté impacte en la biodiversitat, el model econòmic, la mobilitat, el comerç, la sobirania alimentària, l'accés a l'aigua, les infraestructures i un llarg etcèteraque cal abordar d'una forma totalment transversal però sobretot, valenta, perquè és vital adaptar-nos i mitigar els seus efectes i conseqüències".

Per aquest motiu, la sessió inaugural de la Taula s'ha dedicat a què cadascuna de les 65 vocalies participants expliqués la seva visió sobre els reptes climàtics als que cal fer front i les solucions que proposen per adaptar el país als nous escenaris. Ho han fet representants de l'Administració local; associacions sectorials en l'àmbit de la indústria; sector primari; sector energètic; àmbit de la mobilitat; sector de la construcció; entitats ecologistes i de defensa ambiental; associacions empresarials; organitzacions sindicals; entitats del sector de la recerca; àmbit de comerç i consum; sector turístic; àmbit de la salut; col·legis professionals; àmbit social i veïnal; àmbit educatiu; sector pesquer i de les activitats marítimes; sector financer; i mitjans de comunicació. També hi ha tres vocalies més que han estat nomenades per la consellera Jordà d'entre persones expertes de reconegut prestigi en àmbits rellevants relacionats amb el canvi climàtic: Anna Pérez Català, Marta Torres Gunfaus i Alba Cabañas Varales.

La presidència de la Taula l'assumeix la consellera Jordà. I també s'han conformat cinc vicepresidències en representació de diferents departaments de la Generalitat. Quatre més han correspost als àmbits de l'Administració local, del sector empresarial, de les organitzacions sindicals, i de les entitats ecologistes i de defensa ambiental.

L'Assemblea Ciutadana, la propera tardor

En el transcurs de la reunió, la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, ha parlat del llenguatge i les evidències del canvi climàtic. La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya i Busquet, ha exposat diferents dades i indicadors i ha presentat l'Assemblea Ciutadana pel Clima, que estarà integrada per més de 100 persones, seleccionades per constituir una mostra representativa de la població catalana, d'acord amb criteris d'estratificació socioeconòmics i territorials.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9476 {"title":"President Aragonès: \"El 2023 serà l'any del desplegament de la Llei del Canvi Climàtic\"","published_date":"2023-03-02","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/43acdba7-3639-4c07-97e5-1c489d093a65.webp","id":"9476"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-03-02/9476-president-aragones-2023-sera-any-desplegament-llei-canvi-climatic https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.