Justícia publica una guia per a pares i professionals per abordar casos de violència sexual en persones amb discapacitat intel·lectual

Imagen del artículo Justícia publica una guia per a pares i professionals per abordar casos de violència sexual en persones amb discapacitat intel·lectual

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La seva dependència de cuidadors i cuidadores comporta el risc que normalitzin que el seu cos és accessible a d'altres personesLes recomanacions volen evitar la victimització secundària dels i les afectades

I ara, com t'ajudo? i I tu, saps com preguntar-me? són dues guies de recomanacions que pretenen ser la pauta inicial per a familiars i professionals en el moment de la revelació de casos de violència sexual en persones amb discapacitat intel·lectual. Les autores són quatre psicòlogues expertes en violència: Montserrat Bravo Correa, Olga Puig Navarro, Mireia Forner Puntonet i Joana Corominas Renter, i s'ha editat a través de la Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil i del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) del Departament de Justícia, Drets i Memòria.

Evitar la revictimització

A partir del moment de descobriment d'una situació de violència sexual patida per infants, adolescents i adults amb discapacitat intel·lectual, la guiaI ara, com t'adudo? ofereix recomanacions per a la família i persones properes, i la guia I tu, saps com preguntar-me? proposa consells per als equips de professionals que es trobin acompanyant-los, amb l'objectiu de reduir la victimització secundària -entesa com el dany posterior a la revelació, que s'ocasiona a les víctimes com a conseqüència de les intervencions incorrectes dels diferents professionals que els atenen-.

Les recomanacions són unes pautes de suport a seguir per part de les institucions i persones adultes que es troben en el moment de la revelació de la violència sexual o que hi actuen des d'aquest moment. D'aquesta manera, pretenen ser una eina més cap al treball interdisciplinari i interinstitucional per minimitzar l'impacte traumàtic que aquesta experiència i el seu pas pel sistema judicial pot tenir.

Col·lectius més vulnerables

Moltes vegades, els infants i persones adultes amb discapacitat intel·lectual poden necessitar l'ajuda d'una altra persona per dur a terme activitats del dia a dia i, especialment, de cura personal. En aquest sentit, poden establir relacions de dependència envers els seus cuidadors i cuidadores. Aquesta dependència comporta el risc que creguin i normalitzin que el seu cos és accessible a les altres persones, la qual cosa afavoreix sovint comportaments d'obediència i submissió.

A més, els problemes de comunicació i llenguatge, les dificultats en habilitats socials i el desig de ser acceptats poden limitar la capacitat dels infants i persones adultes amb discapacitat intel·lectual per expressar els seus desitjos, necessitats, i allò que volen i allò que no.

Per interrogar i explorar cal una formació molt especialitzada i contínua, amb amplis coneixements en la matèria, que permetin dur a terme bones entrevistes, adaptades a les característiques i circumstàncies d'una persona amb discapacitat intel·lectual, possible víctima de violència sexual.

Com informar d'un cas d'abús?

Cada persona amb discapacitat intel·lectual té les seves necessitats, personalitat i circumstàncies particulars, a més d'una manera pròpia de viure la violència sexual. En cas de tenir una sospita o possible situació de violència sexual contra un infant o adolescent amb discapacitat intel·lectual, sempre s'ha de notificar a la fiscalia, policia o jutjat de guàrdia corresponent i demanar ajuda al centre de salut o als serveis de protecció a la infància.

El coneixedor d'aquesta situació també es pot adreçar a l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte o al Servei d'Informació i Orientació Telemàtica de Víctimes de Delictes de Catalunya (telèfon gratuït: 900 121 884 o al correu electrònic: infovictimesdelicte.justicia@gencat.cat) i demanar informació sobre com fer-ho.

Els fonaments d'aquestes publicacions es basen en el cos doctrinal nacional i internacional reconegut i validat per la comunitat científica i altres experts en la matèria. Les guies estan disponibles en format PDF a la pàgina web del CEJFE, en català i en castellà:

https://cejfe.gencat.cat/ca/publicacions/destacats-recerca/recomanacions_familiars_professionals/index.html

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
9377 {"title":"Justícia publica una guia per a pares i professionals per abordar casos de violència sexual en persones amb discapacitat intel·lectual","published_date":"2023-02-26","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/6f222338-6803-4442-b8e3-ce13120d2c47.webp","id":"9377"} catalunya https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-02-26/9377-justicia-publica-guia-pares-professionals-abordar-casos-violencia-sexual-persones-discapacitat-intel-lectual https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.