Es presenta l'Any Victoria de los Ángeles amb la creació d'un nou Centre de difusió musical

Imagen del artículo Es presenta l'Any Victoria de los Ángeles amb la creació d'un nou Centre de difusió musical

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Es declara l'Any Victoria de los Ángeles per part de la Generalitat de Catalunya i Esdeveniment d'especial interès públic per part del govern de l'Estat espanyolL'Any s'iniciarà oficialment l'1 de novembre de 2023 a la Universitat de BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona cedeix la Casa Hurtado a la Fundació Victoria de los Ángeles per a la creació d'aquest centre


La Fundació Victoria de los Ángeles ha presentat aquest matí l'Any Victoria de los Ángeles que commemora el centenari del naixement de la soprano. L'Any s'inaugurarà oficialment l'1 de novembre de 2023 amb un acte solemne i un concert a la Universitat de Barcelona, el lloc i en la data en que va néixer la soprano però cent anys més tard, i es clausurarà el 6 de novembre de 2024 al Palau de la Generalitat de Catalunya.

L'Any està presidit per Helena Mora, presidenta la Fundació Victoria de los Ángeles, i té com a comissari a Marc Busquets, director artístic de la mateixa. "Es tracta d'una oportunitat única de posar la figura de Victoria de los Ángeles a l'abast de tota la ciutadania, com a exemple de gran artista internacional, dona pionera i ambaixadora cultural del país; i volem celebrar aquest any fent convergir totes les Arts de manera transversal, de la moda a la dansa i de l'arquitectura al Lied, com feia la mateixa Victoria amb els seus interessos" ha declarat Busquets.

Dintre les institucions musicals implicades destaquen el Gran Teatre del Liceu, Palau de la Música Catalana, Universitat de Barcelona, Teatro Real i Teatro de la Zarzuela de Madrid a nivell nacional i Metropolitan Opera House (Nova York), Wigmore Hall (Londres) o Teatro Colón (Buenos Aires) en l'àmbit internacional, així com companyies com el Béjart Ballet Lausanne o la Compañía Nacional de Danza; fundacions com la Pau Casals, Antoni Tàpies, Frederic Mompou, Yehudi Menuhin o Manuel de Falla; associacions com la Xavier Montsalvatge, Franz Schubert o Alicia de Larrocha; i festivals com el de Bayreuth, Peralada, Oxford Lieder o Schubertíada de Vilabertran, entre d'altres. Una efemèride que ha estat possible gràcies al compromís del Ministerio de Cultura - Gobierno de España, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i Districte de Les Corts.

Entre les activitats programades per l'Any destaquen una gala central al Liceu amb destacades figures femenines internacionals dirigida escènicament per Vincent Huguet, un itinerari al Palau de la Música Catalana on s'exploraran les diferents facetes del repertori de Victoria de los Ángeles, com va ser el Lied o la cançó catalana amb orquestra o una gala de música espanyola al Teatro de la Zarzuela de Madrid, entre d'altres. En l'apartat de dansa dues destacades companyies elaboraran coreografies sobre la veu de Victoria; pel que fa a exposicions, el Palau Robert acollirà una gran exposició coincidint amb el centenari d'Alicia de Larrocha comissariada per Pep Gorgori i dissenyada per Rafael R. Villalobos, una altra mostra en que es podrà veure el seu vestuari al Palau Güell, a més a més d'una exposició digital elaborada per l'Arxiu Nacional de Catalunya amb el Fons Victoria de los Ángeles. El Lied Festival Victoria de los Ángeles (LIFE Victoria Barcelona) dedicarà tota la seva programació a la soprano amb la temàtica Diàlegs possibles i impossibles amb Victoria de los Ángeles, concepte basat en una entrevista que donà a la BBC a la dècada dels anys setanta on triava els deu discos que s'enduria a una illa deserta, explorant així referències directes per l'artista com són Pelléas et Mélisande de Debussy, l'obra de Mozart o la cançó espanyola, amb altres d'indirectes que la van influenciar com són Tristan und Isolde de Wagner, l'Adagietto de Mahler o la poesia de Rilke i Neruda. El Festival es perllongarà durant els anys 2023 i 24 deixant, per a l'ocasió, l'estacionalitat, i dedicarà els Primavera LIFE Victoria '23 a Schubert & Victoria, i el de 2024 a Victoria & la mélodie. En l'apartat editorial es publicarà una nova biografia escrita per Pep Gorgori i s'elaborarà un conte infantil sobre la soprano. L'agenda completa d'activitats es presentarà a la primavera.

La imatge de l'any ha estat creada pel dissenyador Jordi Labanda que ha volgut copsar l'esperit de l'artista amb aquesta estètica pop pròpia de l'època de la soprano.


Creació de Casa Hurtado / Centre de difusió musical Victoria de los Ángeles

La Fundació Victoria de los Ángeles porta anys treballant en aquest centenari, una institució que fou creada el 2007 amb la missió de preservar el seu llegat posant-lo a l'abast de noves generacions d'artistes, als quals la Fundació dona suport. En aquest sentit, aquest matí s'ha anunciat la compromís de cedir per part de l'Ajuntament de Barcelona de la Casa Hurtado, una torre modernista situada Avinguda de Pedralbes 46-48 que porta anys desocupada.

La Fundació Victoria de los Ángeles instal·larà en aquest equipament el Centre de difusió musical Victoria de los Ángeles, un espai on poder encabir la seva activitat formativa i acadèmica, a més d'un espai obert a la ciutadania. El regidor de les Corts, Joan Ramon Riera ha destacat que "Les Corts incorpora la Fundació Victoria de los Ángeles a Casa Hurtado. Es perfila un nou espai cultural al Districte, on la musica serà la protagonista. Això permetrà fer de les Corts un referent cultural en l'àmbit de Barcelona i àrea metropolitana."

Es preveu que les obres estiguin acabades el 2025 quan la Fundació instal·larà el Centre de difusió musical, mantenint però també una seu a la Universitat de Barcelona. Segons Helena Mora, presidenta de la Fundació, "el centenari és un moment molt important per a nosaltres i per a la nostra història, però no podem quedar-nos aquí i per això ens marquem uns objectius passat 2024, perquè no pot ser un esdeveniment puntual" i ha afegit "per a nosaltres el suport al talent jove és un dels pilars -o el pilar- de la Fundació per voluntat de la mateixa Victoria i aquest és un pas endavant molt gran que consolida la nostra activitat quinze anys després d'haver iniciat l'activitat de la Fundació. Suposa una nova i il·lusionant etapa."

La Fundació compta ja amb diverses línies destinades a la formació acadèmica i el suport al talent jove com són el Màster Oficial de Lied Victoria de los Ángeles que s'imparteix a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC),les beques de grau ia l'excel·lència, l'organització de masterclasses amb destacades figures internacionals, així com el programa LIFE New Artists que dona oportunitats a joves professionals dins del Festival LIFE Victoria. El Centre de difusió musical agruparà i potenciarà aquesta línia de treball que és una de les més importants i de més pes de la Fundació.

"La figura de la soprano està íntimament associada a Barcelona, la ciutat on va néixer, on va rebre la seva formació musical i on va debutar, amb un recital al Palau de la Música, quan només tenia 20 anys." El tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, recorda que, "en vida de la soprano, Barcelona va reconèixer la seva contribució a l'enriquiment del teixit cultural i artístic, amb premis com la Medalla d'Or de la Ciutat, que li va ser atorgat el 1958."


Any Victòria dels Àngels per la Generalitat de Catalunya i Esdeveniment d'especial interès públic pel Gobierno de España

Victoria de los Ángeles fou una de les grans ambaixadores de la cultura catalana, fent difusió a nivell mundial d'obres de compositors com Montsalvatge, Toldrà o Mompou, així com de les cançons tradicionals catalanes, que interpretava arreu. És per això que 2023 i 2024 han sigut declarat oficialment com a Any Victòria dels Àngels per la Generalitat de Catalunya.

"Catalunya és un país d'una gran tradició i talent musical i Victòria dels Àngels no és només una de les millors sopranos catalanes que hem tingut sinó que la seva figura és un exemple de lluita d'èxit contra les barreres socials, econòmiques i de gènere. Per al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya l'Any Victòria dels Àngels és una oportunitat per redescobrir el seu talent i la seva lluita personal que li va permetre situar-se entre les millors cantants d'òpera del món" ha declarat Josep Vives, director general de Promoció Cultural Biblioteques del Departament de Cultura.

La commemoració oficial per part del Govern de la Generalitat permetrà donar suport al finançament econòmic de les activitats que es duran a terme entre finals de 2023 i 2024 i que serviran per donar rellevància a la figura d'aquesta gran soprano catalana, amb especial èmfasi en la seva tasca de difusió de la cançó i música catalanes que va fer per tot el món. Per al primer trimestre de 2024 s'inaugurarà també a Palau Robert una gran exposició sobre Victòria dels Àngels i Alicia de Larrocha, dues grans referències de la interpretació musical a Catalunya. Paral·lelament s'organitzaran activitats de difusió a les biblioteques públiques d'aquestes dues intèrprets musicals.

Per la seva banda, el Gobierno de España ha declarat els anys 2023 i 2024 com a Esdeveniment d'especial interès públic (AEIP). Una distinció que han rebut aniversaris com els 175 anys del Gran Teatre del Liceu, els 200 anys del Teatro Real o els 200 anys del Museo del Prado.

Aquesta declaració consisteix en:

  1. Fomenta la participació del sector privat en la commemoració.
  2. Ofereix a les empreses col·laboradores un conjunt d'incentius fiscals específics i de gran atractiu per als les empreses mecenes i patrocinadores1.
  3. Facilita als organitzadors l'obtenció de fons privats per a la realització d'activitats.
  4. Divulga l'efemèride.


Sobre Victoria de los Ángeles

Victoria de los Ángeles (Barcelona, 1923-2005) és una de les grans llegendes de la lírica del segle XX. Va ser una de les sopranos més aclamades pels millors teatres d'òpera del món, una de les veus preferides del Gran Teatre del Liceu que la va veure debutar i del Metropolitan de Nova York que va gaudir de les seves actuacions durant una dècada, a més a més d'una assídua a teatres com la Royal Opera House (Londres), Opéra de Paris, Teatro Colón de Buenos Aires o la Scala de Milà. És també l'única soprano espanyola que ha cantat mai al Festival de Bayreuth, dirigida per Wieland Wagner. Es distingí com una gran recitalista oferint programes ja antològics i sent una ambaixadora de la cultura espanyola i catalana arreu del món. Mai va renunciar a ser la filla del bidell de la Universitat de Barcelona, on fou nomenada Doctor Honoris Causa el 1987.


Sobre la Casa Hurtado

La Casa Hurtado és una torre modernista de 403,29 m2 construïda per l'arquitecte Guillem Busquets el 1906 com a casa d'estiueig per a la família d'Antonio Hurtado. Consta de planta baixa i dues plantes pis, i la seva coberta segueix la tradició constructiva catalana, ja que es tracta de terrats tancats per balustrades. Com a edifici modernista integra els oficis en l'arquitectura, tant en el tractament dels sostres com en els paviment (rajoles hidràuliques), com en l'aplicació de la ceràmica, vidriada o no, el ferro forjat de les reixes dels balcons, o els maons de les façanes.

El Districte de les Corts farà un pla especial integral atès que és un edifici catalogat patrimonialment. En paral·lel s'ha de redactar un projecte executiu per la seva reforma estructural i interior ja que ara es té el projecte bàsic de la reforma. S'està treballant per tal que les obres es finalitzin el 2025.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9401 {"title":"Es presenta l'Any Victoria de los Ángeles amb la creació d'un nou Centre de difusió musical","published_date":"2023-02-28","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/54f362fa-351b-4046-aaf4-c4cde2369192.webp","id":"9401"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-02-28/9401-presenta-any-victoria-angeles-creacio-nou-centre-difusio-musical https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.